Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De toekomst van de werkplek

Computable Expert

drs. Tim Kieft
Business Developer. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Mobility.

In opdracht van een goede doelen organisatie heb ik in de afgelopen maanden de cloud-offertes van een aantal Nederlandse it-leveranciers vergeleken. Ik heb met stijgende verbazing geconstateerd hoe ver veel Nederlandse automatiseerders af staan van de nieuwe it-werkelijkheid die zich voor hun neus uitrolt.

Misschien veronderstellen ze, verblind door de eerste klanten die door aantrekkende economie weer voorzichtig wat investeren, dat ze nu ze weer extra opdrachten krijgen en ook strategisch op de goede weg zijn. Ik denk dat ze er faliekant naast zitten.

In juli ben ik op het WPC in Orlando geweest, de World Partner Conference van Microsoft. Daar heb ik me kunnen verbazen over het verschil tussen de visie van veel Nederlandse it-partijen op de cloud tegenover de manier waarop, met name Microsoft, op dit moment het it-landschap laat veranderen. Maar niet alleen Microsoft, dat stilaan de 'The battle of the Titans' op het gebied van cloud computing van Google en Amazon aan het winnen is, verandert. Ook honderden andere leveranciers zijn bezig een plekje te veroveren in deze groeiende markt. Hier poneer ik vierl belangrijke ontwikkelingen van dit moment die ik zie, waarvan ik overtuigd ben dat ze bepalend zullen zijn voor de komende jaren:

1. Windows as a Service
Windows 10 zal de laatste Windows versie zijn die als pakket wordt verkocht. In navolging van Office365 zal nu ook Windows als 'levend wezen' fungeren… Zonder dat je het merkt zal continu functionaliteit worden toegevoegd. Het Windows van nu zal anders zijn dan het Windows dat over twee maanden op je pc draait. 

2. Continuum op Windows Phone 10
Een ontwikkeling die wel eens de grootste verandering op het gebied van mobiele telefonie kan betekenen sinds de opkomst van de iPhone, is een nieuwe feature in Windows Phone 10 die Continuum wordt genoemd. Vanaf nu hebben Windows Phone 10 gebruikers een complete pc op zak. Wil je volledige dekstopprogramma’s draaien, dan plug je je telefoon in het bijgeleverde dockingstation en je hebt een volwaardige werkplek met groot scherm, toetsenbord en muis. Moet je hals over kop de deur uit? Dan neem je je inmiddels opgeladen telefoon uit het dockingstation en alles schakelt over naar je telefoon. Thuis werk je dan gewoon weer verder waar je op kantoor was gebleven.

3. De browser verdwijnt
De browser gaat verdwijnen en zal worden vervangen door een scala aan apps. Om je werk te kunnen doen, of om bepaalde info te vinden zul je steeds vaker apps gaan gebruiken. Net zo lang tot de browser simpelweg niet meer nodig is.

Je ziet dit nu eigenlijk al gebeuren. Als je wilt weten wat het weer volgende week gaat worden dan is daar een app voor, maar als je wilt weten of het over vijf minuten gaat regenen is daar weer een andere app voor.

4. De opkomst van Cloud Front-ends
Door het groeiend aantal Cloud-apps onstaat een nieuwe behoefte om deze apps onder controle te houden. Met Cloud Front-ends worden deze gebundeld aangeboden. Diverse partijen springen hierop in en ook Microsoft doet via Office 365 en Azure een goede poging met de Windows-store. Aan de andere kant zijn er ook oplossingen die je zekerheid geven over de risico's van bepaalde apps, zonder dat je de voorwaarden helemaal zelf moet doornemen en die risicovolle apps kunnen blokkeren.

Mijn inzichten van het WPC

Tijdens de break-out sessies op het WPC kreeg ik de volgende inzichten. 

Veel bedrijven zijn nog te gehecht aan hun vertrouwde office licenties en aarzelen om over te stappen op bijvoorbeeld Office365 uit de cloud vanwege de terugkerende kosten. Wanneer je Office vergelijkt met de aanschaf van een printer, dan kan ik dat argument nog enigszins onderschrijven. Toch is het duidelijk dat cloud de wereld heeft veranderd of dat in ieder geval Microsoft (de belangrijkste leverancier van Office suites) hard bezig is dit te doen. Als je nu Office 365 neemt als dienst, dan is dat een totaal andere Office dan die je over één, twee, of drie jaar zal hebben. Dat is het verschil met die printer; die ziet er over drie jaar nog min of meer hetzelfde uit en doet  nog steeds hetzelfde, terwijl office 365 dan veel nieuwe functionaliteit zal bieden. Logisch dus dat je hier ook maandelijks voor betaalt.

In het afgelopen jaar heeft Office 365 bijvoorbeeld vierhonderd updates gekregen waar iedere abonnementhouder direct van heeft kunnen profiteren. Zonder lastige upgrade en zonder te hoeven bijbetalen. Hetzelfde geldt voor Microsoft Azure met vijfhonderd updates in het afgelopen jaar. 

Vijfhonderd updates in een jaar is veel. En ‘verdomd als het niet waar is’, veel IT’ers zullen denken 'nu volgt het OS met Windows 10 dus ook'. Geen wonder dat automatiseerders met een beperkte focus op cloud de veranderende werkelijkheid maar moeilijk kunnen volgen. Als je niet constant zorgt dat je voorop blijft lopen dan betekent dat in deze tijd geen stilstand, maar achteruitgang.

Voorspellingen over de toekomst

Mijn eerste voorspelling voor het komende jaar is dat Office365 definitief doorbreekt als het enige valide alternatief voor Office en online werken, omdat Microsoft er alles aan doet om zijn leidende positie op desktop office applicaties in de cloud te behouden. In het voetspoor van Microsoft zijn er veel softwareleveranciers die eenzelfde stap zetten. Als ik een van de keynotes mag geloven is Unit4 bijvoorbeeld met hulp van Microsoft zijn financiële software aan het herschrijven op zo'n vernieuwende manier dat het een soort Salesforce van administratieve software zal worden. En dat geloof ik best!

Dat zijn lichtpuntjes voor mij. Net zoals een aantal cloud-desktop alternatieven die ik nu voet aan de grond zie krijgen, zoals Workspace365, Clevir Solutions en andere Cloud Application Front-ends, zoals Appcito, Okta, Centrify en Onelogin.

Mijn tweede voorspelling is dat, mocht Continuum op Windows Phone 10 een groot succes worden, wat ik best een grote kans geef, Apple niet achter kan blijven en nu eens in de voetsporen van Microsoft moet treden om nieuwe ontwikkelingen bij te benen. Alleen als Apple met een eigen 'desktop on the phone' komt zal het de groei van 'cash cow' iPhone kunnen vasthouden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Leuk verhaal Tim en je enthousiasme straal er vanaf, toch even wat tegengeluid.

..." met name Microsoft, op dit moment het it-landschap laat veranderen. Maar niet alleen Microsoft, dat stilaan de 'The battle of the Titans' op het gebied van cloud computing van Google en Amazon aan het winnen is,"

Moehaha. Je moet niet alles geloven wat ze bij MS zeggen. Op het gebied van IaaS is AWS tien keer zo groot als de gehele concurrentie op dit gebied bij elkaar (bron: Gartner magic quadrant 2015 voor Iaas rapport)

Zelf ben ik van Azure volledig naar AWS overgestapt, Azure is toch echt te beperkt terwijl AWS praktisch compleet is.

1. Windows as a Service : Heeft weinig impact en betekent niet veel, hooguit minder migraties zoals we dat nu bij XP zien.

2. Continuum op Windows Phone 10 : Eerst zien, dan geloven. Vooralsnog ben ik niet onder de indruk van Windows 10 en lopen ze op mobile gebied nog echt achter.

3. De browser verdwijnt : ehh, ik kan het me niet voorstellen en zie bijna juist een trend de andere kant op!

Google for Work vind ik veel beter dan Office 365. Daarnaast is MS gewoon een lomp bedrijf wat weigert facturen digitaal te versturen... da's leuk als je Office 365 gebruikt en tien Azure subscriptions hebt.... lekker hoor dat klikken. Oja, en MS heeft file-sync niet eens onder controle. Moet je voor de gein eens een paar gig aan bestanden en mapjes je OneDrive in slepen....

Wat ik wel inspirerend aan MS vind is de "embrace & extend" filosofie. Dat ze bij een Apple event op het podium komen om een Office demo op de iPad pro te geven.

MS is een mooi bedrijf, maar ik geloof niet meer in een dominante positie van ze en ze laten nog veel te veel steken vallen.

Tim,
Ik ben het op aan aantal punten met Henri eens. Ik vind trouwens dat je veel met Microsoft-oogkleppen naar dit verschijnsel kijkt. Als je een voorspelling doet dan moet je dat kunnen onderbouwen en ook daarin moet je wat andere voorbeelden en producten meenemen.

Verder.....leuk dat MS zoveel updates heeft doorgevoerd maar zit ik als klant daarop te wachten? Misschien mijn omgeving last krijgt van die ongewenste updates!

Je gelooft in Microsoft + Unit4 > Salesforce.com ??

Brainwashing? Korte nachten bij WPC gehad? Salesforce laat niet zomaar iemand zijn kaas pikken! Verdiep je beetje in de bedrijfsvoering van Salesforce dan zou je zien dat wat je hierboven zei geen levensvatbaarheid heeft.

Ik ben heel benieuwd wat je analyse zou geweest zijn als je ook de bijeenkomst van AWS had gevolgd.

==============================
P.s. in Juni 2013 heb ik in een artikel geschreven over: Comeback van Microsoft!

Voorspellingen over de werkplek doen zonder even te kijken naar de werknemers is als wat Microsoft deed met het doordrukken van sommige Windows versies. Zouden organisaties werkelijk gehecht zijn aan stuk papier in de vorm van een licentie of spelen er simpelweg andere krachten?

We zullen het zien. Voorlopig blijven we desktopjes neerzetten, en als ze op een gegeven moment nauwelijks meer gebruikt worden, houden we ermee op!

Kijkt eens naar zijn codebase van enkele miljoenen regels code, zijn octacore met 24G geheugen en SSD disken en zijn 2 21" schermen en denkt ... dream on :)

De ene werkplek is de andere niet. Voor een aantal functies geloof ik best dat de nieuwe werkplek eruit zal gaan zien zoals de auteur beschrijft, maar zoals iemand ooit al eens op dit medium schreef: "de" werknemer (en daarmee ook "de" werkplek) bestaat niet.

It's life, Jim, but not as we know it.
Woorden van die strekking zou je in de afgelopen decennia meerdere malen op ICT hebben kunnen loslaten: It's work, Jim, but not as we know it. It's a memorybank, Jim, but not as we know it. It's communication, Jim, but not as we know it. It's data exchange, Jim, but not as we know it.

Mooi dus, dat iemand hier zijn visie op de verdere ontwikkeling neer wil zetten. Wat vast staat is dat het wezen van sommige zaken enorm zal gaan veranderen, zodat we er nu van zouden zeggen dat we het niet als zodanig zouden (her)kennen.

Uiteindelijk geldt de ultieme verandering misschien wel voor onszelf: It's human, Jim, but not as we know it.

@Reza
Geen brainwashing maar NLP (neuro-linguistic programming).

Wat die toekomst betreft vind ik het opmerkelijk hoe kneedbaar de mening van sommige mensen lijkt te zijn en ze de plannen van een bedrijf navenant zonder kritiek overnemen. Dat adaptatie van sommige zaken achterblijven bij de projecties van (marketing)bedrijven heeft niets met angst te maken. (Immers die marketingbedrijven gebruiken angst juist mensen te sturen wat dus blijkbaar wel eens mislukt.) Mensen die eenvoudig weg geen brood zien in de aangeboden oplossingen omdat ze er de meerwaarde niet van zien. Wat dat betreft is blijkbaar de IT volwassen genoeg om niet meer overal als jonge dolle hond achteraan te rennen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-18T15:20:00.000Z Tim Kieft


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.