Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Een dynamisch datacenter nog ver weg?

Computable Expert

Peter Noorderijk
Infrastructuur consultant, Imara ICT. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Vandaag de dag wordt er veel gesproken over een dynamisch datacenter. Dit komt ongetwijfeld door de ‘cloud’ hype die momenteel door de ict-wereld stormt. Veelal worden de woorden dynamisch datacenter, cloud en virtualisatie in één zucht genoemd. Soms denken mensen zelfs dat deze begrippen allemaal hetzelfde betekenen, maar dat is toch echt een misverstand. Virtualisatie is nodig om te komen tot een dynamisch datacenter en een dynamisch datacenter is de basis voor een cloud dienst.

Voor veel bedrijven is een dynamisch datacenter echter nog ver weg. Een dynamisch datacenter is niet iets wat een leverancier kant en klaar op het schap heeft liggen. Een dynamisch datacenter vraagt een bepaalde mate van volwassenheid in beheer en je moet beschikken over de juiste componenten in het datacenter om deze volwassenheid te kunnen bereiken.

Hoe volwassen ben je?
De mate van volwassenheid van de ict-infrastructuur en het hierbij behorende beheer verschilt nogal per organisatie. Ik onderscheid hierin vier fases:

  • Basis;
  • Gestandaardiseerd;
  • Geoptimaliseerd;
  • Voorspelbaar.

Wanneer je je als organisatie in de Basis-fase verkeert dan is er geen sprake van gecoördineerd beheer. Beheerprocessen zijn niet gedefinieerd en er zijn geen beheerprocessen geautomatiseerd. In deze fase zal een bedrijf veel beheerinspanning moeten verrichten om de ict-infrastructuur operationeel te houden.

Gestandaardiseerd wil zeggen dat de ict-infrastructuur een vorm van kennisverslaglegging kent. Daarnaast worden processen (gedeeltelijk) geautomatiseerd. Over bijvoorbeeld naamgeving van objecten zijn afspraken gemaakt. Het uitvoeren van veranderingen gebeurt middels een gedocumenteerd stappenplan. Vanwege het vastleggen van procedures en de geringe vorm van procesautomatisering kunnen problemen sneller gezien en aangepakt worden.

Als er sprake is van vergaande procesautomatisering dan zit je in de geoptimaliseerde fase. Hierbij zijn alle processen van A tot Z gedocumenteerd. Ook kennis is vastgelegd en wordt hergebruikt vanuit het systeem waarin het is vastgelegd. Binnen de beheerwerkzaamheden vinden nog nauwelijks handmatige acties plaats. Problemen worden veelal voorkomen door signalering vanuit bijvoorbeeld een monitoringsysteem.

De meest ultieme fase van beheer is ‘Voorspelbaar'. Een Voorspelbaar infrastructuur heeft alles in zich wat een geoptimaliseerde fase ook heeft maar ben je bovendien als beheerpartij de problemen vóór door bijvoorbeeld dynamisch resources bij te schakelen. Het vastleggen en gebruik van kennis is zelfs geautomatiseerd.

Deze laatste fase is nodig in een dynamisch datacenter. Echter verkeren nog veel bedrijven in de ‘Basis' of ‘Gestandaardiseerde' fase. In deze fases wordt het datacenter en het beheer daarvan gezien als een kostenpost.  Wanneer je echter in de laatste fase terecht komt dan verdwijnt ineens het beeld van kostenpost en kan het datacenter een echt business enabler worden!

 Wat is nu een dynamisch datacenter en hoe kom ik er?
Kenmerk voor een dynamisch datacenter is dat alle workflows zoveel mogelijk geautomatiseerd zijn. Daarmee zijn kosten volledig inzichtelijk en is de return on investment (roi) van een investering direct meetbaar. Het dynamische datacenter wordt daarmee van strategische waarde voor uw bedrijf.

Centraal in een dynamisch datacenter zijn de managementtools die het datacenter van een statische naar een flexibele en dynamische infrastructuur verheffen. Daarbij staat het leveren van een service aan je eindgebruikers centraal. Deze service heeft raakvlakken met verschillende onderdelen van de infrastructuur. Wanneer de service vraagt om een aanpassing dan moet deze aanpassing met minimale inspanning gerealiseerd worden.

Virtualisatie is de basis voor een dynamisch datacenter. Hierbij denk ik niet alleen aan server virtualisatie maar ook aan applicatie virtualisatie en in de toekomst  serverapplicatie virtualisatie. Door deze virtualisatie technieken kun je flexibel omgaan met resources, neem je afhankelijkheden van bijvoorbeeld een fysieke server of een OS weg en kun je downtime tot een minimum beperken. Naast virtualisatie is het automatiseren van processen noodzakelijk en zal orchestration (coordineren van het beheer van geavanceerde IT-infrastructuren) een grote rol gaan spelen.

Het monitoren van services op resourcegebruik en op beschikbaarheid is essentieel binnen het gehele datacenter. Je hebt dus een monitoring tool nodig waarin je de diensten die je biedt kunt modelleren en iedere afhankelijkheid die de dienst heeft flexibel kunt aanbrengen. De impact bij het uitvallen van een schakel in de infrastructuur moet door de monitoring tool vastgesteld kunnen worden. Daarnaast dient de monitoring tool geschikt te zijn om kennis in vast te leggen. Wanneer deze vastgelegde kennis ook nog met overige management tooling gedeeld kan worden is dat helemaal mooi. De monitoring tool moet uiteindelijk  de aansturing zijn voor het dynamisch toevoegen van resources, alsmede de aansturing voor je orchestration proces.

Samengevat kun je met inzet van de juiste tooling komen tot een dynamisch datacenter. Omdat er echter wel verschillende tooling nodig is zal je moeten zorgen dat er zoveel mogelijk eenduidigheid in deze tooling zit.  Ben je als organisatie in staat om de diensten te beschrijven die aan de eindgebruikers geboden worden, dan kun je deze diensten ook modelleren in je tooling!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-14T12:27:00.000Z Peter Noorderijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.