DSM boekt 23 miljoen af op ICT-projecten

Chemieconcern DSM schreef het afgelopen tweede kwartaal 23 miljoen euro af op ict-projecten. Na belastingen werd de afboeking 19 miljoen euro. Het chemieconcern wil niet zeggen om welke ict-projecten het gaat. 'Het is puur een boekhoudkundige afschrijving. Ik kan niet zeggen of het om Nederlandse of internationale projecten gaat', zegt een woordvoerder van DSM. De projecten zijn volledig afgeboekt, het chemieconcern weet geen nieuwe startdatum.

In de kwartaalcijfers schrijft het chemieconcern dat de ict-projecten voorlopig zijn stilgelegd. Tijdens een analistenbijeenkomst zei financieel directeur Rolf-Dieter Schwalb dat de projecten in de toekomst worden voortgezet. Hij kan echter geen nieuwe startdatum geven. De projecten zijn volledig afgeschreven. 'Om de kosten van de onderneming te verlagen hebben wij besloten om projecten te staken. De reeds gedane investeringen schrijven we af,' aldus de cfo.

DSM hoopt dat de investering niet volledig verloren is. 'Mochten we de projecten opnieuw starten dan proberen we zoveel als mogelijk is te hergebruiken. Maar we moeten voorzichtig zijn', zegt Schwalb. Een eventuele doorstart komt volgens Schwalb pas in beeld wanneer het duidelijk beter gaat met de economie.

Nieuwe projecten

In het jaarverslag over 2008 schrijft het chemieconcern enkele nieuwe projecten te zijn gestart. Het gaat om projecten om de samenwerking en communicatie tussen interne partijen te versterken, verbetering van het klantrelatiebeheersysteem en het verkoopmanagementsysteem en programma's om het energieverbruik te verminderen.

Het chemieconcern breidde onlangs met ict-dienstverlener Atos Origin een nutscontract voor SAP-applicaties uit. De dienstverlener is nu ook verantwoordelijk voor documentbeheersystemen, samenwerkingssoftware en webtoepassingen.

Daarnaast verlengde DSM eind dit jaar het contract met Getronics voor werkplekbeheer niet. Het nieuwe servicemodel van het chemieconcern zou niet aansluiten bij de strategie en filosofie van de dienstverlener. Getronics richt zich alleen nog op standaard werkplekdienstverlening. Sinds januari van dit jaar verzorgt EDS het werkplekbeheer bij het chemieconcern.

Computable Award

DSM-cio Aloys Kregting is genomineerd voor de Computable Award CIO van het jaar 2009. De winnaars van deze awards worden op woensdag 14 oktober bekendgemaakt. Welke genomineerden uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Tot 25 september 2009 kunnen bezoekers online hun stem uitbrengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De meeste bedrijfs CIO's ontkennen dit soort situaties, ook al weten wij wel beter. Zoiets bespreekbaar maken getuigd van durf.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-07T12:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.