Twitter-berichten bepalen voetbalranglijst

Dit artikel delen:
goal

Over de top van het Nederlandse betaald voetbal worden de meeste tweets verstuurd via Twitter. Hierin speelt wel mee dat de traditionele topteams uit grote steden komen. Uitzondering op de regel is Heerenveen, dat met zijn 43.545 inwoners hoog scoort op de Twitter-ranglijst, maar op de voetbalranglijst vooralsnog geen rol van betekenis speelt. Social media start-up SocialExpress onderzocht of er een verband is tussen twitterende voetbalfans en de stand op de ranglijst.

SocialExpress onderzocht het verband tussen het aantal tweets dat supporters van een club gedurende de laatste wedstrijdweek hebben verstuurd en hun stand op de ranglijst. Wat blijkt is dat de huidige top vijf redelijke vertegenwoordigd is in de top van de Twitter-lijst. Dit heeft mede te maken met het feit dat de top vijf traditioneel in de grote steden zitten dus logischerwijs ook meer volgers hebben op Twitter. De posities op beide ranglijsten komen niet precies overeen, maar over het algemeen doen grote steden het op Twitter goed. Uitzondering hierop is dan wel weer Utrecht, zesde op de voetbalranglijst, dat van alle achttien voetbalsteden op Twitter als laatste eindigt.

The Voice of Holland

Een oorzaak dat Heerenveen goed op Twitter scoort wordt gezocht in het feit dat de veelal Friese bevolking uit Heerenveen relatief gezien meer betrokken is bij hun voetbalvereniging, ongeacht wat hun stand is in de eredivisie. Een zelfde fenomeen doet zich voor bij The Voice of Holland-finalist Johannes Rypma. De coaches waren het er over eens dat hij het niet moet hebben van puur zijn zangkwaliteiten, maar dat het publiek hem kennelijk wel ziet zitten. Nader onderzoek op Twitter leert dat Johannes de meeste steun krijgt vanuit de Friese bevolking en niet vanuit de rest van Nederland.

Real Madrid - Ajax

In de grafiek rechts is te zien hoeveel tweets per club per dag worden gestuurd. De grote piek bij Ajax op 4 december wordt veroorzaakt door de Champions League-wedstrijd Real Madrid - Ajax op dinsdag 4 december 2012. Overigens worden de pieken voor de andere clubs ook bereikt tijdens wedstrijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor de liefhebbers, op OranjeTwittert.nl kun je iedere week alle tweets van alle Eredivisie wedstrijden volgen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-14T15:33:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.