Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De eerste smartphone van je kind, zo doe je dat verantwoord!

Wanneer je kinderen hebt kun je wachten tot het moment komt dat ze gaan vragen om een eigen smartphone. Zeker wanneer de ouders zelf ook liefhebber zijn van de laatste technische tools en gadgets, dan kun je ze het ook zeker niet kwalijk nemen dat ze het willen. Wat is er nu leuker dan nieuwe functionaliteit ontdekken, social media onderhouden en toegang te hebben tot alle informatie wereldwijd die jij maar wilt?

Toch brengt dit ook gevaren met zich mee, dat weten we maar al te goed. Dit kan een belemmering zijn om over te gaan tot het geven van een smartphone. Echter, met een paar simpele trucs en oplossingen kun je ervoor zorgen dat jouw kleine verantwoord online is. Hoe je dit doet? Lees snel verder.

De kosten

Natuurlijk wil je je kind bewust opvoeden waar het gaat om geld. Geld groeit niet aan de boom en een smartphone kost nu eenmaal het nodige. Daar je kind op alerteren is een slim plan. Geef hem of haar dan ook niet direct de duurste telefoon inclusief abonnement, maar doneer jouw oude apparaat aan hem of haar. Deze werkt wellicht nog volop en zorgt ook voor minder tranen wanneer het op de grond valt.

Daarnaast is het slim om dit te combineren met een goedkoop sim only abonnement. Dit zorgt er namelijk voor dat er een grens zit aan de data en belminuten, iets wat heel goed is om je kind bewust van te maken; er zit een limiet aan. Daarnaast is het dan mogelijk het abonnement ook qua kosten overzichtelijk te houden, wellicht zelfs inclusief een kleine bijdrage vanuit je kleine zelf.

De sites

Of je wel of niet beperkende apps op de smartphone van je kind moet installeren laten we aan jou. Het is in ieder geval goed te weten dat de mogelijkheden er zijn. Sites met choquerende, foute of schadelijke informatie worden dan geweerd. Dit biedt een eerste filter, maar is zeker niet alomvattend. Daarnaast zal je kind in de toekomst vaker met heftige materie geconfronteerd worden. Wellicht is het slimmer het gesprek te voeren over veilig internetten in plaats van af te schermen. Vroeg of laat zullen ze er toch tegen bestand moeten zijn.

Social media

Dan nog een aspect wat erbij komt kijken is het gebruik van social media. Kinderen pesten elkaar in real life, online is dit niet anders. Het uitwisselen van foute foto’s en filmpjes gebeurt dagdagelijks. Leg je kind uit hoe ze hiermee om kunnen gaan en tegen kunnen weren. Ook is het raadzaam om te benadrukken wat de gevaren zijn van het versturen van foto’s en dat alles bespreekbaar is.

Kortom, als jij een kleine techfreak op de wereld hebt gezet dan is het natuurlijk ontzettend leuk deze passie te delen. Let wel op de gevaren die dit met zich meebrengt en ga hierover in gesprek. Zolang je het open en eerlijk benadert zul je zien dat het binnen bepaalde grenzen prima is dat je kleine al online gaat. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T11:21:23.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.