Nederland koploper in Internet-handel

In vergelijking met de VS stelt het allemaal nog weinig voor, maar in Europa is Nederland koploper met de Internet-handel.

De handel via het web verdubbelt jaarlijks en dat zal de komende jaren zo blijven, zo verwacht onderzoeksbureau Gartner, dat de groei van de handel onderzocht in opdracht van Internetbedrijf Cisco. Dit jaar zal er voor 15 miljard gulden worden omgezet via Internet, in 2004 zal dat 230 miljard gulden zijn.
Gartner heeft ruim 800 Europese bedrijven in het onderzoek betrokken. Gartner had wel verwacht dat Nederland goed zou scoren, omdat het een van de eerste Europese landen is waar Internet is doorgebroken. Maar dat Nederland het hoogste scoort in Europa, vindt het bureau toch een verrassende uitkomst. Een verklaring achteraf is wel te geven. Nederland, aldus Gartner, is vanouds een distributieland en Internet is een distributiekanaal bij uitstek. "Nu zien we dat allerlei grote bedrijven hun distributiecentra naar Nederland verplaatsen", constateert het bureau. Amazon heeft sinds enkele maanden een distributiecentrum in Den Haag. En Cisco bouwt in Amsterdam Zuid-oost ook een groot centrum, waar uiteindelijk 5.000 mensen komen te werken.
Gartner denkt dat de Europese web-handel in 2004 zal groeien tot drie biljoen gulden, overigens nog maar ongeveer 4 procent van alle handel. Nederland is goed voor 8 procent van die elektronishe handel. Duitsland Engeland en Frankrijk scoren qua feitelijke bedragen hoger omdat die economiën nu eenmaal groter zijn, maar als percentage van het bruto nationaal product gaat Nederland ruim aan kop.
Volgens Europees directeur van Cisco Bill Nuti wordt het wereldwijde computernetwerk verkeerd begrepen. "De ogen zijn gericht op elektronische handel en andere virtuele zaken. Maar het zijn juist de traditionele bedrijven die er voordeel van hebben. Internet zorgt voor nieuwe klanten en een nieuw afzetkanaal. Bovendien is het een perfect serviceplatform."
Nuti praat daarmee overigens wel in zijn eigen straatje, want Cisco is 's werelds grootste leverancier van hardware voor Internetverkeer.
Uit het onderzoek van Gartner blijkt overigens ook dat scepsis rond Internet toeneemt. "En dat zal voorlopig sterker worden", zegt Nuti. Hij verwacht volgend jaar een shake-out onder de dotcombedrijven, nadat ook dit jaar al de nodige bedrijven en bedrijfjes het loodje hebben gelegd. Maar uiteindelijk, verwacht hij, zal de Internethandel als een handelskanaal worden beschouwd dat er gewoon bij hoort.
 

Sjaak Smakman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.