Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Suggestieve spookuren

"Het spookuurprobleem is reëel, alleen het mogelijke optreden verschilt per organisatie", stelt Tim Janssen. "De kans van optreden neemt toe bij een wijdverbreide, volcontinue economie."

De aandachtstrekker 'Is het spookuur spookhandel?' (Computable, 5 augustus 2005) is suggestief. Dat kan de opzet zijn. De redactie dacht mogelijk ook aan opzet bij de oplossing van de spookuurproblematiek vanuit het perspectief van Cornerstone Technology. Dat kan allemaal zo zijn, maar een feit is dat de reacties in Computable van Sije de Haan, Jacob van Steenselen, Vincent van Ossewaarden en Kees Dekker (19 augustus 2005) te veel uitgaan van de stemmingmakende aanzet en minder van de realiteit van de enorm veel grotere it-wereld dan die waar deze mensen mogelijk in vertoeven. Ze programmeren waarschijnlijk net als ons bedrijf in talen als C++ en Java. Helaas is dit niet de praktijk van 'nu min dertig jaar'. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 80 procent van alle code op Cobol gebaseerd is. Nog sprekender, zo'n 90 procent van alle bancaire- en verzekeringstransacties zijn gebaseerd op Cobol.
Dat is de wereld waar wij aan refereren met betrekking tot de volcontinue economie. Cobol, PL/1 en andere oude procedurele maskertalen kennen een gescheiden constructie voor het ophalen van datum en tijd. Het hedendaagse Cobol voorziet ook in een functie voor gekoppelde datum- en tijdnotatie, waarmee het probleem zich niet meer kan voordoen. Dekker, wij converteren zo'n veertig talen naast Cobol. De Haan tracht een oplossing te geven. Hij erkent dus het fenomeen en lost het bijna correct op. Een puntje van aandacht: gaat De Haan dat allemaal met de hand doen? Kan hij in één maand (zijn tegenwaarde van de genoemde analyseprijs van tienduizend euro) dertig tot vijftig programma's corrigeren? De gemiddelde bank telt vijftien- tot twintigduizend programma's. De Haan is zo'n beetje vijfhonderd maanden bezig, zeg maar vijf miljoen euro verder. Paradijselijk voor urendraaiers.
Het probleem is reëel, alleen het mogelijke optreden verschilt per organisatie. De kans van optreden neemt toe bij een wijdverbreide, volcontinue economie. Extra aandacht verdienen Cobol, PL/1 en dergelijke, talen die tijdens de millenniumcorrectie een extra programmeerslag in de vorm van 'windowing' van de datum hebben gekregen. Cornerstone heeft voornamelijk datumexpansie (van zes naar acht posities) toegepast, hetgeen met een geautomatiseerde aanpak voor dezelfde prijs en moeite gerealiseerd werd als de kwetsbare maar eenvoudige 'windowing'-oplossing. Het millenniumprobleem was volgens sommige 'deskundigen' ook een marketingtruc.
Laat de juiste kennishebbers van legacyapplicaties plaatsnemen in het projectteam als besloten wordt dit probleem op te lossen. Anders wordt nog handmatige aanpassing voorgesteld. Nog iets: geen enkele kostenbewuste manager zal renovatiewerk ooit in de Westerse tariefsfeer laten uitvoeren. Derhalve moet dit monnikenwerk met tools gebeuren. Dat zou de boodschap van 5 augustus moeten zijn geweest. Heel vervelend dat een leverancier ergens kenbaar moet maken dat hij zo'n oplossing voor weinig geld te bieden heeft. Vreselijk, die commercie.

 
Tim Janssen, Cornerstone Technology

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Tim Janssen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.