Toekomst WorldCom hangt aan zijden draadje

De financiële crisis bij WorldCom bereikt een hoogtepunt met de ontdekking van een miljardenfraude. Het Amerikaanse telecomconcern heeft zijn financiële man per direct naar huis gestuurd.

Na controle van de boeken is gebleken dat het Amerikaanse telecomconcern 3,8 miljard dollar op een onjuiste wijze heeft opgegeven als kapitaalsinvesteringen. Met de truc is de cash flow en de winst van het bedrijf over de afgelopen vijf kwartalen kunstmatig opgekrikt. Volgens insiders is er wellicht sprake van een van de grootste boekhoudfraudezaken in de historie van het Amerikaanse bedrijfsleven.
 
Zonder het boekhoudkundige kunst- en vliegwerk zou Worldcom zowel over 2001 als over het eerste kwartaal van dit jaar een verlies in plaats van winst hebben moeten melden. Het concern maakte eerder dit jaar nog goede sier met een winst van 1,4 miljard dollar over het voorgaande jaar en een winst van 130 miljoen dollar over het eerste kwartaal van 2002.
 
De ontdekking van de omvangrijke boekhoudfraude heeft inmiddels zijn eerste slachtoffers geëist. Financieel directeur Scott Sullivan is op staande voet ontslagen en in zijn kielzog heeft ook David Myers, senior vice president en controller, zijn ontslag ingediend.
 
De vraag is nu hoe lang WorldCom na deze crisis nog kan voortbestaan. Het concern is al geplaagd door een diepgaand onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond Sec en kampt met een loden schuldenlast van dertig miljard dollar. Uitzicht op verbetering is er niet, omdat de telecommarkt nog steeds niet wil aantrekken. Als WorldCom onderuit gaat, gaat een van 's werelds grootste telecomconcerns kopje onder met twintig miljoen consumenten, duizenden zakelijke klanten en tachtigduizend employees wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.