Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Iron Mountain: MKB slordig met informatie

<b>Iron Mountain: MKB slordig met informatie</b>

Bedrijven jonger dan vijf jaar, schenden de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie in de helft van de gevallen en dat is dubbel zo vaak als bij volwassen bedrijven. Dit blijkt uit recent onderzoek* (http://bit.ly/2q6w6yN) door Iron Mountain, ´s werelds grootste informatie-manager, naar het informatiebeheer door en de veiligheidspraktijken bij middelgrote bedrijven. Dit terwijl voor starters informatie zó belangrijk is, dat die al ´centraal moet staan in het allereerste zakelijk model dat zij schetsen - net als hun product of de dienst, en het geld en talent dat ze zoeken.´

Uit het onderzoek onder middenbedrijven in Europa en Noord-Amerika, blijkt de slordigheid onder medewerkers bij starters de grootste informatierisico´s op te leveren. Bijna de helft (48%) van de ondervraagden geeft toe wel eens gevoeligheden open-en-bloot in het bedrijf te hebben laten slingeren; compleet te zijn kwijtgeraakt; of zelfs te hebben verloren in de openbare ruimte. Onder gevestigde bedrijven is dat maar de helft. Daar zegt een kwart (23%) dergelijke informationbeheer-fouten te hebben begaan.

Onwetendheid
Jonge bedrijven zijn ook slecht op de hoogte van de wettelijke bewaartermijnen voor bijvoorbeeld fiscale documenten, contracten en klantgegevens, en nemen daarmee informatierisico´s. Meer dan de helft (51%) denkt dossiers van personeelszaken, met privacygevoelige informatie, langer te mogen bewaren dan de geldende wettelijke termijnen. Daarmee lopen ze risico op hoge boetes en reputatieschade. Van bedrijven die langer dan 25 jaar bestaan, loopt maar 20% deze risico´s.

Bij jonge ondernemingen ligt de prioriteit bij expansie naar nieuwe markten (80%), en productontwikkeling (54%). De meerderheid (76%) heeft geen plannen voor het automatiseren van informatiebeheerprocessen, zoals bij HR – wat juist een middel is om veel beter met gevoelige persoonlijke informatie om te gaan.

Wet en Waarde
Er is over het algemeen weinig aandacht voor gegevensbeschermingsprocedures, maar ook voor het creëren van waarde uit informatie: zaken die met elkaar samenhangen. Slechts een derde (32%) van de jonkies geeft aan dat hun gegevensverwerkingsprocessen tegemoet komen aan de wettelijke vereisten. Bij ervaren bedrijven, ouder dan 25 jaar, is dat 46%. De vergelijking gaat ook op wat betreft de processen die het mogelijk maken waarde uit bedrijfsinformatie te halen: een kwart (28%) van de jongste bedrijven heeft dat op orde; twee vijfde (40%) van de ervaren bedrijven creëert waarde uit de schat aan bedrijfsinformatie.

Bedrijfsmodel
Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain België en Nederland, zegt: ”Starters volgen logische stappen: idee, zakelijk model, onderzoek en ontwikkeling, financiering, werving, kanaal, eerste klant, enzovoorts en ondervinden daarbij vele obstakels die geslecht moeten worden. Maar we leven in het informatietijdperk. Informatie hoort thuis in de lijn van hun bedrijfsmodel: bij productie en verkoop staat geld centraal, maar informatie hoort dat ook te staan. Dat besef en zo´n aanpak zorgt dat starters risico´s voorkomen en waarde kunnen creëren uit wat ze weten van hun markt, bedrijf en product of dienst.”

”Bij alle succesvolle starters van het laatste decennium, staat informatie altijd centraal. Informatie is vaak zelfs het basisconcept en de kern van hun dienstverlening. Starters kunnen van dat succes leren. Met informatie als onderdeel van de kernactiviteit, worden de verschillende groeifasen ook eenvoudiger: je hoeft dan niet terug te kijken op je eerste jaren, maar beschikt al over de nodige kennis voor de toekomst.”

Haal voor meer informatie en inzichten, het onderzoeksrapport ´Informatiebeheer in het MKB´ op: http://bit.ly/2q6w6yN

* Over het onderzoek
Het onderzoek is in april en mei 2016 uitgevoerd door Opinion Matters in opdracht van Iron Mountain onder 4.600 medewerkers in bedrijven met tussen de 250 en 3000 mensen in dienst (VS: tot 5000 mensen), in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS. Respondenten zijn werkzaam in de productie-industrie, de techniek, het bank- en verzekeringswezen, de advocatuur, de farmacie en de energiesector, met functies bij als personeelszaken, juridische zaken, IT, directie, inkoop, verkoop, marketing, interne dienst en secretariaat - maar altijd verantwoordelijk voor informatiebeheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-11T20:05:00.000Z Iron Mountain
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.