'Mobiele communicatie kan tien keer sneller'

Dit artikel delen:

De snelheid van mobiele apparaten kan een factor tien omhoog wanneer deze apparaten communiceren via meerdere draadloze netwerken. Dat is de uitkomst van onderzoek door het Centrum Wiskunde & Informatie en technologiebedrijf Thales. Wetenschapper Gerard Hoekstra promoveert vrijdag 9 maart 2012 aan de Vrije Universiteit op dit onderzoek.

Onderzoeker Gerard Hoekstra ontwikkelde een methode voor het verhogen van de communicatiesnelheid van mobiele apparaten door gelijktijdig gebruik te maken van verschillende draadloze netwerken. De methode kan eenvoudig worden toegepast in mobiele apparaten en moet voorkomen dat de capaciteit van mobiele netwerken door de opkomst van smartphones en tablet pc's leidt tot verstoppingen. In 2015 is de vraag naar mobiel dataverkeer volgens cijfers van TNO 26 keer zo groot als in 2010.

In zijn onderzoek ontwikkelde Gerard Hoekstra verschillende wiskundige methoden voor het verdelen van verkeersstromen over meerdere draadloze netwerken. De resultaten zijn veelbelovend. ‘De meest effectieve verdeelmethoden verkorten de wachttijd in de netwerken zodanig dat een flinke snelheidswinst merkbaar is,' zegt Hoekstra. ‘Het is niet simpelweg zo dat verdeling over twee netwerken de communicatie twee keer zo snel maakt: bij een wisselende netwerkbezetting kan de ervaren gebruikerssnelheid zelfs met een factor vijf tot tien toenemen.'

Snelheidswinst

Deze experimentele resultaten zijn volgens Hoekstra op korte termijn in de praktijk te realiseren. ‘Tests met echte netwerken laten dezelfde snelheidswinst zien. De communicatienetwerken zijn al aanwezig: op de meeste plaatsen zijn meerdere draadloze netwerken actief van verschillende aanbieders. Het is nu een kwestie van de technologie op gelijktijdig gebruik aanpassen.' Behalve voor snellere en robuustere mobiele communicatie zijn de resultaten ook bruikbaar voor andere doeleinden, zoals het verbeteren van de bereikbaarheid van organisaties die over zeer betrouwbare communicatie moeten beschikken en het efficiënt gebruik maken van verschillende technologieën binnen een draadloos netwerk.

Het onderzoek is uitgevoerd als Casimir-project. Het zogeheten Casimir-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bedoeld om uitwisseling van onderzoekers tussen bedrijven en publieke kennisinstellingen te bevorderen. Het project is ondersteund door Thales, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Alcatel-Lucent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-06T13:26:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.