Aantal ICT-overnames stijgt met een derde

deal overeenkomst partner samenwerking akkoord

Het aantal fusies en overnames in de wereldwijde technologiesector is in 2010 flink toegenomen. Het aantal transacties bedroeg 293. Dat is 32 procent meer dan in 2009. De totale waarde van alle transacties verdubbelde in die periode van 36,8 naar 75,7 miljard euro. Dat becijferen onderzoekers van PricewaterhouseCoopers (PwC). Hun omrekening van dollars naar euro's en de bepaling van de tien grootste deals roept echter vragen op.

De marktvorsers bekeken alle acquisities en fusies met een waarde van meer dan tien miljoen euro. Zij stellen dat de toename van het aantal bedrijfsovernames in de ict-sector deels het gevolg is van verbeterde kasposities bij organisaties. Ook zijn private investeringsmaatschappijen actiever en is het gemakkelijker om aan kapitaal te komen.

De onderzoekers wijzen er op dat veel bedrijven tegenwoordig zelf op overnamepad gaan om te voorkomen dat zijzelf ten prooi vallen aan een acquisitie. 'Kopers willen liever zelf aan de oorsprong van een overname staan en voorkomen dat ze in een biedingenstrijd belanden.'

Drie grootste

De grootste drie overnames hebben elk een transactiewaarde van meer dan vijf miljard euro. De acquisitie van Sybase door de Duitse bedrijfssoftwareleverancier SAP heeft volgens de onderzoekers de hoogste waarde: 5,595 miljard euro. De overname van bpo-dienstverlener Affiliated Computer Services (ACS) door Xerox staat met 5,536 miljard euro op nummer twee. Op de derde plaats staat de overname van Sun Microsystems door Oracle (5,481 miljard euro).

De rangorde die de PwC-analisten aanbrengen, is discutabel. Veel transacties vonden plaats in Amerikaanse dollars en niet in euro's. De overname van Sun door Oracle bedroeg officieel 7,4 miljard dollar, wat het veruit de grootste ict-deal van het jaar zou maken. Ook zijn enkele miljardenovernames, zoals die van McAfee door Intel, die van Isilon door EMC en die van Novell door Attachmate, niet vermeld. Bovendien vonden verschillende overnames, zoals die van Sun en die van ACS, al in 2009 plaats. PwC was niet beschikbaar voor een nadere toelichting.

Adviesbureau Ernst & Young publiceerde eind 2010 ook een lijst met de grootste ict-overnames van 2010.

Amerikaanse ondernemingen zijn het actiefst in overnameland. Van alle door de onderzoekers geregistreerde ict-overnametransacties ging het in 39 procent om Amerikaanse bedrijven. Aziatische ict-bedrijven droegen 28 procent bij aan het aantal overnames. Dat was in 2009 nog 35 procent. Europese spelers zijn met 25 procent weer terug op de transactiemarkt. Een jaar eerder was dat 17 procent.

Top 10 ICT-deals volgens PwC

Bedrag
(x miljoen euro)

Transactie

5,595

SAP koopt Sybase

5,536

Xerox koopt Affiliated Computer Services (2009)

5,481

Oracle koopt Sun Microsystems (2009)

2,798

NEC Electronics koopt Renesas Technology (2009)

2,457

NTT koopt Dimension Data

2,127

HP koopt 3Com (2009)

1,837

HP koopt 3Par

1,687

Hexagon koopt Intergraph

1,516

Berkshire, Advent en Bain kopen Skillsoft

1,466

IBM koopt Netezza

Bron: PricewaterhouseCoopers (PWC) 'M&A Insights: technology sector'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-09T16:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.