Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Rapid Application Development volwassen

Low-code is doorgebroken, zo blijkt uit de enquête State of Application Development die OutSystems hield onder ruim 3.200 it-professionals wereldwijd. Dat werd hoog tijd, aangezien het principe van modelgebaseerd software-engineering stamt uit 1986.

In die begindagen werkte ik als jong broekie bij James Martin & Associates. James Martin was een information technology consultant en een van de grondleggers van information engineering. Uniek aan deze aanpak destijds was dat niet alleen het ontwikkelproces beschreven werd, maar ook de op te leveren producten en hoe ze met elkaar samenhangen. Dat opende de weg voor een metamodel van applicatieontwikkeling, met code-generatie tot gevolg.

Het modelgedreven genereren van code leidde tot een andere, snellere methode voor systeemontwikkeling, die Rapid Application Development (RAD) werd genoemd.

Nu, dertig jaar later, wordt er nog steeds gezegd dat RAD (waaronder ook low-code-tools vallen) in zijn ‘early days of adoption’ is. En ik juich dat van harte toe.

Barre tocht

Het was namelijk een lange, moeizame reis - letterlijk met een omweg - om hier te komen. De eerste RAD-tools (IEF, wat later CA Gen werd, en bijvoorbeeld PacBase) genereerden COBOL voor op het mainframe (er was niet veel anders). Later pas kwam Gartner met zijn client/server-model en konden er ook pc-clients in C gegenereerd worden.

Vervolgens zagen we de opkomst van Java. Ook om te genereren, maar vooral om te programmeren en via de code platformonafhankelijkheid mogelijk te maken. Echter, de vraag naar snelle softwareontwikkeling explodeerde, en omdat Java-programmeurs prijzig waren, werd er uitgeweken naar het buitenland voor goedkope uurtarieven en schijnbaar betaalbare maatwerk-softwareoplossingen. Enter outsourcing.

Door het tijds-, taal- en cultuurverschil was outsourcing echter vaak niet ideaal. Ontwikkelaars in India kunnen woord voor woord bouwen waar je om vraagt, maar ze denken niet mee over innovatie. Ze weten immers niet hoe de Nederlandse markt zich ontwikkelt. Het gevolg is dat bedrijven alsnog achter de feiten aanlopen. Bovendien werd handmatig Java ontwikkelen ook in India te duur en tijdrovend.

Low-code neemt vlucht

In de jaren dat bedrijven hun it-werk outsourceten, gingen de ontwikkelingen op RAD-vlak gewoon door. De technologie werd volwassen, er kwamen meer aanbieders, en nu de succesverhalen elkaar opvolgen, loopt ook de markt warm voor low-codeplatformen. De tools van vandaag de dag stellen je in staat op de laatste ontwikkelingen in te spelen, zoals het bouwen van mobiele apps.

Uit de enquête van OutSystems blijkt dat 88 procent van de bedrijven mobiliteit een belangrijk aspect van nieuwe zakelijke software vindt. De bedrijven die al met low-codeplatformen werken, zeggen vooral te profiteren van het feit dat ze sneller mobiele apps kunnen ontwikkelen en opleveren dan bedrijven die dit op de traditionele manier doen, en dat ze minder afhankelijk zijn van derden hiervoor.

De vraag groeit, nu bedrijven het belang inzien van een snelle digitale transformatie, en daar is iedereen bij gebaat. En RAD en low-codetools? Die zijn niet alleen volwassen geworden, maar in de kracht van hun leven. Moge dat nog lang duren.

Eric ten Harkel, oprichter en directeur van CoolProfs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk artikel Eric! RAD-platformen zijn inderdaad in de kracht van hun leven. En leuk te zien is welke bijzondere positie NL in neemt in deze markt. Door al lange adoptie van bedrijven zoals Coolprofs lopen wij hier best wel voorop.

Uiteraard doen wij met ons No Code-platform Betty Blocks ook een duit in het zakje ;)

Hoewel softwareontwikkeling de snelheid van de markt moet kunnen blijven volgen en de voortdurende behoefte bestaat aan changes tijdens de ontwerp-; bouw- en testfase doen zich ook risico's voor. Een vervelend bijverschijnsel is toch wel de LOW Security van applicaties die met RAD zijn ontwikkeld. Daar ligt nog een forse uitdaging voor de toekomst.
Security by Design Frameworks moeten in de toekomst meer deel uitmaken van codegeneratoren en RAD tools

Wat nog steeds low-code, waarom geen no-code ?
De heren buitelen over elkaar heen met hun coding principes succesverhalen.
Coderen zonder code, beter nog dan serverless. Hoezo server?
Tegenwoordig, in de ICT, maken we reizen.
Reizen naar digitale transitie enzo.
Al 30 jaar in adoptie, proven technology :-P
Zoiets als het eeuwig talent, die pas gaat presteren na een shot doping.
Java heeft een garbage collector om flauwekul weg te gooien, bij de nieuwe technology geven de betty coolprofs whatever, zelf het zetje wel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-30T14:44:00.000Z Eric ten Harkel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.