Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Licentie-oerwoud remt tech-vooruitgang’

Pay per use

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de molensteen van licenties, die zwaar weegt op budgetten en op vooruitgang.

De complexe manieren waarop enterprise-software wordt gefactureerd, is een loden last die ict-gebruik bepaalt en ook beperkt. De gemiddelde ict-gebruiker zal het vreemd in de oren klinken, maar licenties maken of breken de aantrekkelijkheid en het gebruik van software. Zelfs bepaalde typen hardware worden meer of minder aantrekkelijk vanwege licenties voor de daarop draaiende software.

Licenties en de warrige wijze waarop die worden berekend, zijn zeker al bijna tien jaar een probleem. Als het niet langer is. Uiteenlopende softwareleveranciers hanteren elk verschillende regels voor facturering per installatie (die al dan niet live is), per processor, per processor core, plus per gebruiker (die dan wel of niet een concurrent user is). De overgang naar clouddiensten biedt volgens sommigen een uitweg uit het licentie-oerwoud. Maar zo simpel is het allemaal niet. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn ervaring met licenties is dat je door goed te onderhandelen veel geld kunt besparen. Maar het doet mij wel denken aan een de aanschaf van een nieuwe keuken: je weet eigenlijk nooit of je wel het beste resultaat hebt gehaald. En als het dan aangeschaft is dan volgt op den duur een drama om het licentiebeheer op orde te krijgen en op orde te houden. Denk dus wel dat een clouddienst dit vereenvoudigt mits je de administratie van je clouddiensten op orde houdt.

Euh... er zijn al enige tijd capaciteitsgebaseerde licenties waarbij je dus het 'pay-per-use' principe hebt aan de hand van vereenvoudigde KPI's. Iets wat wel handig is als we kijken naar de gevirtualiseerde infrastructuren. Rationaliseren van licentiemodellen met de cloud blijkt soms niets meer te zijn dan een verschuiving van CapEx naar OpEx, onder de streep ben je meestal alleen maar duurder uit. In het vervangingsdenken gaat het niet zo zeer om de licenties maar het configuratie management als geheel, daarmee is het blijkbaar slecht gesteld als je onderhoudscontracten moet verlengen omdat je niet in staat bent eerder gemaakten keuzen te vervangen. Zogenaamde woud dat ontstaan is lijkt me voor een groot deel gewoon gemakszucht als we overwegen dat de software kopen of zelfmaken ook gewoon een vorm van uitbesteden is.

Het zou inderdaad mooi zijn als het eenvoudiger werd, wat daaraan zou bijdragen is als licentiemodellen langer (een paar jaar) zouden meegaan. Niet zelden worden licentiemodellen gewijzigd, waardoor je het pad inderdaad al snel kwijt bent. Als je het al goed geregeld had, kan het toch zijn dat je een of twee jaar later niet meer compliant bent - met name bij volume contracten.

De ongekroonde koning van de licentiechaos is Microsoft zelf. Die hebben licentievoorwaarden waar je zo ongeveer op af kunt studeren.
Tijdje terug zo'n onderzoek gehad van MS: krijg je dus een lullig Excel-sheetje in het Engels waar je dan je zaakjes in mag gaan zitten vullen. Onbegrijpelijk voor zo'n softwaregigant dat men niet iets gebruikersvriendelijkers in elkaar weet te sleutelen op een doordeweekse namiddag!

Het is verschrikkelijk gesteld met de licentiestructuur voor sommige producten. Vooral licenties voor Microsoft producten zijn erg ingewikkeld geworden. Probeer maar eens de juiste licentie te vinden voor een SQL Server 2014 installatie voor een SaaS platform. Je moet eerst bepalen hoeveel gebruikers/machines gebruik maken van deze server. Maar wat valt hier precies onder? Eindgebruikers van de applicatie die je aanbiedt? Ontwikkelaars? Webservers? Software producten die connecteren met deze SQL Server? Voor je het weet betaal je te veel voor een licentie. Het is zelfs zo erg dat wij een specialist in moeten schakelen, omdat we er zelf niet meer uitkomen...

@R.J.T. eens je kunt er op afstuderen :)

Maar als je niet bang bent voor wat zelfwerkzaamheid, en over voldoende rechten beschikt om dit gereedschap uit te mogen voeren in het netwerk!
Dan kan wellicht het gebruik van het door Microsoft zelf ontwikkelde MAP 9.x (Microsoft Assesment and planning toolkit) een hulp kan bieden bij het in gebruik nemen en houden van Microsoft Licenties.

Ik weet dat ik daar in elk geval in het verleden licentie overtolligheid mee heb weten aan te tonen, en dat daarmee besluiten konden worden genomen om licentiekosten terug te dringen.

En kijkend naar de voorzichtige duw van Microsoft in de richting van haar Azure | Office 365 omgeving, is het ook hier oppassen geblazen met het niet goed voor ogen hebben van de benodigde architectuur, applicatie- & prestatiebehoeftes (24x7x365 Ja/Nee). Een belangrijke vraag hierin is de "Cost Per Core" vergelijking.

Er zijn duidelijke kostenverschillen bij In huis, 100% uitbesteed (Cloud), of Hybride (Data in huis, verwerking in de Cloud)
Pas wanneer heel erg duidelijk is wat er gebruikt wordt en strikt noodzakelijk nodig is, kun je misschien een oordeel vellen over wat er overtollig is!

Kijk, doelstelling van de licentie is natuurlijk het binnenharken van pegels. Daarbij doet zich het probleem voor dat het bepalen van de kosten van de levering van de software (of de dienst) niet zo erg eenvoudig is, laat staan het vinden van een beetje begrijpelijk model voor het berekenen van die kosten. Dat leidt tot wildgroei en erg fantasierijke oplossingen die tot doel hebben de klant afdoende geld uit de zak te kloppen. Zo veel leveranciers, zo veel rare ideeën over het berekenen van de licentiekosten.

De cloud gaat dat natuurlijk niet verbeteren, sterker nog, die gaat dat alleen maar erger maken! Moet je ineens het aantal I/O operaties per seconden (95ste percentiel) gaan tellen, of het aantal bytes in de memcache. Gaat lastig blijven, niks aan te doen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-22T08:02:00.000Z Jasper Bakker