Banken populaire werkgevers onder automatiseerders

CMG blijft favoriet van hoog opgeleide informatici

ABN Amro en ING staan hoog genoteerd in de top-5 van favoriete werkgevers van hoog opgeleide informatici. CMG staat nog steeds op de eerste plaats. Dit blijkt uit een imago-onderzoek van VNU Business Publications, uitgevoerd door onderzoeksbureau Interview.

CMG is door bijna 10 procent van de ondervraagden het meest genoemde bedrijf waarvoor hij of zij op dit moment graag wil werken. Philips volgt op afstand als tweede. Opvallend is de populariteit van de banken als werkgever. Op de derde en vierde plaats op de imago-ranglijst staan respectievelijk ING Groep en ABN Amro. Naast informatici mochten ook mensen uit de vakgebieden Natuur en Techniek en Economie en Recht hun favoriete werkgever aanwijzen. CMG is als enig IT-bedrijf ook in de top-10 van alle respondenten terug te vinden en wel op de vijfde plaats.

Salariseisen

Uit het onderzoek blijkt tevens dat academici met een informatica-opleiding een bovengemiddeld salaris verwachten. Ze noemen een bedrag van 48.800 gulden als passend startsalaris. Na zes jaar verwachten de academici een salaris van 78.900. De hbo'ers stellen zich bescheidener op en denken aan een startsalaris van 45.200 per jaar. Al met al noemen de onderzoekers de salarisverwachtingen hoog. Werkgevers kunnen hun borst de komende jaren dan ook nat maken. Want in de huidige krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat zij niet anders kunnen dan de salariseisen van de toekomstige werknemers in te willigen.

Uitdagingen

Zowel instromers als hoger opgeleiden met enige werkervaring zijn zeer mobiel en zoeken naar nieuwe uitdagingen. Dit geldt overigens niet alleen voor de ondervraagde informatici. In totaal acht 23 procent het waarschijnlijk over één jaar bij een andere organisatie dan de huidige te werken. Van de ondervraagden zegt 41 procent waarschijnlijk binnen drie jaar te verkassen en 54 procent heeft vijf jaar nodig. Opvallend is tevens dat van de werkzame hoger opgeleiden 43 procent wekelijks bezig is met de toekomst op de arbeidsmarkt. Slechts één procent zegt nooit bezig te zijn met de toekomst. Zelfs 75 procent van de werkenden is in praktische zin bezig met de toekomst op de arbeidsmarkt, door te solliciteren, informatie te zoeken of via bekenden. Op zich zijn deze cijfers niet vreemd, gezien de hoge verwachtingen die de respondenten hebben van de toekomst. Meer dan 80 procent schat dit gunstig tot zeer gunstig in. Een open en informele cultuur binnen het bedrijf achten de ondervraagden het meest belangrijk, gevolgd door stimulerend management en goede producten of diensten. Verder vinden hoger opgeleiden hun werk belangrijk, maar hun privé-leven gaat voor.
 
Top 10 Favoriete werkgevers

  1. CMG
  2. Philips
  3. ING
  4. ABN Amro
  5. KPN
  6. Origin
  7. IBM
  8. Cap Gemini
  9. Baan
  10. Shell

Salarisverwachtingen, Bruto jaarsalarissen.
 

WO-InformaticaHBO-ITotaal
Passend startsalaris48.80045.20047.600
Passend na twee jaar61.80056.10059.000
Passend na zes jaar78.90070.20074.200
Huidig Salaris60.40058.80057.500

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.