En de winnaar is ... Hunter Douglas

Sun Computable IT Award '96: zinderende hitte en spanning

Hunter Douglas heeft met het PC-pakket Luxaqoute de Sun Computable IT Award '96 in de wacht gesleept. Na een langdurige selectieprocedure, uitmondend in een drukbezochte en warme finale-avond in Utrecht, kreeg een blije projectleider Rob Goijen eindelijk de trofee in handen.


De zes finalisten hadden hun nominatie serieus genomen. De verschillende concurrenten voerden een forse hoeveelheid audiovisueel materiaal aan om de laatste presentatie voor de jury extra kracht bij te zetten. Finalist SOS International uit Amsterdam liet, tot schrik van een deel van de aanwezigen, iemand levensecht flauwvallen op het podium, waarna de acterende patiënt per brancard en begeleid door een zwaailicht werd afgevoerd. Multihouse bracht een politieagent met fiets en 'data-pistool' ten tonele om zijn mobiele-communicatieproject te demonstreren. De agent bleek in werkelijkheid een hooggeplaatste politieambtenaar uit Zoetermeer, die met zijn draagbare computer kentekens van de auto's van aanwezigen zei te hebben nagetrokken: "... allemaal lease-bakken".
Het winnende Hunter Douglas-team kreeg rond middernacht uit handen van parttime-juryvoorzitter burgemeester Opstelten van Utrecht de felbegeerde trofee uitgereikt. Het kunstwerk, 'Metamorfose' genaamd, symboliseert volgens Opstelten de bundeling van kracht. Software-huis Dedicate uit Nijmegen, het bedrijf dat door Hunter Douglas was aangetrokken voor het bouwen van het software-pakket, deelde in de vreugde. Luxaqoute is een PC-programma dat Luxaflex-dealers kunnen gebruiken om plafondpanelen te verkopen. Het wordt in verschillende talen geleverd (zelfs in het Russisch) en zal binnen niet al te lange tijd bij duizend winkeliers in heel Europa in gebruik zijn.
De belangrijkste argumenten om juist aan Luxaqoute de prijs toe te kennen, luiden de volgens de jury:
- Het is een relatief goedkoop produkt.
- Het pakket is voor een groot deel gefinancierd door de gebruikers (winkeliers) zelf.
- De informatietechnologie wordt ingezet om een nieuw produkt van Hunter Douglas (plafondpanelen) te verkopen. Zonder die IT-hulp zouden de panelen niet of nauwelijks aan consumenten te slijten zijn.
- De prijs/prestatie-verhouding is zeer goed.

Wereldomspannend netwerk

Aan de vooravond van de uitreiking zag het er niet direct naar uit dat de prijs naar Hunter Douglas zou gaan. Ook de projecten van Nationale-Nederlanden, SOS International en vooral Nedwind werden als potentiële winnaars getipt. Mogelijk dat de met humor doorspekte en met de nodige relativering gebrachte presentatie door Rob Goijen de doorslag gaf. De overigens spectaculaire presentatie van SOS International noopte de jury-tafel bijna tot ingrijpen wegens tijdsoverschrijding: "nu tikken we af ..."
Ron Werther van Independent Communications Experts uit Nijmegen deed het eenvoudiger met een 'dia'-presentatie op de PC. Het project, dat zijn bedrijf in opdracht van de Rhenense windturbinebouwer Nedwind heeft uitgevoerd, was er niet minder indrukwekkend om. De duizend windturbines die Nedwind over de hele wereld heeft verkocht, zijn in de nabije toekomst vanuit een centraal punt in Nederland via een monitor te volgen. Dat werkt via inzoomen op een landkaart. Wie bijvoorbeeld op de rode stippen op de landkaart van Nederland klikt, krijgt de windparken in een detail te zien. Storingen worden op allerlei manieren bij de monteurs kenbaar gemaakt: GSM-telefoon en semadigit. Nedwind gaat een wereldomspannend netwerk bouwen, waarbij alle vormen van communicatie benut worden, van e-mail, Lotus Notes en het World Wide Web tot Microsoft Exchange.
Voor Nedwind is dit project vooral belangrijk omdat het bedrijf direct op de prestaties van de windturbines wordt afgerekend. Presteren ze beter dan beloofd, dan volgt een bonus, anders wordt het een strafkorting. Er mag dus geen onduidelijkheid bestaan over de prestatiegegevens van verspreid staande windparken. Door een goede monitoring van de turbines kan een prestatie-degradatie tijdig onderkend worden en is het mogelijk om maatregelen te nemen. Kortom, Nedwind lijkt met het nieuwe systeem een voorsprong te nemen in de markt voor windturbine-bouwers.

Een schappelijk prijs

Van een totaal andere orde was het Mister-project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Initiatiefnemer Peter Koudstaal van het Havenbedrijf vertelde dat het om een simpel maar juist daardoor aantrekkelijk idee gaat. Geef het midden- en kleinbedrijf in de haven de kans om voor een schappelijk prijs twaalf dagen lang IT-topadviseurs over de vloer te krijgen. Veel bedrijfjes hebben alleen hun boekhouding geautomatiseerd en soms - zoals uit een video bleek - zelfs dat niet. De IT-adviseurs konden dus voor open doel inschieten. Bij de deelnemende bedrijven verviervoudigde het IT-budget naar aanleiding van het project.
Adriaan Fryters van Nationale-Nederlanden presenteerde een qua budget wat groter project: Connect2. Dat bestaat simpel gezegd uit een PC-programma dat bij de klant (verzekeringstussenpersonen, pensioenfondsen en bedrijven) wordt geplaatst. Die kan dan zelf werknemergegevens muteren. Een project dat Nationale-Nederlanden geld moet besparen in de administratie en, Fryters kan het niet genoeg benadrukken, ook de tussenpersonen veel gemak en voordeel oplevert. Want waarom zou anders een tussenpersoon het administratieve werk van de verzekeraar gaan doen?
Opvallend is de moeite die men heeft genomen om het nieuwe systeem geaccepteerd te krijgen bij de doelgroep. Er zijn een nieuw blad en een helpdesk voor opgezet, demo-diskettes verstuurd en opleidingen opgetuigd. "Wij hebben niet alleen een helpdesk", vertelde Fryters, "maar ook mensen die bij problemen naar de klant toe gaan". Zo belde laatst een klant woedend op, omdat er geen verbinding tot stand kwam. Direct is daar iemand naar toe gestuurd. Met de gebruikte telefoonlijn bleek niet naar buiten gebeld te kunnen worden. "Deze persoon is op dit moment één van de meer tevreden klanten." De aandacht voor de acceptatie en nazorg blijkt vruchten af te werpen. Inmiddels heeft een kleine duizend intermediairs het pakket in huis en kunnen ze zo'n 200.000 polissen muteren.

Zijn laatste kwartjes

Bij de Amsterdamse alarmcentrale SOS International is het Hion-project (Hier Is Over Nagedacht) uitgevoerd. In Nederland kunnen in principe een zes miljoen mensen gebruik maken van de diensten van SOS International. Per jaar komen ongeveer honderdduizend meldingen binnen, variërend van mensen die hun creditcard en bankpasjes willen laten blokkeren tot iemand die ernstig ziek is geworden in Bulgarije. De automatisering van de hulp is belangrijk geworden. "Je kunt een gestrande vakantieganger die van zijn laatste kwartjes naar SOS belt niet vertellen dat hij nog even moet wachten omdat de computer kuren heeft." Vooral het gecomputeriseerde fax-systeem, waarmee duizenden (deels voorgekookte) faxen de deur uit gestuurd worden, structureert en versnelt het werk. De maatwerk-applicatie is gebouwd door software-huis Trendsoft.
Het Multimobile-project dat het Goudse software-huis Multihouse voor de politie Haaglanden heeft opgezet, moest met een minimaal budget (22.000 gulden) aantonen dat het mogelijk is voor de politie om met een draagbare computerterminal regionale en landelijke databases te raadplegen. Dat blijkt wonderwel te lukken. Of de agent nu op straat loopt of in de auto rijdt, overal is de database te raadplegen. Met behulp van een radiomodem, het Ram Mobile datanetwerk en een 'handheld'-computer kunnen agenten nu een stuk sneller dan voorheen ondermeer nummerborden van auto's natrekken. Omdat gebruik wordt gemaakt van het veel toegepaste TCP/IP-protocol, zijn ook bestaande applicaties zondermeer te benutten.

De jury

De projecten van Nationale-Nederlanden en van Hunter Douglas hebben een paar raakvlakken. Beide pogen de order entry bij de gebruiker te leggen. Het verschil is dat bij Nationale-Nederlanden een karakter-gebaseerde applicatie is gebouwd, terwijl Hunter Douglas voor een moderne Windows-look koos. Bij Hunter Douglas ontbreekt evenwel de communicatie met het centrale systeem.
De zeskoppige jury voor de IT Award '96, voor deze avond uitgebreid met de Utrechtse burgemeester Opstelten als voorzitter, bestond vooral uit consultants: H.W. Broeders, algemeen directeur bij IP/Informatie Projectgroep; T. Schnitfink van VP Central Europe Cambridge Technology Partners; A.C.M. Meijer, directeur IT bij Frans Maas; M. den Besten, hoofd IT/GIS projecten bij Kiwa Onderzoek & Advies; R. Tetteroo, algemeen directeur van Itopics; en P.C.A. Hulst, managing partner bij Magnus Align Consultants.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-14T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.