BFI beboet voor gebrekkige gegevensverwerking

Afvalbedrijf legt oorzaak bij computersysteem Clear

Dit artikel delen:

De Delftse vestiging van afvalbedrijf BFI heeft een dwangsom opgelegd gekregen wegens het verkeerd of onvolledig invoeren van afvalgegevens in het automatiseringssysteem. BFI wijt dit niet aan eigen falen maar aan onder meer problemen met Clear, het computersysteem. Voorlopig hikt het bedrijf aan tegen een boete van driehonderd gulden per verkeerd geregistreerde vuilcontainer.

Afvalbedrijven zijn verplicht de provincies waar het afval wordt verzameld, op de hoogte te stellen van de samenstelling en de herkomst van het afval. Verscheidene bedrijven - waaronder BFI - maken daarvoor gebruik van Clear, een afvalregistratiesysteem dat is ontwikkeld door het IT-bedrijf GMT uit Diemen.
De afvalregistratie van BFI blijkt echter grote gebreken te vertonen. De provincie Zuid-Holland constateerde dat gegevens ontbreken. Dit zou kunnen wijzen op gerommel met afval, voor de provincie een reden het bedrijf een boete op te leggen van driehonderd gulden per verkeerd geregistreerde vuilcontainer met een maximum van 225.000 gulden.

Invoerproblemen

Jan Schets, hoofd milieu van het afvalbedrijf, schrijft de oorzaak van de gebreken toe aan problemen met de invoer van gegevens in het Clear-systeem. De wijze van registratie deugt niet, zo meent hij. Eerst moeten de vuilophalers op locatie bij de klant een biljet invullen waarvan de gegevens later weer door een andere werknemer in het Clear-systeem worden gevoerd. Volgens Schets komt het nogal eens voor dat gegevens op de biljetten ontbreken of onleesbaar zijn. "En dat resulteert in gebrekkige registratie in het Clear-systeem."

Boordcomputer

Om de kostbare, met dwangsommen afgestrafte, fouten tegen te gaan heeft BFI vorig jaar een proef gedaan met vuilophaalwagens met boordcomputer, verbonden met de centrale computer. De vuilophalers konden ter plaatse onmiddellijk alle gegevens invoeren. Behalve de tijdwinst is het voordeel dat de online met het Clear-systeem verbonden boordcomputer aangeeft of gegevens ontbreken.
Volgens Schets is BFI op dit moment bezig met de evaluatie van die proef. Een verdere automatisering van de afvalregistratie wordt wel overwogen, maar het probleem ligt volgens Schets ook bij de overheden. "We kunnen onze gegevens nog altijd niet online naar de provincies sturen. De diskettes moeten nog steeds per post worden verzonden," aldus Schets, die hier nog aan toevoegt dat ook hard gewerkt moet worden aan de invoerdiscipline van het BFI-personeel.
BFI vindt de dwangsom nog steeds onredelijk, gezien het geringe aantal administratieve missers. Slechts 1,8 procent van de totale afvaladministratie zou fouten bevatten. Intussen hebben BFI en Zuid-Holland nieuwe afspraken gemaakt over het routegebonden afval. BFI hoeft daarvan niet langer de herkomst van elk afval-item op te geven. Alleen het opgeven van de gevolgde route is voldoende. Voor het niet-routegebonden afval, zoals grote afvalcontainers bij bouw- en slooplocaties, zal de registratie van het soort en de herkomst verbeterd moeten worden.

Controles

Voor Directeur Robert Heuser van GMT is het bericht over de dwangsom nieuw en verbaast het hem. De programmatuur controleert op verschillende plaatsen op fouten en of de gegevens overeenstemmen met een vooraf ingevoerde afvalinzamelingsplanning; een BFI medewerker moet dan ook veelvuldig deze vragen hebben genegeerd. "Met het programma hebben we nog nooit problemen gehad. En het wordt over de hele wereld gebruikt."
De menselijke fouten in de invoer kunnen volgens hem voorkomen worden met een volledige mechanische gegevensverwerking. CMT is ver met proeven met onder meer chips in afvalcontainers. "De afvalverwerking in Nederland loopt hiermee voor op de rest van de wereld."
Ook bij de huisvuilcentrale Noord-Holland in Alkmaar reageert men verbaasd op de registratiefouten die BFI meldt. Acceptatiemedewerker Machteld Waasdorp: "Wij hebben nooit problemen met Clear. Eén keer is er bij het invoeren een fout gemaakt. Corrigeer je die niet, dan zet Clear die als fout-bestand op de flop die je naar de provincie stuurt. Dat moet degene die de flop aanmaakt heel duidelijk zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Jan van Ommen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.