Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

De proef op de som

Dit artikel delen:

De Nederlandse politie schiet tot nu toe ruimschoots tekort bij de aanpak en bestrijding van computercriminaliteit. De eerste resultaten van dat beleid komen nu naar buiten. Internetfraude tiert hier inmiddels welig en het platleggen van al dan niet maatschappelijk relevante websites of online diensten is aan de orde van de dag. Dit is genoeg reden om te veronderstellen dat de computercriminaliteit ook in Nederland het stadium van hobby-computerclubje ontstegen is. Het gaat om kritieke infrastructuur en heel veel geld.

Een betere ambiance voor het nieuwe National High Tech Crime Center zou je je bijna niet kunnen voorstellen. Dit centrum rond computercriminaliteit moet de kennis van verschillende opsporingsdiensten over computercriminaliteit samenballen met die van experts uit het bedrijfsleven. Op die manier wil het een vinger krijgen achter de computercriminaliteit. Daar is nu nog een onduidelijk beeld van, omdat de incidenten niet tijdig en in samenhang zijn onderzocht.
Er is genoeg animo vanuit het bedrijfsleven om een bijdrage te leveren aan dit initiatief. De Nederlandse Vereniging van Banken, de vereniging van it-auditors Norea en de branchevereniging van internetaanbieders Nlip zeggen in deze Computable hun medewerking toe. Zij zullen het team, dat nu voornamelijk bestaat uit Klpd-medewerkers, snel moeten versterken. Kennis vanuit het bedrijfsleven is bij dit onderzoek cruciaal. Toch waarschuwen al deze partijen tegelijkertijd ervoor dat het nieuwe centrum niet moet afglijden naar een praatclubje, dat uitblinkt in vaagheid en vrijblijvendheid.
Kortom, het Nhtcc zal snel zijn bestaansrecht moeten waarmaken. Aan ambities om dat concrete resultaat in korte tijd te laten zien ontbreekt het niet bij de directeur Nienke van den Berg. Zij ziet het Nhtcc al op korte termijn grondig onderzoek doen naar bulkzendingen van nepmailtjes en de eerste netwerken van zombie-computers ontmantelen. Laten we over een jaar de balans opmaken. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.