'NC in twee jaar PC voorbij'

Analist Robin Bloor van Bloor Research voorspelt een razendsnelle opkomst van de Netwerk Computer (NC). Volgens zijn 'conservatieve' schatting zullen er in het jaar 2001 bijna 38 miljoen NC's verkocht worden in de zakelijke markt.

Al over twee jaar verslaat de NC de PC in verkoopaantallen (in de zakelijke markt). Dit jaar worden er wereldwijd nog slechts 1,7 miljoen NC's verkocht, een aantal dat in 1998 ruim 6 miljoen zal bedragen.
De opkomst van de NC zal gepaard gaan met een scherpe daling van de PC-verkopen in de zakelijke markt. Dit jaar groeit dit belangrijke marktsegment nog met een magere 4,2 procent, zo luidt de schatting van de analist. Daarna zal een voortdurende daling inzetten van ruim 14 procent. Ten slotte zal de PC-markt zich stabiliseren op 18 miljoen exemplaren, de helft van de huidige afzet.
Bloor verwacht dat de huidige, naar schatting 25 miljoen domme terminals gaandeweg zullen worden vervangen door NC's. Verder gaat de analist ervan uit dat zowel PC's als NC's gemiddeld om de drie jaar worden vervangen. In het model wordt de door Microsoft/Intel bedachte NetPC ook als een NC beschouwd. De grote drijfveer achter het succes van de NC is de terugkeer naar een centralistisch computermodel. Ook de opkomst van de computertaal Java speelt de NC in de kaart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.