De software van ontwikkelaar Op Orde ondersteunt daarmee bij de aanpak van deze complexe problematiek en zorgt voor volledigheid in de rapportage, geborgde procedures en minder administratieve lasten voor de binnendienst én de buitendienst. Zo kunnen medewerkers van de gemeente Diemen voortaan op kantoor en op locatie middels een app informatie uitwisselen met partners als politie, woningcorporaties of de Belastingdienst, deels geautomatiseerd en met inachtneming van de AVG en het privacybelang van de betrokken personen.
“Bij het inschakelen van deze partijen houdt de software voortdurend oog voor ieders need to know”, licht Jeroen Lugte van ontwikkelaar Op Orde toe. “Gegevens opvragen bij partners blijft een menselijke beslissing, terwijl het systeem het dataverkeer afstemt op optimale anonimiteit en integriteit.”
Informatie uitwisselen bij huis- en bedrijfsbezoeken
Met de nieuwe softwareoplossing gaat de buitendienst het afleggen van huis- en bedrijfsbezoeken organiseren. Op basis van signalen uit interne analyses en van burgers, controleren de medewerkers onder meer of de aangetroffen situatie overeenkomt met de gemeentelijke administratie op het betreffende adres. Daarbij haalt Op Orde automatisch de gegevens op die de gebruiker nodig heeft voor een geïnformeerde beoordeling van de situatie.
Uit een bezoek kunnen zeer diverse vervolgacties voortvloeien, afhankelijk van eventuele misstanden of onregelmatigheden die op locatie worden vastgesteld. In al deze gevallen begeleidt Op Orde gebruikers bij het volgen van de procedures en automatiseert het de verslaglegging.
Indien mogelijk en toegestaan, kunnen binnendienst en buitendienst bovendien beslissen om informatie in te winnen uit interne databases of bij de verschillende partners van de gemeente. Welke gegevens partners uitwisselen, is middels autorisaties in Op Orde verwerkt. De software voert deze bevraging vervolgens automatisch uit, waarbij het adres- of persoonsgegevens afschermt. “Zo garandeert de software zowel de privacy van burgers, als de snelheid en efficiëntie van de controles op ondermijnende activiteiten”, aldus Jeroen Lugte.
Tegen dumping in Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel
Ook de gemeenten Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel breiden hun samenwerking met Op Orde uit. De softwareontwikkelaar uit Rotterdam heeft voor deze lokale overheden een app ontwikkeld waarmee zij dumping kunnen tegengaan. Dumping is een veelvoorkomende vorm van ondermijning, bijvoorbeeld wanneer het achtergelaten drugs- of bedrijfsafval betreft. “Dat tast de leefbaarheid in een gemeente aan”, stelt Lugte. “De nieuwe app draagt dan ook bij aan een veilige woon- en werkomgeving.”
Op Orde maakt onder meer een bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP) en Kamer van Koophandel mogelijk. Ook is het overzicht van de gemaakte kosten direct inzichtelijk en kan spoedeisende bestuursdwang rechtstreeks in het besluit direct verwerkt.
Uitbreiding dienstverlening
De aangescherpte aanpak van ondermijning betekent voor de gemeenten een uitbreiding van de dienstverlening door softwareontwikkelaar Op Orde. Op Orde levert landelijk software die gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: