GBA-vergoeding stoort deel aanbieders

Het aanpassen van gemeentelijke systemen, waaronder de GBA, door wijzigingen in de wet- en regelgeving kost bijna zeven miljoen gulden. Gemeenten krijgen de kosten vrijwel volledig door het rijk vergoed. Enkele GBA-leveranciers die doorgaans lage offertes indienen, beschouwen deze gang van zaken als bevoordeling van de concurrentie.

Voorheen kregen gemeenten een vast bedrag per inwoner als een nieuw Logisch Ontwerp voor de GBA werd ingevoerd. Bij LO 3.0 namen Amsterdam en Den Haag, met een duur GBA-systeem, daar echter geen genoegen mee. LO 3.0 is daarom uitgesteld en Binnenlandse Zaken is aan een nieuwe regeling gaan werken. Omdat enkele wijzigingen niet konden wachten, kwam tussentijds LO 2.4. De offertes daarvoor vertoonden enorme prijsverschillen. In de commotie rond '3.0' had GBA-projectleider Cees Meesters verklaard dat vergoeding van de reële kosten een bonus zou zijn voor de keuze van een dure leverancier. Nu blijken de gemeenten de kosten toch terug te krijgen. Dit is bij zowel Procura als K+V Van Alphen in het verkeerde keelgat geschoten.
Meesters ziet de regeling niet als premie voor dure GBA-systemen. Van vier dure leveranciers is de offerte aan een contra-expertise onderworpen, waarna Biza de vergoeding aan gemeenten die daar klant zijn heeft gemaximeerd. Tussen de offertes die na toetsing zijn 'bijgesteld' en de uiteindelijke rekening kan toch nog een verschil zitten. Gemeenten zien dan niet alles gecompenseerd. Meesters zegt echter niet te weten of dat echt het geval is. Hij rechtvaardigt de aanpak verder met het eenmalige karakter ervan. Wim Hoekstra van K+V Van Alphen wijst erop dat Meesters heeft gezegd dat na de bijstelling nog altijd sprake was van een prijsverschil van een factor twaalf.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.