Totale leegverkoop Unisource gestart

Unisource, de pan-Europese telecommunicatie-onderneming, zal de komende maanden in delen worden verkocht. De aandeelhouders - de drie telecombedrijven KPN Telecom, het Zwitserse Swisscom en het Zweedse Telia - zien geen kans meer de Unisource-groep succesvol in de markt te zetten.

De drie investeerders riepen in juni nog dat Unisource in 2000 break-even zou kunnen draaien. De joint venture had toen net een verlies van 382 miljoen gulden bij een dalende omzet van 2,6 miljard gulden over 1998 moeten incasseren. Verder meldden de drie telecombedrijven dat zij op zoek gingen naar een krachtige partner die een meerderheid van de aandelen zou overnemen. Dat is niet gelukt, waardoor de beslissing is genomen het verband geheel te ontmantelen. De eerste opkoper heeft zich al gemeld: het Engelse telecommunicatiebedrijf Energis neemt Unisource Carrier Services over voor tweehonderd miljoen gulden. Dit onderdeel van Unisource NV is gevestigd in het Zwitserse Zurich en biedt aan twaalf landen netwerkverbindings- en ISP-diensten aan, inclusief ATM-netwerkdienstverlening, en internationale spraakdiensten.
Door de aankoop verkrijgt Energis toegang tot de Europese telecommarkt. Verder had Infonet Services Corporation eerder te kennen gegeven Aucs Communications Services (voorheen AT&T-Unisource Communication Services) na de zomer te willen kopen. Unisource bestaat verder uit het Franse Siris, Unisource Italia en Unisource Iberia. Ook heeft het een meerderheidsbelang in de Duitse mobiele telefoonaanbieder D-Plus.
Unisource werd in 1991 opgericht als een alliantie tussen het toenmalige PTT Telecom en Telia. Het heette toen nog Unicom en wilde internationaal opererende bedrijven ondersteunen. Later kwamen daar Swisscom en het Spaanse Telefonica bij. Die laatste trok zich in 1997 weer terug. Nadat de Amerikaanse telecomreus AT&T zich twee jaar geleden terugtrok als partner, omdat het voor BT koos, zakten de pan-Europese ambities van Unisource als een kaartenhuis ineen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.