Belangrijkste systemen EC klaar voor 2000

Dit artikel delen:

De Europese Commissie zegt het jaar 2000-probleem in de meest belangrijke computersystemen onder controle te hebben.

IT-directeur Fernando de Esteban verwacht wel dat enkele kleinere, niet kritische installaties het bij de eeuwwisseling zullen laten afweten. De centrale computerafdeling van de EC had het oplossen van het millennium-probleem voor dit jaar als hoofddoel gesteld, maar was er volgens De Esteban al vanaf 1997 mee bezig.
Het grootste probleem was uiteindelijk de documentatie. Vooral oudere systemen waren slecht gedocumenteerd, waardoor moeilijk te achterhalen was waar men fouten kon verwachten. "Dit is onszelf te verwijten, want bij het ontwikkelen van deze systemen hebben we nagelaten goede handleidingen te maken", aldus de IT-directeur.
De strategische systemen die in ieder geval niet voor verrassingen zullen zorgen zijn onder meer het Syncom 2 budgetsysteem en Comex, het systeem voor uitwisseling van statistische gegevens. Dat Syncom 2 geen problemen zal geven is niet zo verwonderlijk, want dit is jaar 2000-compatibel ontwikkeld. Ook de systemen voor agrarische statistieken, regionale- en agrarische fondsen, douane en (natuurlijk) het eigen salarissysteem doorstonden de test.  HB
 
Millenniumtest met een luchtje
Een jaar 2000-test van de dienst Publieke werken in het Californische San Fernando is volledig mislukt. Tijdens de proef bleek een zogenoemd 'mansgat' in de Van Nuys waterzuiveringsinstallatie niet te sluiten waardoor ruim 15 miljoen liter vervuild rioolwater het nabijgelegen San Fernando Valley park instroomde. Hoewel medewerkers in allerijl probeerden zoveel mogelijk rioolwater weg te zuigen, was de lokale overheid vanwege gezondheidsrisico's genoodzaakt een deel van het park tijdelijk te sluiten.
Het ongeluk gebeurde tijdens de simulatie waarbij de stroom zou uitvallen. De noodaggregaten startten direct op en alles leek aanvankelijk goed te gaan. Dit was ijdele hoop, want niet veel later had de klep in een afvoerbuis zich niet 'heropend'. Daardoor werd het afvoerwater terug geduwd en vond het uiteindelijk een uitweg via het mansgat.
"Onze computers hebben het falen van de klep niet geregistreerd. Niemand wist dat het fout ging", aldus Linda Aparicio van de gemeentewerken San Fernando. Het is nog niet bekend hoe de catastrofe in relatie staat tot de test - en dus de systemen niet millenniumproof zijn - of dat het puur toeval is geweest. Wel is zeker dat er een luchtje aan zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-25T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.