IMG Holland legt laatste hand aan Internet-omgeving

Directeur André van Eerden: 'Online-beleggen breekt dit jaar door'

Dit artikel delen:

De Zwitserse softwareontwikkelaar Octet Systems bouwt voor IMG Holland The Brokers een nieuw online-beleggingssysteem. De Amsterdamse effectenmakelaar verwacht dit jaar met 300 procent te groeien. IMG zegt er elke maand vierhonderd nieuwe Internet-klanten bij te krijgen.

Met het nieuwe realtime-systeem, Power Broker genaamd, kunnen zowel helpdeskmedewerkers van IMG als particuliere beleggers gelijktijdig werken. Het systeem kan ook allerlei bijzondere orderopdrachten aan, zoals zogeheten stop-loss orders. Hierbij worden de aandelen verkocht als de koers beneden een van te voren opgegeven waarde dreigt te komen. Wanneer het systeem is geïmplementeerd verlopen alle processen in de Internet-omgeving van IMG volledig geautomatiseerd. Op dit moment handelt een team op de beursvloer van de Amsterdamse effectenbeurs de opties nog handmatig af.

Geavanceerd

IMG (Investment Management Groep) Holland begon in 1989 als klassieke 'broker'. Maar na een bezoek aan de Verenigde Staten, waar al tussenpersonen op Internet actief waren, werd het directeur André van Eerden snel duidelijk dat de slag naar Internet gemaakt moest worden. Uiteindelijk besloot IMG tot het opzetten van een interactieve site met actuele informatie en transactie-afhandelingen.
"We beschikken inmiddels over een geavanceerd systeem op basis van de Microsoft-hulpmiddelen Internet Information Server, SQL Database en Active Server Page", meldt Koen Streefkerk, Internetbeheerder bij IMG. "Deze oplossing is groot genoeg voor zo'n 30.000 transacties per dag. Op dit moment verwerkt IMG circa zeshonderd orders per dag, wat neerkomt op circa duizend transacties."
Van de 77 medewerkers bij IMG werken er vier op de automatiseringsafdeling. Een groot gedeelte van het IT-werk besteedt de makelaar uit. Zo is de Internetsite ontwikkeld door e-Office, terwijl de huidige beleggingsmodule is gebouwd door Watchout. Volgens Streefkerk bestaat de Internet-oplossing van IMG eigenlijk uit drie delen: het web-portaal, de adviesfunctie van de site en het handelsgedeelte met de beleggingsmodule.

Klassiek

Directeur Van Eerden benadrukt de rol van de helpdesk bij IMG: "Die begeleidt de orders en verstrekt beleggingsinformatie via onze website. Particuliere beleggers hebben vooral in het begin veel informatie en advisering nodig. Uit onderzoek van de Amerikaanse effectenmakelaar Charles Schwab naar het succes van online-beleggingssites blijkt dat dienstverlening voor gebruikers het belangrijkst is en niet de hoogte van de commissie."
In Nederland zijn er momenteel zo'n 40-50.000 Internet-beleggers actief op een totaal aantal van 2,3 miljoen beleggers. Dat cirkelt rond de 2 procent. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten beleggen er bijna tien miljoen mensen via Internet, ongeveer eenderde van alle beleggers. "Wij voeren nog steeds klassieke beleggingsactiviteiten uit, maar de omzetverhouding Internet-telefoon ligt inmiddels al op 60-40 procent", zegt Van Eerden. "IMG bezit op het gebied van online beleggen een marktaandeel van 5 à 10 procent. Die positie willen we minimaal vasthouden." Hij betwijfelt of er zich - buiten de makelaars en de banken - andere, nieuwe spelers op de online-beleggingsmarkt zullen storten. "Het duurt toch al snel een jaar eer een bedrijf zich officieel intermediair mag noemen."

Beveiliging

Echt grote storingen zijn IMG tot nu toe bespaard gebleven. De commissionair beschikt bovendien over actuele backups van de website en de database. De Internetverbinding met eigen vaste lijnen loopt via Internetprovider UUnet. Het netwerkverkeer met klanten verloopt via een SSL-beveiligingsoplossing (secure socket layer) van Verisign. Die beveiliging is verzwaard van 128 naar 254 bit-encryptie. "Goedwillende hackers hebben wel eens geprobeerd in te breken en gaven ons via e-mail suggesties voor verbeteringen", vertelt Streefkerk. "Ook huren we geregeld zelf hackers in om de beveliging te testen."
Het beveiligen van de Windows NT-omgeving levert af en toe wat hoofdbrekens op. "Dat komt omdat NT een multi-user omgeving is die zo open mogelijk wordt aangeleverd", licht de beheerder toe. "Als we een applicatie ontwikkelen die we daarna in een beveiligde NT-testomgeving uitproberen, gaat er soms wat mis. Dan blijken bepaalde rechten op directories, waar afbeeldingen en grafieken staan, of toegangsrechten tot het netwerk plots niet meer te bestaan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Rik Sanders