KPN wil tv-distributie via bestaande kabelnetten

KPN wil de kabel op om digitale televisie en radio aan te kunnen bieden. Het wil daarvoor capaciteit huren bij de kabelbedrijven. Volgens KPN hebben Nederlandse consumenten daar behoefte aan.

KPN had ooit zelf kabelbedrijf Casema, maar dat moest het op een gegeven moment van de staat verkopen. Onlangs gaf KPN ook al aan een meerderheidsbelang in Digitenne te willen.KPN heeft de kabeltv-bedrijven in Nederland (UPC, Essent en Casema, samen goed voor ruim 90 procent van de kabelmarkt) in een brief om een offerte gevraagd voor het huren van capaciteit op de Nederlandse netten. KPN wil deze capaciteit gebruiken om programma’s van publieke en commerciële aanbieders digitaal uit te zenden. Concurrentie op de kabelnetten in programma-aanbod en prijs is sinds de nieuwe telecomwet mogelijk en zal de consument ten goede komen, zo stelt KPN.

Door de veranderende marktvraag ontwikkelen telecombedrijven zich in snel tempo tot totaalleveranciers van geavanceerde en steeds meer geïntegreerde communicatiediensten op basis van zowel data, beeld als geluid. Naast bestaande diensten als telefonie en internettoegang wil KPN zijn klanten bijvoorbeeld ook digitale radio- en tv-programma’s kunnen bieden.

De technologische ontwikkelingen gaan daarbij volgens het telecombedrijf zo snel dat KPN niet alle kaarten op één netwerk of technologie wil zetten. KPN wil op meerdere infrastructuren diensten aanbieden. Er lopen proeven met interactieve ’on demand’-videodiensten met adsl op het KPN-netwerk. Bij de huidige stand van de techniek is het KPN-net echter nog minder geschikt voor omroepdiensten.

Aanbieders die ook in de toekomst willen blijven voldoen aan de klantwens dienen over toegang tot infrastructuren te beschikken die het aanbieden van het volledige pakket van diensten mogelijk maken, zegt KPN. Vandaar dat het alternatieve infrastructuren in wil kunnen zetten zoals de tv-kabelnetten. KPN is ook als aandeelhouder van Digitenne al betrokken bij het aanbieden van digitale radio- en tv-programma’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

mogen de kabelaars nu ook een offerte aanvragen op het netwerk van kpn om adsl aan te bieden zonder tel abbonnement.Zou ik tenminste wel eerlijker vinden.

Ik vind dat de kabelaars ook hun zin mogen hebben,

Zou het uit oogpunt van concurentie geweldig vinden als er meerdere aanbieders kwamen.
Ik wordt gelijk abonnee bij u, dan was ik tenminste van de klant onvriedelijke casema af.
Ik ben 78 jaar maar heb nog nooit zo onbeschofte maatschappij mee gemaakt.
Hier in capelle a/d IJssel kunt u rekenen op duizende klanten.

veel sucses met u voornemen Dick ostendorf

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-10T10:11:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.