Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Microsoft in rol van passie-prekende vos

Dit artikel delen:

Als het de bedoeling is dat er een volledig aanbod aan overheidsdiensten moet komen, dan is Microsoft wel het laatste bedrijf om zaken mee te doen. In deze branche is het de normaalste zaak van de wereld dat hoge investeringen op zijn hoogst een paar jaar meegaan. Volgens de softwarereus mag bijvoorbeeld de toegang tot documenten na een jaar of vier best onmogelijk worden. Jan van Gennip waarschuwt met de metafoor van de passie-prekende vos.

Verbaasd, of liever verbijsterd, nam ik kennis van het voorpagina-artikel 'Den Haag realiseert super-pilot met Microsoft' (Computable, 8 juni). Als het de bedoeling is dat er een volledig (dus voor eenieder toegankelijk) aanbod aan overheidsdiensten moet komen, dan is Microsoft wel het laatste bedrijf om zaken mee te doen. Waren zij niet degenen die (zie aflevering van de vorige week) iedere achttien maanden een (uiteraard incompatibele) upgrade door de strot van de gebruikers wilden duwen. Waren zij niet de producent van een ontwerpprogramma (Frontpage) voor websites dat er op is gericht om andere browsers dan Internet Explorer te doen crashen? Waren zij niet degenen die Visualbasic-'extensies' aan Java maakten om deze platformonafhankelijke technologie exclusief aan Windhoos te binden? Waren zij niet degenen die allerlei incompatibele extensies aan Html maakten?

XML als standaard

Maar... "met XML als standaard 'open' sleuteltechnologie" zou er weinig reden tot wantrouwen moeten zijn.
Gelukkig heeft vrijwel niemand thans browsers die XML ondersteunen en om die straks te kunnen installeren moet men, jawel: upgraden. Niet alleen kost dat software, maar ook bijpassende hardware en daarmee weer het verlies van toegang tot bestanden. Want in ict-land is het de normaalste zaak van de wereld dat apparatuur die vele duizenden guldens heeft gekost, op zijn hoogst een paar jaar meegaat. Bizar, als je bedenkt dat tekstverwerken de meest voorkomende toepassing is en dat toegang tot documenten, althans volgens Microsoft, na een jaar of vier best onmogelijk mag worden... Bovendien, de berichtgeving was overigens niet eens compleet want een korte excursie naar http://www.denhaag.nl leverde de volgende tekst (citaat) op:
De door Den Haag beoogde burger- en procesbenadering kan worden gerealiseerd met Microsofts applicatie-integratieconcept .Net dat gebaseerd is op XML, de standaard voor informatie-uitwisseling.
Was dat .Net niet een eigen architectuur van de 'firma Kleinzacht' zelf, moest die (deels) niet in de plaats treden van het, na een gerechtelijke uitspraak in het voordeel van Sun inmiddels door Microsoft niet meer ondersteunde Java en bestaat die zogenaamde 'standaard' thans al? "XP omdat jij het wilt!"
Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!
De andere geruststelling (Stolte) dat er "wordt samengewerkt met mensen die vaker met dit bijltje gehakt hebben" snijdt al evenzeer weinig hout. Met name de websites van de overheid kenmerken zich erdoor dat ze - ondanks de vaak aanwezige meldingen dat ze te lezen zouden moeten zijn met Internet Explorer dan wel Netscape, versie 4 of 'hoger' (wat dat dan ook moge zijn) - alleen maar goed toegankelijk zijn met Internet Explorer met Flash 5 op een Windhoos- machine en bij voorkeur een scherm van 800 bij 600 pixels. Cookies moeten, evenals Java en de juiste versie van Javascript aan staan, want je beschermen tegen aanvallen van buiten, mag natuurlijk niet... We love you!
Voorbeelden van dergelijke websites zijn die van Vrom, de belastingdienst (hoeven mensen die geen Windows hebben geen belasting te betalen?), de CUR (het kennisnetwerk van de bouwwereld, de Postbank, en vele andere.
Flash 5 bestaat overigens niet eens voor een aantal platforms.

Europese aanbesteding

De Vrom-website is nog immer niet toegankelijk. Hoezo "mensen die met dit bijltje hebben gehakt"?
Tenslotte nog een vraag: Het artikel maakt niet duidelijk of de keus voor Microsoft het resultaat is van een Europese aanbesteding. Zowel de Gemeente Den Haag als de Centrale Overheid zijn voor het aanbesteden van diensten vanaf drempelbedragen van 450.000 respectievelijk 290.000 gulden gehouden dit conform de Europese richtlijnen te doen.
Enerzijds overschrijdt het onderhavige bedrag van in totaal twee maal (gemeenten én rijk) drie (gemeenten) maal zes miljoen gulden deze drempelbedragen ruimschoots, anderzijds kan men zich in gemoede afvragen of iets met als uitgangspunt (citaat): 'De door Den Haag beoogde burger- en procesbenadering kan worden gerealiseerd met Microsofts applicatie-integratieconcept .Net...' Europees kan worden aanbesteed.
Wie anders dan Microsoft beschikt immers over Microsofts applicatie-integratieconcept .Net?
 

Jan Van Gennip Arun Projects
Ontoegankelijke overheid
Een voorbeeld van correspondentie van het bedrijf Arun Projects met Vrom, in een poging om de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening te ontvangen:
 
Geachte Heer / Mevrouw.
Heden bezochten bij Uw website http://www.minvrom.nl, die volgens Uw eigen opgave o.a. toegankelijk zou moeten zijn met Netscape 4 of 'hoger' (wat dat dan ook moge voorstellen). Welnu, de 'laagste' versie van Netscape die we probeerden was 4.03 nl (we gaan tot 4.7), maar op geen van onze systemen (Apple Macintosh 68 K, Apple Macintosh PPC G3 en DEC Alpha) kwamen we door de startpagina heen (ogenblikkelijke crashes Netscape).
Als besturingssystemen gebruiken we Mac OS 7.x t/m 9.x en op de Alpha gebruiken we Redhat Linux 6.2.
Crashen van Netscape (bijvoorbeeld met fouttype 1, busfout) ligt zonder meer aan Netscape, maar het ligt aan U dat de door U toegankelijk te maken informatie van de overheid niet toegankelijk blijkt. Er zijn altijd wel fratsen in webpagina's in te bouwen (ter verfraaiing?) waar niet elke browser tegen kan, maar het hoofddoel blijft het toegankelijk maken van informatie en wel op een dergelijke manier dat de (belastingbetalende) gebruiker deze kan inzien, zonder dat hij verplicht wordt de 'laatste versie' van een of andere specifieke producent (Intel - Microsoft) aan te schaffen. Uw webpagina's voldoen niet aan deze basale doelstelling.
Sterker nog, ze zijn kennelijk niet eens getest op een voldoen aan de specificatie die U zelf opgeeft.
Aangezien we de vijfde nota absoluut wilden (en moesten) inzien en omdat we vernomen hadden dat de levering ervan via de SDU vertraging had opgelopen, hebben we dus maar iemand van Windhoos gebeld en zowaar, we kregen per e-mail een bestandje met de naam 'vijfde_nota.zip'.
Daar dan maar eens wat mee gestoeid en met het DOS-programmaatje 'Pkunzip' (draaiend onder een pc-emulator) kregen we zowaar een achttal 'pdf' bestanden (hoofdstuk 1 t/m 7 en de PKB nota) uitgepakt. Waarom een exclusief pc (X86) gebaseerd programma werd gebruikt en waarom überhaupt gecomprimeerd moest worden (de winst bedroeg, zie attachment, slechts 17 procent) is onduidelijk.
Maar ook hier weer de kennelijke vooronderstelling dat de belastingbetalende Nederlander een voldoend recente versie van op Wintel gebaseerde producten heeft.
De door U gekozen aanpak is evenwel absoluut onnodig en druist daarnaast in tegen de openbaarheid van en vrije toegang tot informatie. Verder is het vreemd dat de overheid aan de ene kant op Europees niveau betrokken is in een onderzoek naar de relatie tussen Microsoft en de regels voor mededinging, aan de andere kant burgers bevoorrecht die de betreffende producten aanschaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Jan van Gennip
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.