Middleware-markt blijft onduidelijk

De softwaremarkt is onoverzichtelijker dan ooit. Vooral de term 'middleware' wordt te pas en te onpas gebruikt. Uit een onderzoek van OTR Groep blijkt dat veel managers nauwelijks weten waar ze mee bezig zijn.

Uit de toetsing naar de toepassing van middleware blijkt dat veel managers in niet-technische functies niet weten wat middleware is. Nog verrassender is de uitkomst dat de meeste deelnemers geen idee hebben of de investeringen in middleware ook echt positieve financiële gevolgen hebben. Slechts 40 procent van de onderzochte bedrijven meldt een positief resultaat op hun investeringen.
Een belangrijke reden voor deze situatie is dat vooral de middleware-markt geteisterd wordt door voor niet-ingewijden onbegrijpelijk jargon, dat ook nog eens met iedere modeverandering wijzigt. Veel respondenten bij de 400 door OTR onderzochte bedrijven geven dan ook aan dat ze bij investeringen in middleware-managers niet wisten waar ze precies hun handtekening onder zetten.
Bij de bedrijven die wél zeggen te weten wat middleware is, blijkt iedereen een andere definitie van het begrip te hanteren. Dat is overigens die bedrijven niet aan te rekenen, omdat ook leveranciers, analisten en onderzoeksbureaus er verschillende definities op na blijken te houden. OTR zelf hanteert de minimum-definitie: middleware ondersteunt gestandaardiseerde interfaces en zorgt voor een beter verloop van gedistribueerde computer-activiteiten.
Uit die definitie in combinatie met het onderzoek volgt dat 49 procent van de onderzochte bedrijven geen middleware gebruikt en 14 procent middleware inzet volgens de definitie van OTR. Van de onderzochte bedrijven vroeg 12 procent om een definitie en 25 procent had geen idee wat middleware precies is.
Ondanks deze verwarring komt OTR wel tot enige conclusies over de effectiviteit van middleware. Zo blijkt uit de onderzochte praktijkgevallen dat het gebruik van middleware ombest of breed-pakketten aan elkaar te plakken erg moeilijk is, en in vrijwel alle gevallen tegenvalt.
Daarnaast komt het onderzoeksbureau tot de conclusie dat middleware geschikt is om oude legacy-systemen en nieuwe systemen met elkaar te verbinden, maar dat die operatie altijd moeilijker is en langer duurt dan verwacht. De moeilijkheden die bedrijven hebben bij middleware-implementaties, zoals WAP-telefonie en de onduidelijkheid rond het product zorgen voor een rem op de groei van de markt.
Die groei blijft daarom achter bij andere IT-segmenten, maar ligt nog altijd tussen de 20 en 35 procent per jaar. OTR verwacht niet dat middleware, ondanks de negatieve geluiden die geregeld te horen zijn, de komende tijd zal verdwijnen. Dit jaar gaat in de middlewaremarkt een bedrag om van 4,3 miljard euro. In 2003 zal dat 9,7 miljard zijn.
Wel worden steeds meer functionaliteiten van middleware langzaam opgeslokt door besturingssystemen. Microsoft heeft bijvoorbeeld in Windows 2000 een reeks functionaliteiten opgenomen die fungeren als middleware, op basis van de standaarden XML (eXtensible Markup Language) en Soap (Simple Object Access Protocol). XML is een belangrijke technologie voor middleware, die echter nog steeds kinderziekten vertoont.

Redactie Computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.