Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Onderzoek: Nederlandse medewerkers vaker ontevreden over zakelijke uitgaven

Een nieuw rapport van Soldo, het toonaangevende Europese platform voor onkostenbeheer, onthult de omvang van de financiële problemen waarmee Nederlandse werknemers te maken krijgen als gevolg van zakelijke uitgaven. 44% van de deelnemers antwoordde dat hun werkgerelateerde uitgaven het afgelopen jaar zijn gestegen.

Het leidt ertoe dat werknemers drastische maatregelen nemen om de kosten te dekken, vooral wanneer sommigen weken of zelfs een maand (20%) moeten wachten om hun geld terug te krijgen. Werknemers gebruiken zelfs persoonlijke kredietkaarten (18%) en 9% heeft al geld geleend van vrienden en familie om deze kosten te dekken.

Uit het onderzoek blijkt dat out-of-pocket uitgaven hun tol eisen op het financiële welzijn en de geestelijke gezondheid van werknemers. 16% van de ondervraagden gaf toe minder geld te hebben omrekeningen te betalen. Bijna een kwart (23%) geeft aan minder te kunnen sparen dan zij zouden willen. 50% van de deelnemers krijgt stress door het voorschieten van bedragen van hun eigen geld.

Als gevolg daarvan zeggen werknemers dat bedrijven hun declaratieproces moeten veranderen. Van de groep die een complete verandering wil (12%) geeft de meerderheid (53%) aan dat bedrijven medewerkers betaalkaarten moeten aanbieden. Dan zijn er helemaal geen declaraties meer nodig. 45% van deze groep geeft aan dat een tool om bonnetjes automatisch te verwerken zou helpen en 33% wijst op een soepeler acceptatiebeleid voor kleine bedragen.

Carlo Gualandri, CEO en oprichter van Soldo:

"Het is belangrijk dat bedrijven de werkelijke schade van slechte onkostenprocessen en -vergoedingen inzien. De werknemers maken de persoonlijke financiële pijn van het terugbetalingsproces kenbaar: ze willen minder bureaucratie, meer transparantie en meer rechtvaardigheid. Het is nu aan de financiële leiders om de veranderingen door te voeren waar werknemers nood aan hebben.

"De juiste technologie voor onkostenbeheer kan daarbij helpen. Bedrijfskaarten, waarop vooraf geld wordt geladen, nemen de last van out-of-pocket uitgaven weg. Wanneer ze bovendien gekoppeld zijn aan real-time uitgavendashboards, hebben financiële teams een beter overzicht van en controle over de uitgaven. Dat is een win-winsituatie in deze moeilijke economische tijden.”

Stijgende inflatie heeft een impact op uitgaven

En niet alleen mensen met lagere inkomens hebben het zwaar. Werknemers in verschillende salarisschalen worden getroffen door de stijgende inflatie, die een domino-effect heeft op bedrijfsgerelateerde kosten zoals reizen en ontspanning.. 25% van de respondenten met de hoogste inkomens (meer dan €70.000/jaar) heeft in november 2022 meer dan €500 aan werkkosten voorgeschoten. 16% in deze inkomensgroep geeft aan dat de werkgerelateerde uitgaven aanzienlijk zijn gestegen en de 52% geeft aan dat het terugbetalingsproces te lang duurt.

Wanneer dit zelfs al stress geeft voor de hoogste inkomens, dan is het niet verwonderlijk dat bijna 1 op de 5 medewerkers met een gemiddeld tot laag inkomen minder dan €30.000 per jaar) zich erg onprettig voelt bij het voorschieten van kosten voor zakelijke doeleinden. Maar liefst 6 op de 10 (61%) met dat inkomen ervaart stress vanwege zakelijk voorgeschoten kosten.

Werknemers verwachten meer inspanningen van grote bedrijven

Hoewel de meeste bedrijven in de ogen van onze deelnemers iets doen om te proberen tegemoet te komen aan de behoeften van, doet bijna 1 op de 4 niets (23%), een percentage dat stijgt tot 34% in de grootste bedrijven (met meer dan 1000 werknemers). Bovendien zijn mensen met de laagste inkomens (minder dan €30.000 per jaar) nog kritischer: in dit geval zegt maar liefst 39% dat hun bedrijf niets doet om werknemers te ondersteunen bij hun voorafgaande werkgerelateerde uitgaven.

Alle resultaten kunt u nalezen in ons rapport: Inflatie voert druk op: medewerkers vaker ontevreden over zakelijke uitgaven en declaraties

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-07T10:41:53.000Z Soldo


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.