Uitval hbo-studenten informatica zorgwekkend

Meer dan 40 procent van de hbo-studenten informatica, halen het eindstreep niet. Dit concludeert de visitatiecommissie informatica in haar onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse hbo-opleidingen. De commissie noemt deze uitval zorgwekkend, gezien de grote behoefte aan informatici.

De visitatiecommissie wijt het hoge uitvalspercentage aan de zwakke selectieprocedures aan de poort. Het ontbreekt bij de hogescholen vaak aan inhoudelijke criteria en procedures die mogelijkheden bieden om de geschiktheid van de studenten vroegtijdig te toetsen.
Naast het verbeteren van het selectieproces, adviseert de commissie de scholen eveneens meer maatwerk aan studenten te leveren. Hierdoor zijn hbo'ers minder snel geneigd het bijltje erbij neer te gooien.
Commissie-voorzitter Trude Maas ziet de hoge uitval als een van de gevaren die kleven aan duaal leren, een steeds vaker toegepaste methode waarbij studenten naast hun studie een aantal dagen per week werken bij een bedrijf. Door de krapte van de arbeidsmarkt doen bedrijven studenten tijdens duale trajecten zulke interessante aanbiedingen, dat deze er veelal voor kiezen dan maar niet af te studeren.
De commissie pleit verder voor een herkenbaar stelsel van informatica-opleidingen waarbij landelijk overleg is gewenst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.