Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe ver kan offshoring gaan?

Computable Expert

drs. Hugo Messer
CEO, Bridge Outsourcing B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Loopbaan.

De Hackett Group heeft een interessant onderzoek gepubliceerd over de toekomst van offshoring. 4700 bedrijven met een omzet van een miljard dollar of meer werden onderzocht. De onderzoekers verwachten dat in 2016 2.3 miljoen banen offshore verplaatst zijn vanuit de VS en Europa. Dit is 1/3 van het totaal aantal banen in it, financiën, inkoop en hr. 40 procent daarvan gaat naar India.

Tegelijkertijd zal de EU in 2015 een tekort van zevenhonderdduizend mensen in it hebben. 90 procent van alle banen zullen een it-gedeelte bevatten. De it-sector groeit snel omdat bedrijven meer afhankelijk worden van it-systemen. Bedrijven zullen dus snel geneigd zijn banen offshore of nearshore te verplaatsen.

De vraag is hoe ver offshoring kan gaan? Zullen er altijd meer banen zijn die offshore verplaatst kunnen worden? De Hackett Group verwacht dat dit verplaatsen zal verminderen vanaf 2014 en dat het een tiental jaar later tot stilstand komt. In 2022 verwachten zij dat alle banen die verplaatst kunnen worden, ook offshore verplaatst zullen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven meer ervaring opdoen met offshoring en dat ze op basis van die ervaring meer werk kunnen organiseren met een wereldwijd personeelsbestand. Ik vraag me af hoe snel dit echter zal gaan. De afgelopen zes jaar ben ik betrokken geweest bij offshore en nearshore it-outsourcing. Ik zie dat de VS veel meer en veel makkelijker outsourced terwijl Europeanen heel gereserveerd zijn en nadenken over taal en cultuurverschillen. De laatste zes jaar heb ik it-outsourcing veel ‘normaler’ zien worden. Maar ik denk dat Europa de grootste groei nog door moet maken in de komende tien jaar. Ik hoop dat Europese bedrijven veel meer zullen gaan outsourcen, zoals de Hackett Group voorspelt. Maar ik denk niet dat dit snel genoeg zal gebeuren om het gat van zevenhonderdduizend mensen op te vullen.

Beste lezer, wat denkt u? Zullen er 2,3 miljoen banen offshore verplaatst worden in de komende tien jaar? Zal elke baan die verplaatst kan worden dat ook zijn voor 2022? Zal de snelheid van offshoring vanuit Europa net zo snel zijn als die van de VS?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hugo, (en redactie)

Zelfde titel, zelfde rapport en grotendeels ook nog eens dezelfde tekst met je opinie van 8 november 2012.

De ontwikkeling van outsourcing is reeds enkele jaren aan de gang voor de grootbedrijven en MultiNationals. Het zal normaal worden om kennis en kunde in verschillende werelddelen te gaan onderbrengen. Nu komen er bedrijven zoals MicroSourcing, welke outsourcing ook toegankelijk maakt voor mkb.Voor Europese begrippen een nieuw fenomeen en niet alleen voor it. Zij noemen het staffleasing..
De reacties op outsourcing zijn vaak negatief en richten zich op de werkgelegenheid in Nederland. Uit een onderzoek in Australië is juist gebleken dat Outsourcing helpt bij het winstgevend maken (groei) van bedrijven en daarmee werkgelegenheid in het betreffende land voor functies waarin men zich kan onderscheiden.

Hoi Hugo,
Helemaal eens. We moeten er ook niet voor bang zijn. Repetitieve zaken zijn ook vaak na een tijd niet leuk voor hoger opgeleiden. Ik denk wel dat het model verandert. We zullen steeds vaker een soort super administrators in Europa houden. De oplossing voor hier is zorgen voor goede opleidingen en business integratie van it.

Na vele jaren werken met diverse delen van de wereld hebben we (Vicus eBusiness Solutions) verschillende ervaringen. Primair moet je blijven denken vanuit kwaliteit en kosten. Soms zitten de juiste skills in Nederland en soms daarbuiten.
Je kunt hier heel principieel over praten, maar een gezonde zakelijk benadering lijkt mij toch het beste.
Arbeid zal zich altijd verplaatsen en kosten zijn zeker sturend. Bij dalende omzet en winsten in Europa zal de neiging om internationaal goedkoper in te kopen zeker groeien. Als vervolgens blijkt dat de kwaliteit tegenvalt verhuist het werk weer terug. Als blijkt dat een andere geo het nog goedkoper kan verhuizen we het werk naar dat andere land, of wordt het werk zelfs door de offshore bedrijven wederom uitbesteed aan een goedkopere derde, waardoor de winst daar blijft hangen en de kwaliteit mogelijk nog slechter wordt.

Ik denk dat IT in eigen land goedkoper wordt.
Ik denk dat hoge opleidingen niet langer een (veel) hoger salaris garanderen (al doet de nieuwe regering een dappere poging het aantal hoger opgeleiden voor de toekomst te beperken door de studiefinanciering af te schaffen).
Ik denk dat winstmaximalisatie wordt ingeperkt de komende 10 jaar, omdat het funest is voor het algemeen welzijn en daarmee voor economie.
Ik denk dat steeds meer productie zich gaat richten op wat we werkelijk nodig hebben en niet op wat leuk is om te hebben.
Ik denk dat we de komende tien jaar iets verstandiger worden, maar dat het nog tientallen jaren duurt voor we ook echt verstandig doen.
Ik denk dus dat er banen offshore verplaatst zullen worden maar dat er binnen tien jaar ook steeds meer banen terug gaan komen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-21T13:24:00.000Z Hugo Messer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.