Xerox Nederland verwacht pas in 2010 ACS-diensten toe te voegen aan portfolio

Xerox: gevolgen overname nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Xerox Nederland van de overname van ict-dienstverlener Affiliated Computer Services (ACS). Die overname, waarmee een bedrag van 6,4 miljard dollar is gemoeid, wordt waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2010 definitief afgerond. Daarna wordt duidelijk welke ict- en bpo-diensten Xerox Nederland toevoegt aan zijn dienstenportfolio. Tot de afronding van de overname blijf ACS, dat in Nederland ongeveer honderd werknemers heeft, een onafhankelijk bedrijf dat onder de eigen naam actief is.

Eerst gaan mededingingsautoriteiten de gevolgen van de overname voor de concurrentiepositie bestuderen. Xerox wil met de grootste overname uit zijn bestaansgeschiedenis de omzet uit dienstverlening verdrievoudigen tot tien miljard dollar. De dienstverlening van de leverancier van kopieermachines, printers en documentsystemen bestaat nu uit onderhouds- en servicecontracten voor hardware- en documentmanagementoplossingen. Daar kunnen straks ict-diensten en business proces outsourcing (bpo) opdrachten bijkomen.

ACS, dat zijn omzet voor negentig procent in Amerika behaald, heeft daar een sterke positie op de markt voor uitbesteding van bedrijfsprocessen in de overheidssector. Door samenvoeging van de klantenbestanden krijgt  Xerox in de toekomst toegang tot meer grote klanten om zijn printsystemen te verkopen.

Kennisplatform voor documentverwerking Docufacts is benieuwd naar de reactie van Nederlandse dienstverleners zoals Getronics en Capgemini op de mogelijke toekomstige uitbreiding van de print-diensten van Xerox-Nederland met ict- en bpo-diensten. 'Mogelijk zullen die dienstverleners in de toekomst kiezen voor samenwerkingen met printerleveranciers zoals Ricoh, Océ en KonicaMinolta.' Dat stelt de website in een analyse over de gevolgen van de overname voor de Nederlandse markt.

Hardware en diensten

Bij een aantal grote overnames is de trend te zien dat hardwareleveranciers hun aanbod versterken met diensten. Eerder kocht HP dienstverlener EDS voor 13,9 miljard dollar. Daarmee kan HP zijn printproducten en diensten afzetten aan klanten van dienstverlener EDS. HP breidde eind september 2009 ook de samenwerking met printertak van Canon uit en heeft daardoor het aanbod van printproducten uitgebreid.

Een andere overname waarbij een hardwareleverancier een dienstverlener overneemt, is die door computerfabrikant Dell. Dat kocht de Amerikaanse dienstverlener Perot Systems voor 3,9 miljard dollar. Met die overname blaast Dell zijn aspiraties om een grote ict-dienstverlener te worden nieuw leven in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-30T10:28:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.