Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Datacenter en cloud komen samen’

Cloudservers

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de samensmelting van het datacenter en de cloud. Gebruikers en leveranciers laten de grenzen vervagen.

Het tijdperk van best-of-breed lijkt definitief voorbij. Grote ict-leveranciers breiden vanuit hun kerngebieden uit om aanpalende terreinen te omvatten. Datacenterreuzen complementeren hun aanbod met clouddiensten, netwerkgiganten rukken op met complete gevirtualiseerde servers, storageleveranciers kopen cloudbedrijven op. De samensmelting van datacenter en cloud is niet slechts leveranciersgedreven. Gebruikers gaan ook die kant op, met de allergrootste ict-gebruikers voorop. De grenzen tussen het eigen datacenter en gebruikte systemen in clouds worden geslecht. Een nuttige ontwikkeling? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het datacenter als marktplaats


Wij onderschrijven de stelling dat cloud en het datacenter versmelten. Het datacenter wordt de marktplaats voor vraag en aanbod van allerlei vormen van cloud, IT en aanverwante dienstverlening.

Enterprises gaan steeds meer vanuit applicaties denken, en steeds minder vanuit systemen en infrastructuren. De doorbraak van cloud computing geeft een extra impuls aan het samenspel tussen enterprise klant en het datacenter. Tot nu toe ging de enterprise naar de cloud-provider toe door vanuit het datacenter zelf via internet een lijntje naar Azure, Amazon, Google, Salesforce te leggen. Echter, via internet connectie maken met de cloud-provider is in termen van latency, bandbreedte, continuïteit en performance niet in alle gevallen optimaal. Internet is nu eenmaal minder voorspelbaar en minder veilig. In toenemende mate komen de cloud-providers het datacenter binnen door daar een eigen point-of-presence te realiseren. Door direct in het datacenter de koppeling te leggen tussen klant en cloud provider wordt aan de bezwaren van internet het hoofd geboden. Connectivity in het datacenter wordt zo de kroonsteen tussen private en cloud computing. De voordelen zijn groot in temen van kosten, performance, capaciteit en voorspelbaarheid.

Het datacenter van de nabije toekomst is ontwikkelt zich tot de plaats waar de eigen applicaties van de enterprise-klant, cloud computing, SaaS, managed services en connectivity bij elkaar komen. Hier telt, hoe meer spelers hoe meer vreugd. Datacenters zullen alles in het werk stellen om zoveel mogelijk partijen in huis te halen. Niet alleen klanten, maar ook carriers, cloud-leveranciers, application service-providers, system-integrators, etc. Er ontstaat een ecosysteem of marktplaats waar vraag en aanbod van allerlei vormen van computing bij elkaar komen. Connectivity vormt het koppelvlak. De ontwikkeling die we eerder zagen bij connectiviteit (‘hoe groter de keuze aan carriers in het datacenter hoe beter’) verbreedt zich nu naar andere elementen. Zoals cloud-providers, security-providers, etc. Dit betekent dat de datacenter-provider van gedaante verandert en veel meer de rol van system-integrator inneemt. We zien dat al terug in de nieuwe type ‘sales’ die momenteel her en der worden geworven. De cooling technician krijgt de solutions architect als nieuwe collega. Het datacenter praat op steeds meer niveaus met de eindklant, voorheen alleen over power en cooling, en tegenwoordig ook op managementniveau over strategie en oplossingen.

@Olav
We?
Oh, wacht het draadje.... van draadloos stroom.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-02T08:16:00.000Z Jasper Bakker