Philips overweegt hechtere chip-samenwerkingen

Philips wil de samenwerkingsverbanden met zijn partners voor chipproductie-technologie (process) hechter te maken door meer kennis uit te wisselen. Die partners zijn Motorola, STM en TSMC.

Deze drie chipproducent werken met Philips samen in het ontwikkelcentrum te Crolles (Frankrijk) waar zij gezamenlijk onderzoek doen naar kleinere transistormaten en de daarvoor benodigde productieprocessen. Naarmate halfgeleiders en de componenten daarop kleiner worden, wordt de productie steeds meer een precair gebied. Nieuwe materialen en bewerkings- en bevestigingsmethodes zijn nodig.
 
Philips praat met zijn partners over de uitwisseling van meer intellectueel eigendom dat ook van een hoger niveau zal zijn. Het Eindhovense elektronicaconcern neemt nu alvast het voortouw in de ontwikkeling van lithografie op 157 nanometer. De vier chipbedrijven werken ook al aan chiptechnologie voor 90 nanometer.
 
Processorproducent Intel is nu in de overgang naar die kleinere maat en verwacht in de loop van volgend jaar het merendeel van zijn Pentium-productie over te hevelen naar 90 nanometer. Processoren zijn echter weer geheel andere eindproducten dan de geïntegreerde circuits die Philips, Motorola en STM ook maken. TSMC is fabrikant die voor andere chipbedrijven productie-opdrachten uitvoert.
 
De verhoogde samenwerking is een reactie op de lossere, individuele samenwerkingsverbanden van voorheen tussen verschillende bedrijven onderling. "Dat was allemaal niet gecoördineerd en dus nogal een tijdverspilling", erkent technisch directeur Theo Claassen van Philips Semiconductors.
 
Hij verwacht dat de hechtere relaties en het gezamenlijke onderzoek veel gevolgen hebben voor de volgende verkleiningsstap, naar 65 nanometer. Daarnaa volgt 45 nanometer dat nu echter nog in de theoretische ontwerpfase bevindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.