Lowlands onderzoekt festivalbezoeker in tech-lab

Dit artikel delen:

Typen met je brein, de juiste partner vinden via een dna-match en onderzoek naar valpreventie bij alcoholgebruik. Muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen krijgt dit jaar voor de derde keer op rij een lab waar verschillende universiteiten en onderzoeksgroepen experimenten uitvoeren op bezoekers van het festival.

Er zijn zes projecten geselecteerd die in een lab-omgeving op het festivalterrein experimenten uitoefenen op bezoekers. Radboud UMC onderzoekt wanneer er angstzweet uitbreekt bij podiumartiesten. De universiteit richt ook een lab in voor onderzoek naar 'typen' met het brein. Daar onderzoekt het of mensen via hersengolven het schrijven van een tekst kunnen aansturen.

Andere experimenten zijn: 'Love is in your DNA'. Daar onderzoekt het Leids Universitair Medisch Centrum wat de invloed is van dna op het vinden van de juiste partner. GGD Flevoland en Amsterdam, het RIVM, de VU en Games for Health onderzoeken de verspreiding van infectieziekten.

Verder onderzoekt Radboud UMC de oorzaken van griep en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) test voor een bewegingsstudie naar valgevaar. Het bestudeert hoe sensoren veranderingen in het bewegingspatroon kunnen herkennen om valongelukken bij ouderen te voorkomen. Op het festival wordt die bewegingsstudie gedaan met festivalbezoekers die alcohol hebben genuttigd. 

Lowlands Science

De zes experimenten zijn geselecteerd uit meer dan tachtig voorstellen om Lowlands 2017 als laboratorium te gebruiken. Ook in 2015 en 2016 was er een speciaal lab ingericht.

Als criteria voor een aanvraag gelden onder meer dat het onderzoek relevant en interessant moet zijn voor het Lowlandspubliek. De deelnemer moet er wat van kunnen leren. Ook moeten de onderzoekers rekening houden met de omgevingsomstandigheden van het festivalterrein zoals trillingen, geluid en alcoholconsumptie.

Lowlands

Lowlands vindt plaats van 18 tot 20 augustus 2017. Lowlands Science wordt georganiseerd en gefinancierd door Lowlands, BKB|Het Campagnebureau en New Scientist. Zij nodigen ieder jaar wetenschappers, universiteiten, hogescholen en vakgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te dienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-07T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.