Comdex-analisten zien licht aan einde tunnel

De organisatoren van de Comdex-computerbeurs deden op de openingsdag van de beurs krampachtig hun best om vooral goed nieuws te brengen. De ict-industrie gaat dan wel door een dal, maar er is hoop op beterschap. Onderzoeksbureau IDC kwam alvast vertellen dat het beterschap verwacht vanaf de tweede helft van 2002.

Was het maar zo simpel: kennelijk denken de organisatoren van de Comdex dat het wel zal verbeteren als iedereen elkaar ervan probeert te overtuigen dat het inderdaad beter zal gaan. Aan alle sprekers werd gevraagd even te verwijzen naar 11 september, maar de presentatoren kregen eveneens de opdracht mee voldoende positieve noten in hun bijdrage te steken.
 
Tijdens een briefing sessie met de honderden journalisten die tradtioneel in Las Vegas neerstrijken, toonde onderzoeker Crawford DelPrete van IDC zich alvast van zijn meest optimistische zijde. Voor volgend jaar verwacht de man een groei aan ict-bestedingen in de hele wereld van 5,6 procent. Een jaartje later zou de groei alweer meer dan 10 procent moeten bedragen. DelPrete baseert zich daarbij op onderzoeken die het bedrijf sedert 11 september uitvoerde. De groei zit niet mooi verspreid over de diverse onderdelen van de ict-discipline. Zo gaat DelPrete er van uit dat er in de pc-markt ook volgend jaar nog een terugval zal zijn van 7 procent in vergelijking met dit jaar. Dit betekent een minder grote daling dan dit jaar, maar die verklaart de IDC-onderzoeker onder meer uit de vervanging van materiaal dat drie jaar geleden gekocht werd om het Y2K-probleem op te lossen. Ook het massaal vervangen van werkposten door notebooks zal de computerbouwers voor groter onheil behoeden. Wat betreft servers verwacht DelPrete volgend jaar een stabilisatie, terwijl er dan voor storage een daling van 2,4 procent genoteerd zal mogen worden. Terwijl andere sectoren een deel van de terugval kunnen toeschrijven aan de terreuraanslagen van 11 november, geldt dat volgens IDC niet voor de opslagmarkt: "De producten in die markt onderscheiden zich nog nauwelijks. Dat betekent onvermijdelijk een instorting van de prijzen."
 
Groei verwacht IDC inzake netwerken, waar draadloze netwerken een stevige motor voor vormen, en ook in diensten. "Diensten zijn het vliegwiel van deze sector. Contracten voor outsouring worden voor lange tijd afgesloten en dat verleent een stabiliteit die de rest recht houdt." Projectgebaseerde diensten voor bijvoorbeeld implementatie van nieuwe software of het opzetten van websites doen het nu wel slecht, maar vanaf de zomer van volgend jaar moeten ook die weer aantrekken, maar dan wel op kleinere schaal dan nu het geval is.
 
Ondanks zijn optimisme denkt DelPrete toch dat 2002 een FUD-jaar wordt: Fear Uncertainty & Doubt. "Normaal zijn de leveranciers sterk in het verspreiden van FUD, maar dit keer zijn de aankopers er de oorzaak van." Als er groei komt, zegt DelPrete, zal je dat het snelste zien aan de omzet van leveranciers van halfgeleiders. Zij zouden voordeel moeten halen uit de groei van netwerken in het algemeen en draadloze netwerken in het bijzonder.
 
Ook Mark Gorenberg van risicokapitalist Hummer Winblad Venture Partners gaat ervan uit dat volgend jaar beter wordt. Ook al hebben veel van zijn collega's al een jaar lang niet meer in nieuwe bedrijven geïnvesteerd en ook al was er in september geen enkele beursgang in Amerika, iets dat al twintig jaar niet meer gebeurd was, toch moet volgend jaar weer geld vrijkomen. Al was het maar omdat de Amerikaanse vc's momenteel nog steeds op een berg van 45 miljard dollar geld zitten dat dringend op zoek is naar projecten die grote winst kunnen opbrengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-13T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.