Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Uitleggen en luisteren

Ze hebben veel kritiek op het overheidsbeleid en noemen zich de Software-VOC, naar het 17e eeuwse bedrijf dat een tijdje veel winst maakte door in Azië moordend en rovend haar diverse monopolies uit te buiten maar uiteindelijk failliet ging door interne corruptie en ... een veranderende wereld van krachtige natie-staten waar ze niet langer relevant was.

Op de voorpagina word ik geciteerd dat NOiV het beleid beter moet uitleggen. Dat klopt maar er is ook een andere kant. ICT-Office en Afas moeten beter luisteren, of in het geval van beleidsdocumenten , beter lezen. Uit de brief van Heemskerk aan de Tweede kamer van 17 sept. 2007 over de doelen van het beleid:
1 . vergroten van de interoperabiliteit tussen en met de verschillende bouwstenen en vormen van dienstverlening van de eOverheid door versnelling aan te brengen in het gebruik van open standaarden;
2 . verminderen van de afhankelijkheid van leveranciers bij het gebruik van ict door versnelde inzet van open standaarden en open source software;
3 . bevorderen van een gelijk speelveld op de softwaremark en voorts bevorderen van de innovatie en de economie door het gebruik van open source software krachtig te stimuleren en bij opdrachten de voorkeur te geven aan open source software bij gelijke geschiktheid.

Open standaarden gaan we gewoon doen. Discussie voorbij. Support or die. Opensource wordt gestimuleerd omdat het een achterstand heeft en omdat we bij besteding van publieke middelen geen dingen gaan kopen als iets dat we gratis kunnen downloaden goed genoeg is (vergelijk het met het wassen van stadsbussen met leidingwater of Spa blauw, goed-genoeg-en-gratis is een makkelijke keuze). Leveranciersonafhankelijkheid is van belang om goede marktwerking te garanderen. Maar nog belangrijker omdat de overheid in dienst is van haar burgers en dus niet aan de leiband kan lopen van commerciële partijen daar waar het haar primaire proces (informatieverwerking) betreft.

Dit is het beleid in-a-nutshell, simpeler kan ik het niet maken. Maar mijn oma van 88 snapt het dus dan moet dat toch ook lukken met de staf van ICT-office.

Het blijft vreemd dat zowel ICT-Office als Afas claimen dat EZ en NOiV slechte dingen zeggen over hun bedrijven en businessmodel maar ik kan de documenten waar die dingen in staan nergens vinden (links met bewijs an tegendeel welkom!). Dus: put up or shut up. Kom met een document van EZ/NOiV waar de slechte dingen in worden gezegd die geclaimd worden zodat we daar over kunnen praten of haal je stroman uit de discussie. Feiten graag, geen vage verdachtmakingen.

Daar waar de marktwerking niet goed loopt past overheidsingrijpen, daar is het ook mee begonnen in 2002 met de motie Vendrik. Zoals ik al eerder zei; niemand dwingt bijvoorbeeld AFAS hun producten zo te ontwikkelen dat ze alleen in combinatie met Microsoft producten te gebruiken zijn. Dat is een keuze die door AFAS zelf gemaakt is. Volgens Bas heeft hij geen klanten die Linux gebruiken en is dat dus geen probleem. Maar als het geen probleem is waarom voelt AFAS dan toch een probleem? Het zou kunnen dat de klanten van AFAS allemaal Windows gebruiken omdat klanten die iets anders gebruiken geen klant worden bij AFAS. Bas zegt geen organisatie te kennen die Linux voor ERP gebruiken (wel eens van SAP gehoord?), ik ken nauwelijks organisaties die geen opensource in gebruik hebben en niemand die 'blij is met de afhankelijkheid van als Microsoft'. Beweren dat we dankzij het MS-monopolie documenten met elkaar kunnen uitwisselen is:
1. niet waar, er zijn constante problemen met de interoperabiliteit van de verschillende generaties Office producten.
2. een beetje vergelijkbaar met de stelling dat onder Attila de Hun er ook al Europese eenwording was. Op een zieke manier waar, maar toch niet hoe we het willen.

Perspectieven kunnen verschillen zal ik maar zeggen.

Een software-VOC die serieus de wereld wil veroveren moet dus zeker aansluiting vinden bij een trend die van Brasilia tot Beijing overheden in beweging zet. En niet klagen dat die trend niet past bij hun businessmodel. Gendo heeft een aantal organisaties geholpen in selectietrajecten van organisaties waarbij AFAS van de longlist verdween vanwege dit soort afhankelijkheden. Dat zijn dan weer typische Gendo klanten waarschijnlijk. Het zijn er nog geen elf duizend maar ze groeien wel (net als wij) en een slimme ondernemer met oog voor de toekomst zorgt dan hij de eerste is die deze opkomende markt kan bedienen. AFAS wil dit echter pas gaan doen als er voldoende vraag is. Ook dat mag maar dan niet zeuren als je straks wordt in gehaald door een applicatie-leverancier met een slim ASP-model. De meeste MKB-ers willen namelijk geen software maar een oplossing voor hun administratieve probleem en een webapplicatie op basis van Java op een Apache/Linux server met Postgres- of MySQL die je per strekkende meter kan huren is dan heel erg handig. Voor mijn bedrijf weet ik wel wat ik zou willen voor de niet-competitieve zaken. Voor die dingen waar ik me mee onderscheid van mijn conculega's ga ik natuurlijk geen C.O.T.S. gebruiken, hoe kan ik me onderscheiden met iets dat iedereen kan kopen?

Met dank aan Bas van der Veldt voor een goede discussie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb even naar die Software VOC gekeken. Dat is precies naar het voorbeeld uit Redmond een zogenaamd onafhankelijk instituut (Department of Information and Computing Sciences) laten aantonen dat jou oplossing de enig juiste is.

Ik vraag me af waarom een afdeling van een universiteit zich zo laat misbruiken, of doen we vandaag alles voor geld?

Ik beschouw die ICT en hun Software VOC als absoluut zielig, de leden die daarvoor betalen gooien hun geld in het water en zijn blijkbaar niet slim genoeg dat in te zien.

Wat jammer dat de heldere standpunten van de auteur onderbelicht zijn gebleven in het artikel op de voorpagina over de discussie met de AFAS directeur.
Of de Computable journalist heeft ze niet opgepikt of de tunnelvisie van AFAS bood geen ruimte voor nuancering.
Het blijft wonderlijk dat AFAS zich in zijn jaarverslag van 2008 letterlijk distantieert van het ondersteunen van enig ander besturingssysteem dan dat van Microsoft en vervolgens beweert dat klanten ook niets anders zouden willen.
Microsoft zalt dit type van monopoliebevorderaars koesteren. Gelukkig is de markt verstandiger geworden.
Erg goedkoop daarover te klagen.

Het klopt dat altijd de nadruk heeft gelegen op de aanschaf van softw oplossingen obv open standaarden. En dat is een goede en noodzakelijke ontwikkeling. Echter de gevoerde argumentatie mbt 'gratis' is verkeerd: 70% van de kosten van ICT heeft betrekking op beheer en onderhoud gedurende de levensduur. Indien closed source leveranciers in een open TCO calculatie kunnen aantonen dat de aanschaf van hun licenties plus beheer en onderhoud even duur is als bovenstaande '70%' en op open standaarden is gebaseerd, dan moeten ze mee kunnen dingen. Door blind voor 'gratis' te kiezen en te stellen dat daarna conform aanbestedingsregels wordt aanbesteed is fijn voor de detacheringsbranche maar de doodssteek voor de Nederlandse softwareleveranciers. Dan weet je zeker dat ze op termijn aan een open standaard zullen voldoen, nl. faillissement.

@RogerH

Je hebt gelijk.

Ik geef graag het voorbeeld van Xara, een leverancier van grafische software. Ik heb de licenties gekocht voor windows omdat ik het op linux in een afgeslankte versie gebruikt heb. De kwaliteit van dat programma is zijn prijs meer als waard.

Het is een feit dat voor ieder projekt nauwkeurig naar het pakket eisen en wensen gekeken moet worden en dat dan proprietary software regelmatig erg goed scoort.

Echter als een bedrijf als AFAS zich ophangt aan MS dan moeten ze niet klagen als klanten, zoals het rijk, dat niet accepteren en voor een andere oplossing kiezen.
Wat nu uit die Software VOC komt is ronduit zielig, ik zo mijn lidmaatschap bij ICT-office opzeggen als ze op die manier mijn belangen proberen te behartigen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-04T12:42:00.000Z Arjen Kamphuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.