Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

HAS Hogeschool vernieuwt wireless netwerk

HAS Hogeschool, het opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland, verzorgt onderwijs aan meer dan 3.000 studenten. Het onderscheidende vermogen van de hogeschool ligt in de combinatie van studenten, docenten en het bedrijfsleven. Bedrijven waarmee de HAS samenwerkt zijn actief in agro, food en leefomgeving. Uiteraard beschikt de hogeschool nog over traditionele klaslokalen, echter is probleemgestuurd onderwijs (PGO) steeds vaker de norm. Wanneer je de hogeschool binnenstapt merk je direct dat er een open en informele sfeer hangt. Het gebouw kenmerkt zich door veel open, vrije ruimtes waar kleine groepen studenten in samenwerkingsverband aan het werk zijn. Ook voor de medewerkers is inmiddels ‘het nieuwe werken’ geïntroduceerd. Uiteraard wil je als IT-afdeling voldoen aan deze veranderende behoefte van studenten en medewerkers. “Vanwege de nieuwe manier van werken, lesgeven én studeren worden er andere eisen gesteld aan de netwerkinfrastructuur. Ons huidige netwerk was niet voldoende in staat om de benodigde veranderingen door te voeren”, aldus Paul Veenstra, Netwerkbeheerder.

HAS Hogeschool heeft de afgelopen twee jaar veel innovaties doorgevoerd en ontwikkelingen doorgemaakt. Waar voorheen sprake was van korte lijnen, waarin dingen ad-hoc gedaan werden, zie je dat de huidige organisatie een stuk volwassener is geworden. De organisatie is afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor het formaliseren van beleid, processen en afspraken steeds noodzakelijker

is geworden. Uiteraard met het behoud van een huiselijke, open, informele sfeer en een echte can-do mentaliteit, zoals iedereen van de HAS gewend is. Door de groei aan studenten en de vraag naar flexibel werken werd dedrukopdeIT-afdelinghogerdanooit.“Uiteraardwil je de organisatie kunnen blijven bedienen. Wanneer het werk complexer wordt en je weinig capaciteit op de afdeling hebt, wordt het lastig om aan de vraag te kunnen voldoen. Het werd al vrij snel duidelijk dat wij onze IT-dienstverlening op een andere manier moesten gaan organiseren. En dat is gebeurd! Inmiddels zijn wij op een proactieve manier bezig met de behoefte vanuit de medewerkers en studenten. De technische kennis en invulling van producten en services besteden wij uit”, aldus Leo Jaarsma, ICT Systems Manager.

“Afgelopen zomer zijn wij gestart met een uitvraag voor een vernieuwd draadloos netwerk. In de RFP hebben wij diverse technische aspecten meegenomen, zoals flexibiliteit voor de medewerkers en studenten en een grote groep kunnen bedienen. Daarnaast hebben wij ook de zoektocht naar een trusted partner, die met ons meedenkt en meewerkt naar de spreekwoordelijke stip op de horizon, meegenomen in de RFP. SecureLink heeft de RFP gewonnen en ingevuld met Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company. SecureLink is echt de trusted partner waar wij naar op zoek waren. Vanaf het eerste moment is een relatie opgebouwd met elkaar. Dat het project tevens op zeer korte termijn is geïmplementeerd heeft hier zeker aan bijgedragen”, aldus Leo Jaarsma. “Om te kunnen voldoen aan de vraag van de HAS hebben wij complete ontzorging van het mobiele netwerk aangeboden in de vorm van Wireless as a Service. Met WaaS hoeft de HAS geen expertise of apparatuur in huis te hebben om eventuele storingsbronnen op te sporen. Ons Network Operations Center staat 24*7 voor de HAS klaar, waarbij wij het volledige beheer van hen hebben overgenomen. HAS Hogeschool kan zich zo blijven focussen op de behoefte vanuit de organisatie”, vertelt een Security Engineer van SecureLink.

De vernieuwde wisselwerking tussen de HAS organisatie, de IT-afdeling en SecureLink werpt zijn vruchten af. “HAS Hogeschool is inmiddels een dynamisch gebouw, waar iedereen overal verspreid kan werken en studeren. Studenten hebben meer vrijheid gekregen. Ze kunnen samenwerken waar én op welke manier zij willen. De wirelessdekking is overal optimaal geregeld en kan zogenaamde piekbelasting aan ten tijde van pauzes, examens en evenementen. Draadloos wordt inmiddels echt gezien als primaire infrastructuur van de organisatie en dient zelfs als reclamebord voor nieuwe studenten. Draadloos is echt hét speerpunt geworden van de HAS”, aldus Paul Veenstra. HAS Hogeschool heeft in de afgelopen periode de eerste stappen gezet van een traditionele IT-omgeving naar een toekomstbestendige, flexibele omgeving. Niet alleen voldoet de HAS hiermee aan de eisen die de overheid zal stellen aan het onderwijs, ook komen zij hiermee de vraag van medewerkers en studenten tegemoet.

Uiteraard blijft het niet bij de uitrol van WaaS. Gezien de trusted partner rol die SecureLink vervult voor HAS Hogeschool wordt er uiteraard meegedacht in hun lange termijn behoefte. “Wij zien ClearPass Policy Manager als een belangrijke verbeterstap voor de beveiliging van de infrastructuur. Daarmee kunnen wij onze (remote) applicaties op een veilige manier aanbieden”, aldus Leo Jaarsma. Door Network Access Control toe te passen wil de HAS tevens onbekende devices geen toegang meer verschaffen tot het netwerk. Bovendien wordt met ClearPass ook het gastennetwerk aangepakt en role- based access uitgerold. “Anyplace, anywhere, anytime is ons ultieme doel, het is erg plezierig om in een partnerschap met SecureLink hier naartoe te werken”, vertelt Leo Jaarsma. “De HAS wil continu blijven innoveren en de inzet van proven-technology wordt hierbij aangemoedigd om zo te blijven inspelen op de veranderende behoefte van de eindgebruikers”, besluit Paul Veenstra.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-06T11:03:45.000Z SecureLink Nederland B.V.
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.