GGD Flevoland zet software CWI-spin-off Stokhos in

Dit artikel delen:

GGD Flevoland gaat de software van Stokhos Emergency Mathematics, een spin-off van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), inzetten voor het plannen van ambulances. De software van Stokhos plant en herplaatst proactief noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen.

Wetenschappelijk onderzoek van de Stochastics-groep van het CWI en in samenwerking met de Technische Universiteit Delft is de basis van Stokhos. Het bedrijf ontwikkelt algoritmes die de dekking van beschikbare ambulances binnen een regio optimaliseert. De software is in staat patronen te herkennen in de vraag naar ambulances, gebaseerd op demografische gegevens, historische data van noodoproepen en veranderlijke factoren zoals weer en verkeer.

Het nieuwe systeem vertaalt dit in een optimale verdeling van ambulances over de regio. Het berekent deze verdeling opnieuw na elke oproep of verandering in beschikbare ambulances, zodat de resterende ambulanceteams proactief naar een nieuwe locatie worden gestuurd die een betere dekking over de regio geeft. De software geeft suggesties aan meldkamercentralisten om het operationele proces te verbeteren, zodat aanrijtijden korter worden, mogelijk meer levens gered kunnen worden en de zorgkosten kunnen dalen.

‘In Nederland moet binnen vijftien minuten een ambulance ter plekke zijn. In ongeveer 7 procent van de gevallen wordt dit niet gehaald. De oorzaak hiervoor ligt vaak in de beschikbaarheid van ambulances in de buurt van het ongeval op het moment van de melding', zegt ceo Vincent van den Brekel van Stokhos. 

Na een succesvol pilotproject tekende Stokhos een contract met de GGD Flevoland. In de komende maanden zal de stadsregio Amsterdam volgen. Van den Brekel noemt Stokhos uniek door de samenwerking tussen innovatief wiskundig onderzoek en de noodhulpdiensten. Van den Brekel: 'Het bedrijf richt zich niet alleen op de Nederlandse ambulancemarkt, maar wil zijn diensten uitbreiden naar andere landen en diensten, zoals brandweer, politie en taxibedrijven.'

Spin-offbedrijven van CWI

Het oprichten van spin-offbedrijven zoals Stokhos Emergency Mathematics is een belangrijk instrument voor CWI om technologie en kennis te vermarkten. Stokhos is het 23ste spin-offbedrijf van CWI sinds de oprichting van computerbouwer Elektrologica in 1956.

Recente spin-offs zijn onder andere MonetDB Solutions (2013), Spinque (2010) en Vectorwise (2008, overgenomen door Actian in 2011). Stokhos is opgericht met hulp van een Take-Off Grant van Technologiestichting STW, gericht op het versnellen van innovaties vanuit wetenschappelijk onderzoek. De subsidie is een goede indicator van succes voor start-ups met een wetenschappelijke oorsprong: sinds de introductie in 2004 heeft het succesvolle start-ups voortgebracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-15T08:55:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.