ICT-industrie serieuze concurrent banken

ICT-bedrijven zullen in toenemende mate een concurrent worden van de bestaande banken. Aldus president A. Wellink van De Nederlandsche Bank.

Hij deed zijn uitspraak gisteren bij de opening van het nieuwe kantoor van de Amsterdamse bank Insinger de Beaufort.
"Vanwege hun (ICT-bedrijven, SS) sterke merknaam en grote klantenbestand kunnen zij een serieuze concurrent worden van de bestaande banken, ondanks een gebrek aan expertise in de financiële dienstverlening. Naar verwachting zullen ook bedrijven in de IT- en telecomsector in toenemende mate bancaire producten en diensten gaan aanbieden. Zij beschikken immers reeds over de voor e-banking benodigde technologie."
Wellink signaleerde dat banken nu al strategische allianties aangaan met onder andere de IT- en de telecomsector. Vooral in de Verenigde Staten bieden grote Internetportalen in toenemende mate ook allerlei financiële diensten aan in samenwerking met banken. Het voordeel voor de banken is dat ze op die manier over de nieuwste technologie kunnen beschikken, terwijl voor IT-bedrijven deze samenwerking extra mogelijkheden biedt voor e-commercie.
Wellink merkt op dat specifieke regelgeving voor elektronisch bankieren niet nodig is. De verwachte groei zal volgens hem wel aanleiding kunnen zijn tot versterking van het reguliere toezicht. Het gaat dan om bijvoorbeeld de wijze waarop instellingen informatie geven en met hun klanten omgaan.
De Nederlandsche Bank kondigde vorig jaar al aan dat ze meer werk gaat maken van het toezicht en de aanbiedingen die financiële instellingen op hun websites doen. De bank kan dat doen op grond van de Wet Toezicht Kredietwezen. Volgens een woordvoerder van de Nedelandse centrale bank is dat onderzoek in volle gang, maar wil de bank daar verder nog geen inhoudelijke mededelingen over doen.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.