Cisco: IoE levert publieke sector 36,3 miljard op

Dit artikel delen:

Het internet of everything (IoE) kan de komende tien jaar een waarde van 3,4 biljoen euro (4,6 biljoen dollar) genereren voor organisaties in de publieke sector wereldwijd, aldus een nieuw onderzoek van Cisco. Voor de publieke sector in Nederland gaat het naar schatting om een waarde van 36,3 miljard euro. Met het internet of everything kunnen overheden waarde genereren door kosten te besparen, de productiviteit van ambtenaren te verbeteren, nieuwe inkomsten te genereren (zonder belastingen te verhogen) en het profijt voor de burger te vergroten.

Het internet of everything wordt gevormd door netwerkverbindingen tussen mensen, processen, data en dingen en de toegenomen waarde die ontstaat als ‘alles’ deel uitmaakt van het netwerk. Diverse technologietransities, waaronder het internet of things, toegenomen mobiliteit, de opkomst van cloud computing en het toenemende belang van big data, maken samen het internet of everything mogelijk.

Killer apps

Steden wereldwijd hebben het potentieel om de komende tien jaar met IoE 1,9 biljoen dollar aan waarde te realiseren. Voor de Nederlandse steden gaat het naar schatting om een bedrag van 32,7 miljard euro. Steden kunnen veel van deze waarde creëren door het implementeren van ‘killer apps’, zoals:

•             Smart buildings kunnen honderd miljard dollar opleveren door de operationele kosten te verlagen. Dat kan door het verminderen van het energieverbruik, bijvoorbeeld door de integratie van systemen voor onder andere verwarming, ventilatie en airconditioning.

•             Gasmonitoring kan 69 miljard dollar opleveren door kosten te besparen op het aflezen van de meter en door de accuratesse te verbeteren van de metingen voor burgers en gemeentelijke nutsbedrijven.

•             Slim parkeren kan 41 miljard dollar opbrengen door een real time overzicht te geven van beschikbare parkeerplekken in de stad. Inwoners kunnen de dichtstbijzijnde vrije plaats reserveren, parkeerwachters kunnen eenvoudig overtredingen vaststellen en gemeenten kunnen de parkeertarieven afstemmen op de vraag.

•             Watermanagement kan 39 miljard dollar genereren door de watermeter van huishoudens te koppelen aan een ip-netwerk om op afstand informatie te geven over verbruik en status.

•             Rekeningrijden zou 18 miljard dollar aan nieuwe inkomsten kunnen opleveren door het implementeren van automatische betalingen zodra voertuigen bepaalde stadsgebieden binnenrijden. Dat leidt ook tot een betere verkeerssituatie.

‘Een steeds groter deel van de wereldbevolking trekt naar de steden’, zegt Wim Elfrink, executive vice president van Industry Solutions en chief globalization officer van Cisco. ‘Dat betekent dat steden flexibeler moeten worden en beter moeten inspelen op de behoeften van hun burgers, terwijl zij optimaal gebruik moeten maken van de beschikbare middelen. Het internet of everything verandert de manier waarop steden hun diensten verlenen en hoe burgers en overheid met elkaar omgaan.’

Overheden

Niet alleen steden profiteren van het internet of everything, aldus Cisco. Overheden kunnen op elk niveau hun voordeel doen met IoE. Overheidsinstellingen hebben het potentieel om 682 miljard dollar aan waarde te creëren door IoE-oplossingen in te zetten voor onder meer bruggenbeheer, transport van verdachten, omgaan met chronisch zieken, onderwijs en bestrijding van bosbranden. De centrale overheid kan 472 miljard dollar realiseren door oplossingen voor onder meer rampbestrijding, beheer van het wagenpark en cybersecurity.

Defensieorganisaties kunnen wereldwijd de effectiviteit van militaire missies verbeteren met een factor vier, door veilige verbindingen en informatie-uitwisseling tussen soldaten, bases, voertuigen en andere objecten te velde. Verbeterde verbindingen tussen strijdkrachten wereldwijd kunnen 1,5 biljoen dollar aan waarde opleveren en de veiligheid van soldaten meetbaar verbeteren.

IoE-applicaties kunnen voor 350 miljoen ambtenaren wereldwijd de productiviteit verhogen en genereren zo een significante waarde. Het gebruik van oplossingen voor telewerken kunnen naar schatting 125 miljard dollar aan waarde opleveren door het verlagen van de kosten van onroerend goed en het beheer ervan. Dezelfde oplossingen zorgen voor een verbetering van de productiviteit, vermindering van het personeelsverloop en mogelijkheden voor nieuwe banen.

IoE voor bedrijven

Het onderzoek ‘Internet of Everything: A $4,6 Trillion Public-Sector Opportunity’ bouwt verder op een eerder onderzoek van Cisco uit februari 2013 dat uitkwam op een potentiële winst van 14,4 biljoen dollar voor bedrijven die de komende tien jaar IoE gaan inzetten. Gecombineerd met de 4,6 biljoen dollar aan waarde in de public sector, zorgt IoE voor een totale waarde van 19 biljoen dollar in de komende tien jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En in elk op internet aangesloten device zit een (NSA) backdoor.
Met de nieuwe hype internet of things zal er een massaal spionage grid ontstaan wat het creëren van een totalitaire staat alleen maar makkelijker maakt.

Afgezien van alle beveiligingsaspecten en kosten voor implementatie is dit wel een hele extreme vorm van "Reken je rijk"

De gepresenteerde manier is "een" manier. Je kunt het ook zo zien dat er 3,4 biljoen euro, 3.400 miljard euro, minder in circulatie komt in de wereldsamenlevingen. Daarnaast wordt er op energie en grondstoffen en mogelijk ook op opwarming bespaard. Het beschikbaar inkomen voor de mensheid gaat afnemen. Verbeterde verbindingen tussen strijdkrachten wereldwijd gaat 1.500 miljard euro besparen? Aan welke zijde van de strijdende partijen? "De veiligheid voor soldaten gaat meetbaar verbeteren".
Ik stel voor meer op het voorkomen van oorlog in te zetten, onder meer door te zorgen dat overal ter wereld de mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. "Er zullen minder ambtenaren nodig zijn", en weer komt er minder geld in circulatie in de samenlevingen.
In de ICT-sector en in aanpalende sectoren gaat dit tot nieuwe werkgelegenheid leiden.
Het is vanwege verwachtingen voor sociale effecten van innovatie van bedrijfsprocessen en ICT dat ik begin 90-er jaren van de vorige eeuw mijn werk in deze branche heb opgeschort en me ben gaan verdiepen in sociale consequenties en wat een waarde-volle samenleving gaat betekenen en daarover samen met anderen ben gaan publiceren. Dat boek wordt dit jaar 20 jaar.
Waar mijn korte calculatie hierboven voor Cisco aanleiding kan zijn om wellicht correctie en verduidelijking te willen geven zou Computable ook Cisco en ondergetekende samen kunnen vragen voor een interview om beide zijden te verduidelijken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-09T08:40:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.