LUMC en Universiteit Leiden verstevigen hpc-pact

Hybride ondertekening van de overeenkomst door onder meer vicevoorzitter van het college van bestuur Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden en lid van de raad van bestuur Kim Smit van het LUMC.

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) breiden hun samenwerking op het gebied van ict-voorzieningen voor data-intensief onderzoek en high performance computing (hpc) uit. De partijen vormden al langer een ict-pact maar gaan dat nu ‘intensiveren’ en hebben dat vastgelegd in een officiële overeenkomst.

Door de ict-verbintenis voor reken- en data-intensief onderzoek te vergroten, ontstaan nieuwe kansen. Zoals toegang tot dure en schaarse technologie en ict-middelen. Ook gaan de instellingen samen kennis opbouwen en innoveren.

Het pact tussen beide instellingen vindt zowel op strategisch als op tactisch en operationeel niveau plaats. Daardoor moeten schaalvoordelen ontstaan. De partijen hopen ook het beheer, de ondersteuning en de exploitatie van de rekencapaciteit en dataplatformen te verbeteren.

Hpc

Beide instellingen delen rekenkracht voor data-intensief onderzoek. Ze maken al gebruik van een gedeeld high performance computing systeem (hpc). Die faciliteit met de naam Alice wordt officieel voortgezet. Daarnaast wordt er meer samengewerkt op het vlak van opslag en beheer van onderzoeksgegevens.

Ook zal de samenwerking met betrekking tot het gebruik van elkaars datacenters voor de hosting van onderzoeksapparatuur worden uitgebreid. In een latere fase zijn nog meer onderwerpen toe te voegen.

De organisaties hopen op kosten te besparen doordat kostbare ict-systemen niet dubbel hoeven te worden aangeschaft. Ook verwachten ze nieuwe onderzoeken en innovaties mogelijk te maken door een meer flexibele inzet van rekenkracht.

Population Health

De collaboratie sluit ook aan bij de positionering van het LUMC dat ‘population health’ tot een van haar strategische speerpunten rekent. Binnen dat onderzoeksveld wordt veel data-gedreven onderzoek gedaan naar de gezondheid van mensen. De meer generieke data van de Universiteit Leiden kan nieuwe inzichten geven in de leefstijl binnen een regio en gerichter handvatten bieden voor ziektepreventie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is het misschien niet zo dat gedeelde systemen minder geoptimaliseerd zijn en altijd duurder uitvallen? Dat er dan eigenlijk altijd in de praktijk spraken is van overbelaste systemen krijgt of juist onderbenutte?

Wat betreft de bezettingsgraad is er vrijwel nooit sprake van een gelijke verdeling binnen de systemen hoewel we graag wel in die theorie geloven. Het optimale systeem van Dude zal door een voortschrijdende ontwikkeling in technologie op een gegeven moment in tijd suboptimaal worden en daardoor uiteindelijk ook duurder. De economische wetmatigheid die op vele terreinen te zien is door onderlinge afhankelijkheden zoals de Input- en Output wedloop aangaande wachttijd op de onderlinge bussen tussen de verschillende componenten.

Wat betreft een leefstijl binnen een regio is het achter je eten aanrennen gezonder dan een loket van McDonalds, niet lekkerder of makkelijker. Aangaande de strategische speerpunten van preventie is een telraam al genoeg als de conclusies voor de hand liggend zijn. Want misschien dat de academische wereld meer naar de totale kosten moet kijken want het gaat niet meer alleen om de MIPS als we ons zorgen maken over het stroomverbruik van Mega.

"Het optimale systeem van Dude zal door een voortschrijdende ontwikkeling in technologie op een gegeven moment in tijd suboptimaal worden en daardoor uiteindelijk ook duurder."

euh de Dude zit niet stil he?

Heb je geld dan doe je wonderen, heb je het niet dan is het donderen. Dus als Dude onbeperkte financiële middelen heeft dan zal hij inderaad niet stil zitten maar als hij - zoals de meesten - budgettaire beperkingen heeft dan kun je tweaken en tunen wat je wilt maar natuurkundige wetten veranderen niet.

@het ouwe lid: suffice to say... the dude weet wat ie doet!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Leiden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-06T10:44:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.