Getronics ergert zich aan bankroetgeruchten

De aanhoudende geruchten over een dreigend faillissement van Getronics zijn met opzet verspreid door 'een aantal marktpartijen', dat zich vervolgens heeft verrijkt aan de koersdaling van het aandeel.

Dit verklaarde financieel directeur Jan Docter van Getronics tijdens de presentatie van de beter dan verwachte halfjaarcijfers. Docter noemde het rumoer 'kwaadaardig en ongefundeerd'. "Dergelijke geruchten hebben gezorgd voor irritatie en dat is een understatement." De onverwacht scherpe koersdaling heeft er toe geleid dat een aantal potentiële opdrachtgevers bij Getronics heeft aangeklopt om opheldering.
 
Volgens Docter is de geruchtenmachine aangezwengeld door zogehetenshortsellers, professionele beleggers die trachten geld te verdienen aan de koersdaling van een aandeel. Ze lenen een groot pakket aandelen en verkopen deze vervolgens tegen een bepaalde koers. Kort daarna proberen ze deze aandelen tegen een lagere koers terug te kopen. Het verschil strijken ze vervolgens zelf op. "Hier heeft een aantal partijen vreselijk veel geld aan verdiend ten koste van onze aandeelhouders," aldus Docter.
 
Afgelopen maandag kelderde de koers van Getronics met 22 procent naar een nog nooit eerder vertoond dieptepunt van 0,66 euro per aandeel. De koersval werd aangezwengeld door geruchten dat Getronics genoodzaakt zou zijn uitstel van betaling aan te vragen als het er op afzienbare termijn niet in slaagt zijn schuldenlast - eind 2001 bedroeg deze 619 miljoen euro - af te lossen. Docter zegt inmiddels te werken aan een verlichting van de schuld. Doel van Getronics is om de schuld te reduceren tot 400 à 450 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.