Baan heft wervingsstop op en zoekt personeel

Het opkrabbelende automatiseringsbedrijf Baan Company heeft plaats voor vijftig nieuwe mensen. De eerste personeelsadvertenties zijn in enkele landelijke dagbladen verschenen. Hiermee komt een eind aan de wervingsstop, die in oktober inging. De vacatures bevinden zich ook bij de afdeling voor ontwikkeling en ondersteuning.

Vorig jaar stonden in Nederland in het kader van de herstructurering 120 mensen op straat. Wereldwijd waren dat er 1200. Volgens woordvoerder Ronald Florisson van Baan Company zijn in oktober 1998 geen mensen weggestuurd die het werk hadden kunnen doen waar Baan nu voor werft. De afgelopen maanden nam het bedrijf al nieuwe mensen aan voor essentiële posities, maar dat gebeurde zonder openlijke wervingsacties. Het sociaal plan dat werd opgesteld na de crisis van oktober eist dat Baan bij nieuwe vacatures eerst de mensen polst die ontslagen zijn. Omdat die inmiddels allemaal ander werk hebben, speelt deze bepaling geen rol meer.
CNV-bestuurder Wim Burggraaf is niet verbaasd over de wervingsactie. "Twee maanden geleden hoorden wij al van onze leden dat de werkdruk hoog was, vooral bij Research en Development. Daar zijn nu ook de vacatures." De oorzaak van die werkdruk ligt volgens Burggraaf in zowel de gevolgen van de reorganisatie als de groeiende orderstroom. Hij is positief over de wervingsactie. "Ik heb altijd vertrouwen gehad in de bedrijfsfilosofie van Baan. Vooral de opgeblazen beurskoers speelde het bedrijf parten."
Ook onderhandelaar Chris Baggerman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, de grootste bond bij Baan, is positief. "Het bedrijf is op weg terug naar de top. Als buitenstaander vermoed je misschien dat de reorganisatie gebruikt is om mensen te lozen om nu anderen te kunnen aannemen, maar dat geloof ik niet. In het vierde kwartaal leed Baan een miljoenenverlies, er moest gewoon wat gebeuren. Toen zijn ook mensen vertrokken die het bedrijf eigenlijk niet kwijt wilde."
Florisson maakt zich geen zorgen over Baans imago. "Als ons imago slecht was, zouden veel meer mensen zijn vertrokken. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen hier binnenkomen vanwege de technische kwaliteiten van onze software. Ik heb geen aanwijzing dat ons imago tot problemen zou leiden." Baan heeft wel recent een bonussysteem ingevoerd dat werknemers vijfduizend gulden oplevert als een door hen geïntroduceerde sollicitant aangenomen wordt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.