Miljoenen voor ICT-Campus Veenendaal

Geld afkomstig van gemeente, bedrijven en onderwijsinstellingen

Dit artikel delen:

De gemeente Veenendaal steekt tot 2020 negenhonderdduizend euro in de eigen ICT-Campus. Daarbovenop komen investeringen uit het bedrijfsleven en onderwijs. De komende jaren wordt zo’n 2,8 miljoen euro aan de verdere realisatie van de campus gespendeerd.

Dit tekent de Gelderlander op uit de mond van wethouder van Economische Zaken Marco Verloop. De wethouder stelt dat de stad focus nodig heeft en dat ict een uitstekend uithangbord voor de gemeente is. Verloop meent dat de gemeente een faciliterende rol speelt om de ict-bedrijven in Veenendaal bij elkaar te brengen.

Eerder meldde Computable dat de gemeente Veenendaal eenmalig een bedrag van zes ton en vanaf 2018 jaarlijks een bedrag van honderdduizend euro beschikbaar stelt voor de ICT Campus.

ICT-opleiding in Veenendaal

De Veenendaalse wethouder is vanaf 2010 actief om de campus vorm te geven. Verloop benadrukt dat de campus zich nadrukkelijk richt op jonge ict’ers. ‘We willen dat jongeren in Veenendaal of de directe omgeving een baan vinden, zodat ze in Veenendaal blijven wonen. Dan moet dat werk er zijn, maar dan moeten er ook passende opleidingen zijn. Ict-bedrijven in Veenendaal hebben ook goed personeel nodig. Help ons aan goede mensen, was hun vraag’, zo vertelt hij aan de Gelderlander.

De gemeente werkt onder meer samen met de Christelijke Hogeschool Ede die vanaf schooljaar 2018-2019 twee nieuwe ict-opleidingen gaat aanbieden. Het gaat om een Bachelor of ICT en een Associate Degree (Ad) ICT Services, beide binnen het domein techniek. Een volgende stap is het aanbieden van hbo-opleidingen in Veenendaal zelf. Verloop ziet niet zo snel een zelfstandige hbo-instelling ontstaan, maar wel een mogelijke dependance van hbo’s uit Ede, Utrecht of Nijmegen.

Datacenter Unica

Het nieuws van de miljoeneninvestering volgt enkele maanden nadat bekend werd dat datacenterspecialist Unica Fastcom een datacenter op de campus gaat bouwen. Eigenaar is DC Valley. Het moet een state-of-the-art-datacenter worden op de grens tussen Ede en Veenendaal, dat bovendien op duurzame wijze de omliggende bedrijven verwarmt. De precieze locatie wordt BTA12; het bedrijventerrein tussen Ede en Veenendaal.

De plannen van de gemeente voor een ICT-Campus vielen de afgelopen maanden niet bij iedereen in even goede aarde. Zo vond de provincie dat een ict-campus niet in haar kantorenbeleid past en oordeelde de lokale rekenkamer dat de ambities van de gemeente onrealistisch waren.

ICT Campus

Veenendaal profileert zich binnen de regio FoodValley als het 'ict-centrum'. Een centrale rol hierbij is weggelegd voor het bedrijventerrein De Batterijen, waar relatief veel ict-bedrijven gevestigd zijn. Het plan is om ook hier een ict-campus in te richten. Dit platform moet extra impuls geven aan de kennisuitwisseling en -ontwikkeling op het gebied van ict en zorgen voor extra werkgelegenheid.

In 2025 wil Veenendaal uitdragen dat het daadwerkelijk is uitgegroeid tot het ict-centrum voor de voedselsector in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-27T10:02:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.