Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarom kiezen voor een hybride cloud?

Expert

Jacco Gunsing
Regional Sales Manager Benelux, Zerto. Expert van voor het topic .

Organisaties maken steeds vaker gebruik van een public of private cloud oplossing, soms voor hun gehele ict-omgeving, maar veelal voor een gedeelte daarvan. Daarmee stevenen we af op een toekomst die meer en meer wordt gedomineerd door hybride clouds. Deze op maat toegesneden aanpak biedt zonder meer voordelen, maar er zijn ook een aantal haken en ogen aan verbonden waarmee je rekening dient te houden.

Deze voorkeur voor hybride clouds blijkt ook uit de gesprekken die we dagelijks met onze klanten voeren. De meesten van hen geven aan dat hun plannen voor de komende drie jaar de ontwikkeling van een hybride omgeving omvat. Hoewel omgevingen op locatie niet volledig zullen verdwijnen, gaan er aanzienlijke flexibiliteit en kostenbesparingen gepaard met een hybride benadering voor het aanleveren van ict-bronnen aan bedrijfskritische applicaties en ontwikkeldiensten. Een hybride aanpak stelt organisaties in staat om het juiste platform voor de juiste workload te selecteren, en tegen de juiste prijs. Deze flexibiliteit verkort de time-to-market voor veel bedrijven en stelt hen in staat om hun personeel en klanten effectiever te ondersteunen.

Vanuit het perspectief van de middellange termijn is de overstap een inkopper. Deze is echter niet gespeend van problemen of risico’s. Organisaties die gewend zijn aan omgevingen op locatie, op basis van technologie van één leverancier of ict-architecturen op basis van één platform, zullen moeite hebben met het inrichten, beheren en beveiligen van een hybride cloud-omgeving. Hoewel het gebruik van verschillende platforms de efficiëntie en keuzevrijheid ten goede komt, vergroot het ook de complexiteit en risico’s voor organisaties die niet goed voorbereid zijn op deze strategische koerswijziging. Waar dien je rekening mee te houden als je op een hybride cloud-omgeving wilt overstappen, en hoe krijg je dit gedaan?

Aandachtspunten

Er zijn efficiëntievoordelen verbonden aan de keuze van een hybride cloud-omgeving. Denk bijvoorbeeld aan lagere kosten, ‘pay as you go’-modellen en toegang tot een breed scala aan diensten. Bedrijven kunnen hybride clouds inzetten voor testdoeleinden, om nieuwe systemen te ontwikkelen en om sneller in te kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen. En het mooiste van alles is nog dat ze hun producten sneller naar de markt kunnen brengen.

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat inrichten van een hybride cloud gepaard kan gaan met riskante en tijdrovende wijzigingen. Mogelijk heb je andere tools nodig voor het beveiligen van de nieuwe omgeving zodat deze goed aansluiten bij de door jouw organisatie gestelde sla’s en/of compliancy eisen. Technologie voor databescherming en direct gegevensherstel is onmisbaar om risico’s te voorkomen of ondervangen.

Traditionele methoden voor migraties naar de cloud en disaster recovery die op losstaande hardwarevoorzieningen zijn gebaseerd kunnen ten koste gaan van de productiesystemen die ze moeten beschermen. Ze zijn niet langer toereikend in een wereld van hybride clouds en multi-platformomgevingen. Deze traditionele tools voor replicatie, datamigratie en gegevensherstel zijn simpelweg niet ontwikkeld voor het beschermen van applicaties en omgevingen die uiteenlopende platforms op locatie en in de cloud omspannen.

Het zal geen verbazing wekken dat traditionele manieren om applicaties te beschermen in omgevingen op locatie onvoldoende aansluiten op hybride clouds. Naar mijn mening zijn er belangrijke aspecten om rekening mee te houden tijdens de planning voor de overstap naar een hybride cloud-omgeving. Dit zal de risico’s beperken, de complexiteit terugbrengen en de blootstelling van de nieuwe omgeving aan bedreigingen verminderen.

Driestappenplan

Het inrichten van een succesvolle hybride cloud-omgeving omvat drie stappen:

1. Plannen
De planning zal een stuk eenvoudiger verlopen als er binnen de omgeving gebruik wordt gemaakt van een softwareoplossing voor beveiliging, mobiliteit en het uitvoeren van testprocedures of een platform dat onafhankelijk is van de infrastructuur waarop de ict draait. Vanwege de aard van hybride clouds kun je wijzigingen aanbrengen in de platforms die je op locatie of in de cloud gebruikt zonder dat dit gevolgen heeft voor de beveiliging. Met een hardware-onafhankelijk platform kun je risico’s voorkomen wanneer je wijzigingen aanbrengt. Dat zal de flexibiliteit bieden die je voor ogen had toen je besloot om over te stappen op een hybride cloud.

2. Testen
Alle wijzigingen van de omgeving, of het nu gaat om wijzigingen op locatie of een meer complexe overstap naar cloud-systemen, gaan gepaard met risico’s voor de organisatie. Het uitvoeren van tests om te zien of wijzigingen soepel en succesvol kunnen worden doorgevoerd vormt dan ook de pijler van elke serieuze strategie voor hybride clouds. Downtime, gegevensverlies en de kosten die gepaard gaan met wijzigingen van de infrastructuur vertegenwoordigen aanzienlijke risico’s waar organisaties die op een hybride cloud overstappen rekening mee moeten houden. Een succesvolle hybride cloud-omgeving maakt gebruik van testfunctionaliteit die het mogelijk maakt om na te gaan of de applicaties waarop de wijziging van de infrastructuur of het platform van invloed zijn beschikbaar zullen blijven tijdens en na het doorvoeren van de wijzigingen.

3. De omgeving toekomstbestendig maken
Wanneer je nieuwe platforms binnen de ict-omgeving introduceert, is het van cruciaal belang om toekomstbestendige beslissingen te nemen. Het is belangrijk om voor het aanbrengen van wijzigingen vragen te stellen als 'Kunnen we onze applicaties blijven beschermen zodra die zijn overgezet naar een nieuwe private/hybride/publieke cloud?' en 'Kunnen we eenvoudig overstappen op een alternatieve oplossing als dit nieuwe platform niet aan onze verwachtingen voldoet?'.

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het gebruik van een hybride cloud. Als je een due diligence doet en de juiste stappen neemt om dit te realiseren zul je merken dat dit resulteert in aanmerkelijke kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-20T11:41:00.000Z Jacco Gunsing
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.