VS verbieden verkoop van Chinese hardware

Dit artikel delen:

De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) verbiedt de import en verkoop van Chinese communicatieapparatuur van de aanbieders Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision en Dahua Technology. Volgens de toezichthouder vormt die apparatuur een ‘onaanvaardbaar risico’ voor de nationale veiligheid.

FCC heeft een lijst opgesteld met producten en diensten van de genoemde Chinese leveranciers die in de ban gaan. Ook hardware van dochterondernemingen en gelieerde bedrijven wordt verboden. Volgens de Amerikanen vormt de Chinese apparatuur voor telecommunicatie en videosurveillance een groot risico voor de nationale veiligheid. Werden in een wet uit 2021 al restricties opgelegd aan Chinese leveranciers maar nu komen de producten volledig op de zwarte lijst.

De toezichthouder voor media en communicatie wijst erop dat de toestemming voor import en verkoop op de Amerikaanse markt wordt ingetrokken omdat deze hardware is te gebruiken in netwerken voor openbare veiligheid, beveiliging van overheidsfaciliteiten, fysieke bewaking van kritieke infrastructuur en andere nationale veiligheidsdoeleinden.

Onder de ban vallen ook telecommunicatie- of videobewakingsdiensten die door gelieerde bedrijven worden geleverd, of diensten van derden die gebruik maken van apparatuur van de genoemde Chinese leveranciers.

Spionage via camera's?

De Amerikaanse toezichthouder start ook een programma om Chinese apparatuur die geïnstalleerd is in Amerikaanse netwerken te verwijderen. Op advies van nationale veiligheidsdiensten is ook het proces voor goedkeuring van onderzeese kabellicenties bijgewerkt. Daarnaast lopen er onderzoeken naar iot-beveiliging en internetbeveiliging. Ook daarin spelen de adviezen van nationale veiligheidsdiensten een belangrijke rol, stelt de telecomtoezichthouder.

In Nederland wordt Huawei geweerd in het kernnetwerk voor 5G van KPN. Het bedrijf levert wel apparatuur voor zendmasten. Ook wordt er al langer gediscussieerd over de inzet van Chinese drones door Nederlandse overheidsdiensten, zoals defensie en Rijkswaterstaat. Ook het gebruik van surveillance-camera’s van het Chinese Hikvision, die bijvoorbeeld in gemeenten en overheidsgebouwen hangen, ligt onder een vergrootglas. Van een volledige ban is vooralsnog geen sprake.

Chinese bedrijven als Huawei ontkennen overigens dat zij data doorspelen aan de Chinese overheid. Volgens hen zijn die banden tussen de voormalige staatsbedrijven en de huidige regering er niet en worden ze onterecht beschuldigd van het gebruik van achterdeurtjes in apparatuur voor spionage.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk ontkennen Chinese bedrijven dat ze data doorspelen aan de Chinese overheid, ze kunnen heel moeilijk toegeven dat ze dat doen. Die ontkenning is dan ook van nul en generlei waarde. Het kan natuurlijk heel goed kloppen dat Chinese bedrijven geen data doorspelen aan de Chinese overheid, maar dat sluit niet uit dat er geen achterdeurtjes in de camera firmware of de software voor de aansturing van de camera's zitten. Het is natuurlijk mogelijk dat er door de overheid gerecruteerde software ontwikkelaars achterdeurtjes inbouwen waar de betreffende bedrijven geen weet van hebben.

En zelfs als er nu geen achterdeurtjes in zitten, kunnen die er komen via updates, als de Chinese overheid dat nodig vindt.

Of geldt hier: “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.” Ik herinner me namelijk onthullingen van Edward Snowden over een meekijkende Amerikaanse overheid in vertrouwelijke communicatie tussen Europese leiders. Het bewijs hiervan is geleverd terwijl de insinuaties over Chinese spionage nog als de vermeende massavernietigingswapens van Saddam Hoessein zijn.

Wat betreft de onderzeese kabels schijnen er internationale verdragen te zijn omdat eigenaren ervan bedrijven zijn die soms direct en soms indirect staatssteun genieten zodat landen ‘by proxy’ invloed hebben in andere landen. Niet veel anders als het ouderwetse imperialisme van het Britse rijk want dat buitenlandse bedrijven informatie verzamelen en deze delen met inlichtingsdiensten van landen is al eeuwen gebruikelijk doordat handelsbelangen parallel lopen met de staatsbelangen.

In het Make America Great Again is het ‘wir sind alle Brüder’ van jaren 60 blijkbaar op z’n retour want niet alleen Chinezen, Russen en Iraniërs worden wantrouwend onder het vergrootglas gelegd. Met ‘Too many chiefs and not enough Indians’ is het te hopen dat India netjes in de pas mee blijft lopen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-28T10:51:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.