Intel overweegt productie plastic geheugen

Een Scandinavisch onderzoek, waarin Intel veel geld heeft gestoken, heeft geleid tot een stabiele 1Gb geheugenchip die gebruik maakt van plastic film.

Op korte termijn moet Intel beslissen of het de volgende stap zet in dit project, die neerkomt op het ontwerp en testen van een geselecteerd product en het vaststellen van de beste productietechnieken. In juni wordt namelijk de eerste fase van het onderzoeksproject afgerond.
De plastic chip die nu ontwikkeld is, zou eenread/write-cyclus hebben die tien keer sneller is dan de bestaandeflash memory. Mede daarom denkt het Noorse Opticom ASA - de uitvinder van de technologie - de data-opslag- en geheugenwereld op z'n kop te kunnen zetten. Volgens de Noren kunnen voortaan de voordelen van de disk- en tape-gebaseerde opslagsystemen - traag, maar met een hoge capaciteit - worden gecombineerd met die van de geheugenchips, die snel zijn, maar veel minder data kunnen bevatten.
Tot op heden hebben de onderzoekers drie chips geproduceerd. Twee daarvan waren hybride ontwerpen, die gebruik maakten vansilicon-transistors om de organische geheugenfilm aan te sturen. De derde is volgens de onderzoekers echter "de eerste niet-silicon-geheugenprocessor ter wereld", aangestuurd door dunne film-transistors.
Intel en Opticom starten volgende maand in ieder geval met de bouw van een 11,3 miljoen dollar kostend, speciaal op dit project toegespitst onderzoekslaboratorium, metclean room-faciliteiten. Daar moeten verschillende prototypen worden getest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-12T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.