Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overstap naar de cloud is nu noodzakelijk

Het is geen geheim dat vele organisaties achterlopen op de consument bij de adoptie van de cloud. Hun terughoudendheid is begrijpelijk. Twijfels over de veiligheid van data, over compliance en het verlies van de controle over it-diensten die voorheen onlosmakelijk met een organisatie verbonden waren, zijn moeilijk weg te poetsen in slechts enkele jaren tijd. Toch dwingen recente marktontwikkelingen organisaties ertoe over die twijfels heen te stappen.

Technologische doorbraken ontwrichten markten namelijk dusdanig dat de samenstelling ervan er binnen enkele jaren compleet anders uit kan zien. Zo ook bij de 'as a service'-economie waar we nu dankzij snelle ontwikkelingen op het gebied van cloudtechnologie op afkoersen. Vele startups met een overduidelijk technologische grondslag hebben het licht gezien en tot stilstand gekomen markten drastisch opgeschud. Niet louter doordat ze hun data en/of platform in de cloud geplaatst hebben, maar omdat hun innovatieve business-modellen optimaal afgestemd zijn op de flexibiliteit en schaalbaarheid die de cloud hen biedt. Onderzoeksbureau IDC becijferde onlangs dat de cloudmarkt rond 2020 de mijlpaal van vijfhonderd miljard dollar zal bereiken, een verdriedubbeling vergeleken met nu.

Gevestigde partijen, van groot tot klein, hebben moeite om mee te komen aan de vooravond van een nieuwe technologische doorbraak. Waar menig cio zich nog bekommert over de vraag of een overstap naar de cloud gerechtvaardigd is, wachten werknemers die beslissing allang niet meer af. Massaal wordt cloudtechnologie de organisatie binnengebracht, dankzij de talloze goedkope en gratis apps die de afgelopen jaren een vaste plek op ieders smartphone en tablet verworven hebben. Niet iedere organisatie is zich daar voldoende van bewust. Begin dit jaar bleek uit een onderzoek van cloudbeveiliger Skyhigh dat de gemiddelde werknemer 28 cloudapplicaties op de werkvloer gebruikt, maar dat 72% procentvan de it-professionals geen idee heeft hoeveel en welke er in omloop zijn.

De traditionele spelers zijn logger in het doorvoeren van veranderingen: weerstand vanuit bedrijfsonderdelen, werknemers en aandeelhouders moet eerst worden opgevangen alvorens een nieuwe manier van werken doorgevoerd kan worden. De it-afdeling houdt te vaak vast aan legacy-systemen die beter buiten gebruik kunnen worden gesteld, is halsstarrig in de afwijzing van de inzet van cloud en staat - vanuit de overtuiging dat zelf doen per definitie beter is - te weinig open voor samenwerking met andere partijen, zodat een wildgroei aan soortgelijke cloudapplicaties in de hand wordt gespeeld.

De realiteit haalt dit type organisatie met rasse schreden in. In 2015 zijn de contouren van de cloudrevolutie voor vrijwel iedereen zichtbaar geworden, kijkend naar het tempo waarmee op de consumenten en bedrijven gerichte apps het levenslicht zien. Steeds minder goede ideeën sneuvelen op de tekentafel nu ze tegen lage instapkosten en de schaalbaarheid van de cloud razendsnel uitgetest en uitgerold kunnen worden. De grootte van een organisatie speelt daarbij een steeds kleinere rol: iedereen kan profiteren van snelle ontwikkelcycli zonder daarbij een flinke investering te hoeven doen voor een complexe it-infrastructuur.

Dergelijke eigenschappen maken de inzet van cloudtechnologie in nagenoeg elke organisatie een noodzakelijke stap. Het vormt het fundament onder de nieuwe innovaties die over enkele jaren de standaard zetten. Competitief voordeel komt immers steeds meer in de data, algoritmes en api’s te liggen, die een organisatie middels cloudtechnologie kan ontsluiten. Daar tijdig op inspringen kan het bestaansrecht van een organisatie in de door technologie gedomineerde markten van een nieuwe impuls voorzien.

Maarten Boerma, business development executive bij IBM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat is wat je noemt een duidelijke mening. Met jou verbaas ik me over het (te) weinig zien binnen bedrijven van wat er op dit vlak aan het gebeuren is. Mijn enige "maar" is dat je wel een paar keer heel kort door de bocht gaat. Met formuleringen als "Overstap is nu noodzakelijk", "de it-afdeling is halsstarrig in de afwijzing" krijg je voorspelbaar reacties dat je alles teveel over 1 kam scheert. Alleen op het einde laat je met "in nagenoeg elke organisatie" nog wat ruimte over voor nuancering. Maar ach, zo lekker kort door de bocht is wel goed voor de broodnodige discussie ;)

@Maarten:
1- De evolutie binnen de theorie van Darwin heeft niet binnen 1 of 2 jaar plaats gevonden,
2- Bekijk dit fenomeen (Cloud) Outside-In. Ik ben benieuwd hoe je artikel zou worden als je dat zo bekijkt.

Beste Maarten,
Helaas ben ik na het eerste stukje afgehaakt. Kort en goed is er niemand die voor mij stelt ..... dat ..... Op het moment dat je publicitair zaken in gaat vullen voor een ander sla je soms de plank wel eens mis. Ik heb weinig met cloud te maken en ben zeker niet overtuigd dat bepaalde problemen werkelijk zijn opgelost. Overigens, de definitie cloud, zoals één van de eersten die met die visie kwam, J.C.Licklider, in de jaren zestig, had een ietwat ander idee van cloud.

Zijn de problemen opgelost?
Ik denk dat dat aspect nog steeds niet genoeg kan worden benadrukt en of beantwoord gegeven de techniek voor hackers die eveneens gewoon voortschrijd natuurlijk.

Overigens, mijn laatste argument, niet alle cloud is cloud, ook al wil je het nog zo graag zo noemen.

Reza,
Eens.

Alleen de laatste twee alinea's geven een schijn van argumentatie waarom die overstap noodzakelijk zou zijn. De cloud is vooral een hype en lang niet dé oplossing voor alle problemen. De stropdassen proberen ons wijs te maken dat we ons via de cloud moeten laten ontzorgen, dat het dé oplossing is voor ALLE IT-kwesties, hét medicijn voor van alles en nog wat, zo ongeveer tot wintertenen aan toe!
Onzin: alleen in situaties waarin de geroemde flexibiliteit en schaalbaarheid een issue is, is de cloud een handig hulpmiddel. Niks meer en niks minder. Prima oplossing als je veel data met veel mensen moet delen, maar voor in-house applicaties waarmee alleen de eigen werknemers vanuit de eigen werkplek gaan werken is er geen enkele reden om alles buiten de deur te zetten en via een kwetsbaar glasvezeltje proberen binnen te halen.
Daarbij is het grote voordeel van de cloud ook meteen het grote gevaar: iedereen moet er bij kunnen en dus KAN iedereen erbij! Authenticatiemethoden ten spijt: alles blijft kraakbaar. Dat is mijn eigen omgeving uiteraard ook, maar als ik dat ene UTP-stekkertje eruit trek, dan komt er gewoon niemand van buiten meer bij mijn data zonder dreiging met fysiek geweld...
En tenslotte: je stapt binnen als klant en je gaat vervolgens de deur weer uit als handelswaar - je hele bedrijfsvoering incluis!

Grappig, door dit soort artikelen snap ik de weerstand die mensen op mijn artikelen hebben als ik over cloud computing schrijf.

De wereld is veel complexer dan hoe wij hem beschrijven en je *moet* nu naar de *cloud* is dan een onzinnige opmerking. Wat is die cloud dan? Wat stel je nu precies? En wat consumenten doen zijn andere dingen dan wat deze mensen als werknemers bij bedrijven doen. Als consument beslis je voor jezelf, als bedrijf heb je wel met wat meer zaken te maken.

Begrijp me niet verkeerd: Ik denk dat veel bedrijven een risico lopen om vast te blijven houden aan de manieren waarop ze *nu* hun geld verdienen. Maar de oplossing is niet zo enkelvoudig als wat je voorstelt: In plaats van dat we eigen tools binnenshuis gebruiken, moeten we nu tools vanaf het internet consumeren. Want daar schiet je niets mee op.

Wordt de groothandel bedreigd doordat zij niet naar de cloud gaan? Of worden zijn bedreigd dat inkopen vaak niet meer via een groothandel hoeft?

Welk probleem los je op door naar de cloud te gaan? En maakt het dan niet uit van welke leverancier die cloud (tools) door worden geleverd?

En is het zo simpel als: Ik heb nu een virtuele server on-premises, als ik die virtuele server uit de cloud haal bereik ik voordeel?

En als je het hebt over legacy: Iedere verandering om hier van af te komen dragen ook hoge kosten en risico's met zich mee, lees: Migratie.

En is er zo iets als "naar de verkeerde cloud migreren"?

In mijn ogen is het goed om te richten op flexibiliteit, het ontrafelen van complexiteit, het eenvoudig maken om handige middelen in te kunnen zetten, maar er ook weer afstand van kunnen nemen of vervangen. Snel te kunnen experimenteren en te zien wat werkt.

Wat zijn de cases die IBM ons te beschikking kan stellen om te laten zien waarom de overstap noodzakelijk is, en welke oplossing IBM daarvoor dan biedt? En voor wie?

Ik voel weerstand tegen dit artikel, maar net zo goed ook aan die reactie van R.J. TUIJNMAN. "De stropdassen", "cloud is een hype" en onzinnige uitspraken als "via een kwetsbaar glasvezeltje " en "dus KAN iedereen erbij!" Pertinente onzin en 99,9% van de bedrijven zijn slechter in security dan bijvoorbeeld Amazom, Google en Microsoft. Dat je data dus veiliger is op je harde schijf in de serverruimte, dat is pas een illusie. Waarschijnlijk weet je niet eens wanneer jouw data gestolen is terwijl je er met je neus boven op zit. Want die weerstand tegen cloud van IT-ers, die vind ik nog schadelijker dan die hallelujah verhalen van "de overstap van cloud is nu noodzakelijk".

I'm just a dreamer dreaming my life away . . . .

Definieer Cloud!

Dank voor jullie reacties.

Voor elke sector, industrie, bedrijf of workload zal de noodzaak verschillen. Feit is dat de wereld heel snel aan het veranderen is onder de invloed van de mogelijk heden die Cloud computing biedt (en andere ontwikkelingen natuurlijk). Bedrijven of personen die dit niet zien of willen zien zullen op een of ander tijdstip, en ik denk op redelijk korte termijn, hier de gevolgen van gaan ondervinden. Als ik naar IT bedrijven zelf kijk zie je dat de invloed van Cloud daarop zeer groot is. Marges op hardware nemen sterk af. IBM heeft de verkoop van fysieke hardware verkocht aan Lenovo en daar de virtuele hardware van SoftLayer voor in de plaats gezet. Software wordt meer en meer als dienst verkocht in plaats van via licenties. Dit is niet omdat IBM dat wil, maar omdat de markt daar om vraagt. Dus hoezo hype? Zo gaat het ook in de wereld van hotels en reizen (AirBnB, TripAdvisor, Booking.com), vervoer (Uber), banken (Apple Pay, Bunq, Adyen), muziek (iTunes, Apple Music, Tidal, Spotify), film en tv (Netflix, HBO, Amazon Prime), enz.

De traditionele organisaties zullen moeten aanhaken. De achterliggende, traditionele IT systemen moeten mee kunnen. Het automatiseren van de IT, een van de belangrijkste kenmerken van Cloud, en de daarbij benodigde standaardisatie en rationalisatie van de middleware en applicaties moeten bedrijven meer wendbaar en kosten efficient maken.

Voor een deel herhaal ik wat ik in het stuk al schreef. Ik zie elke dag de grote krachten die Cloud computing oproept en die niet alleen de IT industrie, maar ook de rest van de bedrijven en instellingen op z’n kop zet.

Maarten,
Gaan we appels met peren vergelijken? Je gooit een paar dingen door elkaar.
1- De invloed van Cloud op een IT bedrijf is anders (lees direct en snel zichtbaar) dan voor een non-it-organisatie. Een IT-bedrijf moet zich snel transformeren anders is die verdwenen terwijl een non-it-bedrijf wat meer tijd (nodig) heeft
2- Van Cloud gebruik gaan maken voor een bedrijf dat pas van start is gegaan of kort bestaat (AirBnB, TripAdvisor, Booking.com) is heel anders.....lees makkelijker dan een organisatie die al langer dan 10 jaar bestaat,
Dat (non-it)bedrijven hun businessprocessen en businessmodel moeten veranderen om van de nieuwe mogelijkheden (zoals Cloud) gebruik te kunnen maken heb ik al een jaar geleden in dit artikel besproken:

Koerst je onderneming af op een ramp?
https://www.computable.nl/artikel/opinie/management/5209658/1509029/koerst-je-onderneming-af-op-een-ramp.html

Misschien helpt dit artikel je outside-in naar Cloud te kijken.

@Reza
hopelijk leest Maarten dat.
Hopelijk gaan we niet in de richting Uber en Airbnb, wetten worden gemaakt om een maatschappij als geheel funktioneel te houden, dat proberen dit soort bedrijven te omgaan met grote schade op de lange duur voor de maatschappij.

Ik ben blij dat we weer een beetje dialoog hebben! :-)

Maarten,

fijn dat je reageert en je reactie gaat er makkelijker in dan je artikel en ja ik zie ook de kracht en waarde van cloud computing, maar het is niet per se de cloud computing die problemen oplost. Stel dat je die cloud computing principes op je mainframe los kan laten (dat kan, i know), waar zit dan precies dat stukje in wat alles anders maakt?

In mijn ogen gaat het dus niet om het fenomeen cloud computing, maar gewoon om welke diensten er tegenwoordig beschikbaar zijn en wat je daar allemaal mee kan en tegen welke prijs. Het is dus niet het fenomeen dat je dingen over het internet af kan nemen, maar gewoon heel concreet wat je allemaal met diensten zoals AWS / GCP / Azure kunt doen.

Reza, ook jouw reactie snap ik wel, toch denk ik dat je Maarten zijn punt niet helemaal hebt opgepakt. Neem bijvoorbeeld Uber. De taxi markt bleef maar door rommelen, ze hadden al jaren iets kunnen maken om het beter te maken, maar waren niet in staat om iets te veranderen. Nu komt er een ander bedrijf die wel de software en techniek voor handen heeft opgepakt en dat heeft de hele markt veranderd. Dus al ben je geen IT bedrijf, het software component, of de mogelijkheden van internet kunnen een enorme impact hebben op je bedrijf, of je nu wilt of niet. En dat is in mijn ogen het punt van Maarten. Als je de mogelijkheden van hedendaagse (software) diensten niet benut kan dat wel eens een gevaarlijk keuze blijken.

Geen branche lijkt veilig....

Cloud is geen doel. Het is de huidige stand van de techniek die een hele boel nieuwe dingen mogelijk maakt en aanjaagt. Veranderingen in IT bedrijven gebeuren niet omdat ze het zelf per se willen. Een software licentie verkopen is vaak een stuk eenvoudiger (en winstgevender) dan de dienst er van draaien en af te rekenen op basis van gebruik. Het feit dat IT bedrijven dit moeten doen is omdat de non-IT bedrijven hier naar vragen of het eisen.

De voorbeelden die ik gaf zijn allemaal mogelijk gemaakt door het feit dat IT diensten, in allerlei varianten, als dienst worden geleverd en afgerekend kunnen worden op basis van gebruik. Hoe meer gebruik, hoe hoger de kosten en, als het goed is, hoe hoger de inkomsten voor het bedrijf dat de diensten afneemt.

Natuurlijk is er verschil tussen de bedrijven die juist opgekomen zijn doordat er cloud diensten beschikbaar kwamen en de oudere bedrijven, met meer legacy en balast. Voor die bedrijven heb ik precies dit stuk bedoeld. Je kan, in hoofdlijnen, ik begrijp dat bij opinie stukken de nuance niet mag ontbreken, de inzet van Cloud in twee stukken opdelen: efficiency gedreven: automatisering van de IT. En aan de andere kant, de kant die vaak het meeste aanspreekt, de innovatieve kant. Kijk eens op IBM Bluemix. Probeer eens de geavanceerde IBM Watson services uit. Met een paar klikken kan je die koppelen aan je eigen data in een bestaande database en via beveiligde mobile app beschikbaar stellen aan je medewerker, waardoor je analyses kan doen waar je in de traditionele IT leveringsmodellen veel maanden en veel tienduizenden of honderdduizenden Euro's aan kwijt was. En dan had je niet eens de zekerheid dat het een succes ging worden.

De noodzaak zit er in dat je als bedrijf niet kan wachten totdat iemand anders iets nieuws verzint waardoor je uit de markt wordt geduwd. Iemand nog een Nokia van me kopen? Hiervoor moet je beide kanten van je IT omgeving gereed maken als pre-cloud bedrijf. Kosten flexibiliseren en IT automatiseren aan de achterkant. Snelheid en innovatiekracht opdoen aan de voorkant.

De vraag kan natuurlijk zijn: waarom nu? Cloud heeft van alles beloofd en die IT bedrijven roepen al jaren dat Cloud alle problemen oplost. Ik werk zes jaar aan Cloud vraagstukken van klanten van IBM. Ik zie nu op alle terreinen het kantelpunt ontstaan: de techniek is vergenoeg gevorderd om complexe hybride vraagstukken op te lossen, de beveiliging is minder en minder een (emotioneel) vraagstuk, er is bij veel bedrijven ervaring opgedaan wat de impact is van Cloud op de organisatie, de mensen, de processen en de technologie en last but not least: er zijn meer en meer partijen die met nieuwe business modellen, gebruikmakend van de mogelijkheden van Clouddiensten, het avontuur aangaan en grote, gevestigde partijen uitdagen met een snelheid die zonder Cloud niet mogelijk was: bijna geen kapitaal nodig, geen ingewikkelde hobbels omdat je leningen moet aangaan voor dure IT systemen, snelle toegankelijkheid van veel databronnen, veel minder risico en dus meer een meer partijen die kunnen proberen de wereld te veroveren.

Beste Maarten,
Mijn excuses......maar ik vind je antwoord beetje wollig!
De nieuwe mogelijkheden zijn interessant maar dat betekent niet dat ze altijd geschikt zijn voor de huidige inrichting van je businessprocessen. Bekijk dit in de (waarde)keten van de klant, dan zal je zien dat er nog meer moet gebeuren zodat je van deze mogelijkheden gebruik kunt maken. Koppelen van Watson aan je eigen data in een bestaande database.....is niet voldoende om als bedrijf hier voordeel uit te kunnen halen.
Optimalisatie van je waardeketen en processen zijn misschien eerder de kern van deze verandering. Als je dit zo benadert dan ga je op die weg naar de nieuwe mogelijkheden zoals Cloud kijken.
Afhankelijk van je bedrijf, inrichting van je processen en nog meer heb je een olietanker die veel ruimte, tijd en kracht nodig heeft om een bocht te maken of heb je een speedboot die snel van de richting verandert.

Ik herhaal nogmaals, ik vind dat je veel vanuit product naar de klant kijkt.Wanneer je de onderwerpen zoals innovatie, cloud, digitalisering etc vanuit klant-situatie bekijkt (outsite in) dan kom je tot andere inzichten waardoor de kracht van Watson voorlopig minder belangrijk wordt. Je aandacht gaat eerst uit naar de manier waarop je de bedrijfsvoering dient te transformeren naar een nieuw model en inrichting. Parallel hieraan ga je kijken naar de mogelijkheden.

@Henri:
Ik denk dat ik zijn punt heb opgepakt :-) In mijn artikel heb ik gezegd dat je altijd de conditie van je bedrijfsvoering in de gaten moet houden ,lees optimaliseren (geldt ook voor je huwelijk, fysieke gesteldheid, je kennis etc) Waarom bleef de taximarkt maar door rommelen? Niet omdat ze dat niet wilden veranderen maar wel omdat dit in hun ogen niet nodig was..........tot Uber er kwam:-)

Reza, je geeft antwoord op je eigen vraag. Het vanuit de klant naar de eigen bedrijfsvoering kijken en hoe die te verbeteren is het deel waar je o.a. kijkt naar het verbeteren van de effectiviteit, efficiency en wendbaarheid van de IT. Dan komt uit op standaardiseren, rationaliseren en automatiseren. De IT is er niet voor zichzelf, maar om te ondersteunen de bedrijfsdoelstellingen waar te maken. Veel IT afdelingen zijn de laatste jaren voorbij gestreefd door hun eigen businessafdelingen omdat IT niet kon of wilde bieden wat de business noodzakelijk vond (van een simpele Dropbox om bestanden uit te wisselen, een chatdienst om het klanten te overleggen of een CRM pakket waarvan de data ergens in de Cloud staat en niemand kan vertellen hoe die in de SAP systemen terecht moet komen als er een order geplaatst wordt). Ik heb al vele voorbeelden gezien waar de security en compliancy afdeling en de IT mensen zich de haren uit het hoofd trekken hoe dat weer goed te krijgen. Dus ga je als IT afwachten tot er vanuit de business plannen worden gemaakt?

Ten aanzien van innovatie en Cloud zeg je dat je eerst moet nadenken over hoe je je bedrijfsvoering wil gaan veranderen voordat je zou moeten nadenken over de inzet van cloud, analytics, digitalisering, enz. Volgens mij weten veel directeuren, sales en marketing mensen van bedrijven niet wat er allemaal mogelijk is. Bedrijven die wel uitgaan van de huidige mogelijkheden van de techniek kunnen dit meenemen in hun vernieuwingsdenken. Veel traditionele beperkingen, en daar heb ik al vele voorbeelden van genoemd, zijn verdwenen: een ontwikkelaar met een laptop kan vanaf zijn zolderkamertje gebruikmaken van dezelfde krachtige IT omgevingen als waar je vroeger vele miljoenen voor moesten betalen, moest onderhouden en afschrijven.

Outside-in denken klinkt en is fantastisch en moet je ook zeker doen. Zonder een goede Cloudstrategie kan je die nieuwe ideeën tegenwoordig niet meer ondersteunen en maak je je als IT binnen je eigen bedrijf overbodig.

Maarten kijk eens naar de beoordeling van je artikel.

De realiteit is dat de wetgeving op dit vlak nog steeds niet goed is afgehandeld en je dus absoluut geen zekerheden hebt mbt data security.
De cloud technieken zijn nog in volle ontwikkeling dus loop je nog steeds het risico om te investeren in een doodlopende weg als je niet goed onderzoek op welke paarden je inzet.
En uiteindelijk is het een kwestie van eerst denken en dan doen. Want de cloud is geen doel maar een middel om wat je wilt het beste uit te voeren. Wat dat betreft heeft de cloud nog zat te bewijzen dat zij daadwerkelijk kan leveren wat de gladde verkopers beweren.

Reza, de crux zit hem in deze quote van jou:

"De nieuwe mogelijkheden zijn interessant maar dat betekent niet dat ze altijd geschikt zijn voor de huidige inrichting van je businessprocessen. Bekijk dit in de (waarde)keten van de klant, dan zal je zien dat er nog meer moet gebeuren zodat je van deze mogelijkheden gebruik kunt maken."

Dat mogelijkheden niet geschikt zijn voor jouw businessprocessen maakt je niet immuum voor veranderingen in de markt! Laat ik Maarten quoten: "Met een paar klikken kan je die koppelen aan je eigen data in een bestaande database en via beveiligde mobile app beschikbaar stellen aan je medewerker, waardoor je analyses kan doen waar je in de traditionele IT leveringsmodellen veel maanden en veel tienduizenden of honderdduizenden Euro's aan kwijt was. "

Voor de ABN Amro moest ik ergens in 2003 wat dingen bouwen in Biztalk om data van externe leveranciers in het systeem van de ABN te krijgen. Hiervoor moesten servers aangeschaft worden, licenties op Biztalk, database licenties voor de staging area en zo verder. Nu zou ik eenzelfde oplossing kunnen realiseren die qua tijdsinspanning nog best wel wat vraagt, maar in de basis gerealiseerd kan worden voor een paar honder euro inclusief databases EN datawarehouse. Dit uiteraard niet door virtuele servers in te zetten en daarop software te installeren, hiervoor hoef ik namelijk niet één server in te richten en te beheren en de keten loopt dan ongeveer zo (Acronymen van AWS services): S3 bucket (storage service) waarin externe bestanden geplaatst worden, Lambda die ze oppakt beoordeeld op type en ze een verplaatst naar een andere S3 bucket, Lamda importeert de data in DynamoBD, en SQS zorgt voor een plaatsje in de queu. Laat Lambda weer een script uitvoeren die de data transformeert RedShift in. Als er ergens iets misgaat schiet SQS via SNS een bericht in bij de juiste betrokkenen om het probleem te verhelpen.

Maar goed, ik kan me volledig vinden in de reacties van Maarten en raak daar ook enthousiast van. Tegengeluid is ook goed, bottom line is dat de techniek mogelijkheden steeds makkelijker worden, tegenwoordig ook "batlle-tested" zijn en dat iedere partij er beschikking over kan hebben en dit zeer veel consequenties heeft voor de gevestigde orde. Als je niet mee kan komen dan is dat jammer, maar wel jouw probleem.

Voor bedrijven met veel legacy is er altijd de greenfield methode. Iets kleins naast je huidige bedrijf opzetten en bij bewezen werking klanten 1 voor 1 overzetten en de oude organisatie af bouwen.

Overigens vind ik het heel goed van IBM dat ze niet alleen maar voor de enterprise erzijn. Nu kun je zelf ook gewoon een Watson analytics account aanmaken en met de dienst experimenteren. Een jaar geleden zat het vol bugs en beperkingen, maar door feedback en snelle iteraties is het best aardig geworden. Het word nog wel mooier verkocht dan wat het is, maar dat doet iedereen. ( https://watson.analytics.ibmcloud.com/ )


Kijk, zonder E.D. heeft Henri eindelijk zijn handen vrij om zonder weerwoord de hele business enthousiast horizontaal en verticaal aan elkaar te clicken. Outside-in denken lees ik .. shit man, wat zou E.D. hiervan denken?

Interessante discussies. O.a. Maarten complimenten voor je uitgebreide en goede toelichtingen (die de gemiste nuanceringen in het artikel meer dan goed maken). De opmerking van Johan "Maarten kijk eens naar de beoordeling van je artikel" kun je op verschillende manieren interpreteren. Een daarvan is dat Computable en de mensen die daar vaak reageren sterk IT-minded zijn en daarmee vallen in de doelgroep waarvan Maarten vindt dat ze te weinig oog hebben voor nieuwe (cloud-driven) ontwikkelingen.
Maarten zijn punt dat bedrijven die er niet hard mee bezig zijn het (op korte of langere termijn) kunnen schudden onderschrijf ik helemaal. Met Jan vind ik dat er aan het Uber-concept foute kanten zitten en de ingelaste pauze wat mij betreft terecht is. Laat onverlet dat ze qua techniek de taxibranche voorbij zijn gegaan en de taxibranch aan de bak moet om te kunnen blijven voortbestaan. Idem voor de NS waar FlixBus ('3 jonge ondernemers', 'partner busbedrijven in 7 landen', ...) ze opeens via de busbaan rechts dreigt in te halen (https://www.flixbus.nl/over-ons/pers/FlixBus-lanceert-het-eerste-nationale-intercitybusnetwerk-in-Nederland). Cloud blijft 'slechts' een middel, maar wel eentje waarmee vrijwel alle innovatieve ontwikkelingen momenteel worden aangedreven.

@Maarten
A) communicatie kent twee kanten: zender en ontvanger.
Ik merk dat we lekker langs elkaar communiceren. Ik probeer eea met eenvoudige voorbeelden en metaforen duidelijk te maken ......maar helaas.

B) Tip: Schrijven is een kunst! Probeer eerst duidelijk te maken vanuit welke positie ik je artikel en reacties moet lezen, leverancier of de klant? Hierdoor kunnen we zeker wat misverstanden voorkomen. Bij het lezen van je reactie en artikel zie ik helaas geen duidelijke scheiding.

Als voorbeeld .....hoe moet ik dit stukje lezen? Als klant of als leverancier?
[...] Outside-in denken klinkt en is fantastisch en moet je ook zeker doen. Zonder een goede Cloudstrategie kan je [...]
Outside-in denken doe je (meestal) als leverancier om je product te verbeteren/verkopen.
Cloudstrategie hebben doe je als klant (uiteraard ook als leverancier)

Het kan ook aan mij liggen .....ik ontken mijn beperkingen niet........als Libelle-lezer :-)

Inhoudelijk ga ik niet meer op je reactie en artikel reageren. Het is meer voor me " water naar de zee dragen" geworden.
Ik vroeg me sterk af of je door Cloud betoverd was waardoor ik bekijken van dit verschijnsel vanuit klantsituatie in je reacties en artikel miste.

Ik heb net een naam bedacht voor dit verschijnsel waardoor iemand betoverd vanuit zijn overtuiging naar de wereld kijkt:

" Cloud-Jihadist"
:-)

@Henri,
Aan je reactie is te zien dat je weer opgewonden bent geraakt door de techniek :-)

[...] Dat mogelijkheden niet geschikt zijn voor jouw businessprocessen maakt je niet immuum voor veranderingen in de markt! [...]

Als ondernemer moet je met de verandering in de markt meebewegen om immuum te zijn tegen de nieuwe ontwikkelingen. Heb ik gezegd dat je alles moet tegenhouden?
In mijn artikel [ Koers je onderneming af op een ramp?] heb ik duidelijk gezegd dat je continu de inrichting van je business moet vernieuwen om niet door de nieuwe concurrenten vanuit hun zolderkamer ingehaald te worden.
De twee stappen, je business vernieuwen en van de nieuwe mogelijkheden gebruik maken is geen asynchroon proces.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-26T10:40:00.000Z Maarten Boerma
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.