Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Op Orde automatiseert de aanpak van ondermijning

De gemeente Diemen gaat sneller en efficiënter optreden tegen ondermijnende activiteiten. Dat zijn activiteiten die de grens tussen boven- en onderwereld vervagen, zoals witwassen of wietteelt. De gemeente neemt later deze maand administratiesoftware in gebruik, die de organisatie en uitvoering van controlebezoeken aan woon- en bedrijfslocaties vereenvoudigt en versnelt. Daarnaast gebruiken de naburige gemeenten Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel sinds vorige maand een nieuwe app in de aanpak van dumping, een veelvoorkomende vorm van ondermijning.

De software van ontwikkelaar Op Orde ondersteunt daarmee bij de aanpak van deze complexe problematiek en zorgt voor volledigheid in de rapportage, geborgde procedures en minder administratieve lasten voor de binnendienst én de buitendienst. Zo kunnen medewerkers van de gemeente Diemen voortaan op kantoor en op locatie middels een app informatie uitwisselen met partners als politie, woningcorporaties of de Belastingdienst, deels geautomatiseerd en met inachtneming van de AVG en het privacybelang van de betrokken personen.

“Bij het inschakelen van deze partijen houdt de software voortdurend oog voor ieders need to know”, licht Jeroen Lugte van ontwikkelaar Op Orde toe. “Gegevens opvragen bij partners blijft een menselijke beslissing, terwijl het systeem het dataverkeer afstemt op optimale anonimiteit en integriteit.”

Informatie uitwisselen bij huis- en bedrijfsbezoeken

Met de nieuwe softwareoplossing gaat de buitendienst het afleggen van huis- en bedrijfsbezoeken organiseren. Op basis van signalen uit interne analyses en van burgers, controleren de medewerkers onder meer of de aangetroffen situatie overeenkomt met de gemeentelijke administratie op het betreffende adres. Daarbij haalt Op Orde automatisch de gegevens op die de gebruiker nodig heeft voor een geïnformeerde beoordeling van de situatie.

Uit een bezoek kunnen zeer diverse vervolgacties voortvloeien, afhankelijk van eventuele misstanden of onregelmatigheden die op locatie worden vastgesteld. In al deze gevallen begeleidt Op Orde gebruikers bij het volgen van de procedures en automatiseert het de verslaglegging.

Indien mogelijk en toegestaan, kunnen binnendienst en buitendienst bovendien beslissen om informatie in te winnen uit interne databases of bij de verschillende partners van de gemeente. Welke gegevens partners uitwisselen, is middels autorisaties in Op Orde verwerkt. De software voert deze bevraging vervolgens automatisch uit, waarbij het adres- of persoonsgegevens afschermt. “Zo garandeert de software zowel de privacy van burgers, als de snelheid en efficiëntie van de controles op ondermijnende activiteiten”, aldus Jeroen Lugte.

Tegen dumping in Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel

Ook de gemeenten Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel breiden hun samenwerking met Op Orde uit. De softwareontwikkelaar uit Rotterdam heeft voor deze lokale overheden een app ontwikkeld waarmee zij dumping kunnen tegengaan. Dumping is een veelvoorkomende vorm van ondermijning, bijvoorbeeld wanneer het achtergelaten drugs- of bedrijfsafval betreft. “Dat tast de leefbaarheid in een gemeente aan”, stelt Lugte. “De nieuwe app draagt dan ook bij aan een veilige woon- en werkomgeving.”

Op Orde maakt onder meer een bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP) en Kamer van Koophandel mogelijk. Ook is het overzicht van de gemaakte kosten direct inzichtelijk en kan spoedeisende bestuursdwang rechtstreeks in het besluit direct verwerkt.

Uitbreiding dienstverlening

De aangescherpte aanpak van ondermijning betekent voor de gemeenten een uitbreiding van de dienstverlening door softwareontwikkelaar Op Orde. Op Orde levert landelijk software die gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-06T16:45:37.000Z Op Orde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.