'Succesvolle SOA vereist Open BPM'

Veel soa-implementaties mislukken doordat ze zijn gericht op ict-doelen in plaats van de bedrijfsdoelen van een organisatie. Bovendien richten de oplossingen zich vaak op één softwareplatform, terwijl ondernemingen er bedrijfsbreed meestal meerdere gebruiken. Om soa te laten slagen is 'Open bpm' nodig, pleit IDS Scheer.

‘Open bpm' is noodzakelijk om de invoering van service oriented architecture (soa) succesvol te maken. Dat vindt Sven Roeleven van IDS Scheer, leverancier van oplossingen voor business process management (bpm). Met Open bpm bedoelt hij de inrichting van bedrijfsbrede processen die onafhankelijk zijn van technologieën zoals SAP, Oracle of Microsoft.

Die integratie van bedrijfsprocessen en ict wordt ondersteund door wereldwijde open standaarden zoals WSDL, UML en BPEL. Soa is een veelgebruikt concept om op een slimme manier software aan elkaar te koppelen en makkelijk in verschillende processen te hergebruiken. Helaas levert het vaak niet het gewenste resultaat op.

Vanuit de techniek

Volgens manager business development Roeleven loopt de implementatie van soa vaak spaak op drie punten. "Een belangrijke reden is dat bedrijven het puur vanuit de techniek aanpakken en daardoor maar een deel van de doelen behalen. Maar soa is noch een ict-, noch een pure bedrijfsaangelegenheid. De bedrijfsprocessen verbinden beide werelden om succesvol de doelen te bepalen, te ontwerpen, te implementeren en te monitoren."

"Soa wordt pas succesvol als je de bedrijfsdoelen en -processen goed afstemt op de technische oplossing. Bij geïntegreerde bpm hou je in het procesontwerp rekening met de bedrijfsvereisten voordat je het naar de ict-afdeling stuurt." Volgens Roeleven liften sommige technologiebedrijven ten onrechte mee op de populariteit van het begrip bpm. "In de praktijk houden zij zich echter alleen met de technische processen bezig en dekken dus maar een deel af."

Technologie-onafhankelijk

Een ander struikelblok is dat soa niet bedrijfsbreed, dus end-to-end, wordt toegepast. Organisaties kijken dan slechts naar de beschikbare soa-oplossing binnen één technologieplatform. "Soa moet technologie-onafhankelijk worden opgezet", zegt Roeleven, "zodat de complete bedrijfsketen gebruik kan maken van de meest waardevolle services uit de verschillende platformen."

Wat tenslotte ook vaak ontbreekt, zijn volgens hem concrete afspraken over de verantwoordelijkheden. "Bij ieder project en iedere inbeheername moet worden bepaald wie van welk onderdeel eigenaar is, volgens welke standaarden wordt gewerkt en volgens welke procedure wijzigingen plaatsvinden. Dat noem je bpm governance."

Er zijn nog relatief weinig geslaagde soa-projecten. Roeleven heeft het idee dat dat komt doordat het concept relatief nieuw is. "Projecten worden vaak opgezet als pilot met een beperkte scope. Hierdoor kan het hergebruik van services in verschillende processen zich in de praktijk minder bewijzen en is succes dus minder aantoonbaar. Organisaties die soa willen implementeren, kijken vaak de kat uit de boom. Ze laten de oplossing graag eerst door anderen ontwikkelen en nemen dan later de goede technieken over."

Eigen perceptie

Roeleven is kritisch over de verschillende invalshoeken waarmee binnen een organisatie wordt aangekeken tegen soa-projecten. "Iedere doelgroep in een organisatie, of het nu gaat om het management, de afdeling risk/control, de ict-afdeling of de eindgebruiker, heeft een eigen perceptie van de werkelijkheid. Ict'ers kijken naar de ict-infrastructuur en de te gebruiken toepassingen, het management heeft voornamelijk oog voor de bedrijfsstrategie en de eindgebruiker hecht waarde aan goede gebruiksinstructies en een goede kennisbank. Dat maakt een gemeenschappelijk kader tussen de doelgroepen moeilijker."

Daarom ontwikkelde zijn bedrijf onder de naam ARIS een geïntegreerde bpm-methode, die de uiteenlopende invalshoeken van de doelgroepen in één toepassing samenbrengt. De geïntegreerde aanpak zorgt voor een gemeenschappelijke methode en taal voor de doelgroepen die met soa hebben te maken. Hierdoor zijn volgens Roeleven geen misverstanden meer mogelijk tussen data-, applicatie- en proceseigenaren en wordt soa een gezamenlijk traject in plaats van een pure ict-aangelegenheid.

Mits goed uitgevoerd, kan de invoering van service oriented architecture volgens Roeleven een grote bijdrage leveren aan ondernemingen. "Zo hebben wij onlangs een grote soa-implementatie succesvol afgerond met Open bpm. Toch is het ook een kwestie van tijd. Naarmate meer services worden ontwikkeld, kun je er meer hergebruiken en zal het aantal geslaagde soa-implementaties verder toenemen."

ARIS
Het bpm-programma ARIS biedt vier platformen die bij veranderingstrajecten belangrijk zijn: strategie, ontwerp, implementatie en controle. In overzichtelijke stroomdiagrammen komt uit de strategie een business case rollen, uit het design een blauwdruk, uit de implementatie een werkend systeem en uit de controle een verbeterplan. Door middel van één repository kan het programma alle architecturen intern koppelen aan de bedrijfsprocessen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook mijn ervaring is dat SOA veel te veel vanuit de techniek wordt benaderd.

In de dagelijkse praktijk merk ik ook dat de doorsnee business manager weinig heeft met het begrip SOA. Pas als je uitlegt wat er achter dit begrip schuil gaat (meer flexibiliteit, focus, snel resultaat, meer gebruikersvriendelijke toepassingen) lopen manager en ondernemer warm voor het SOA concept.

Volgens mij wordt het tijd dat ICT?rs de taal van business managers en ondernemers gaan spreken, ARIS helpt daar wat mij betreft zeker bij maar (nog) wat meer interesse in de bedrijfsdoelen en ondernemerschap vanuit de ICT afdeling kan ook geen kwaad.

Datzelfde geldt overigens ook voor andere afdelingen binnen een bedrijf, (te) vaak kijkt men niet verder dan de eigen afdeling of het eigen bedrijf terwijl de hedendaagse techniek ons prima in staat stelt om de hele keten te optimaliseren.

Het begint allemaal met het modelleren van "het wereldbeeld" dat in een organisatie leeft. Daarin speelt niet alleen het management een rol. De werkelijkheid van het management is (als het goed is) van een hogere abstractie dan die van de afzonderlingen afdelingen. Bij het modelleren is het van belang dat er gezocht wordt naar zowel de gemeenschappelijke delers als de specifieke en dus unieke elementen in het totale model. De entiteiten in de informatiemodellen vormen de elementen waarin de organisatie zich uitdrukt. Strategie, beleid en ook de bedrijfsprocessen zijn daarin te vangen.

Met SOA kun je in principe alle kanten op. Dat biedt veel mogelijkheden, maar even zoveel valkuilen. Wij zijn net begonnen met het toepassen van SOA. Dat had beheerstechnische redenen en werd daarom operationeel/technisch gedreven. Natuurlijk valt dit te vangen onder een strategische doelstelling, maar op dit moment is het ook en vooral zoeken naar de aansluiting met onze informatiemodellen. Deze zijn tot nu toe de meest stabiele factor gebleken en vormen daarom het fundament.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-02T07:51:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.