Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Besparen op je telefoonkosten doe je zo

Dit artikel delen:

Wil je een nieuwe mobiel, dan zie je door de bomen het bos soms niet meer. Maar je abonnement gewoon door laten lopen, is geen slimme keuze en veel duurder dan verlenging of een nieuw abonnement. Maar zo’n nieuw abonnement, waar moet je dan op letten? En waarom is sim only in sommige gevallen een hele slimme optie?

Telefoons kiezen

Kies jij voor de nieuwste telefoon of liever een ouder goedkopere mobiel. En wat moet je telefoon allemaal kunnen? En wist je bijvoorbeeld dat je je telefoon niet perse rechtstreeks via een provider hoeft te kiezen? Dit is namelijk in de meeste gevallen duurder dan een telefoon kiezen via een online telefoon aanbieder. Kies toch voor een mobiele abonnement bij je provider, dan is het goed te weten dat in je  maandbedrag de prijs de prijs van je bundel zit met daarbovenop de kosten van de telefoon (gedeeld door de looptijd). Daarbij geldt dan dat hoe langer de looptijd van het abonnement is, hoe lager je maandlasten zijn. Een andere optie om je maandlasten te verlagen, is vooraf een deel van je telefoon betalen.

Een goedkoop of duurder abonnement?

Goedkope abonnementen zijn er al vanaf zo’n 3 euro per maand kost. Met zo’n abonnement kun je  100 minuten bellen (of sms'jes versturen). In sommige gevallen krijg je er ook nog 500 MB aan data bij. Gebruik jij alleen wifi of bel je alleen? Dan is deze optie een voordelige keuze. De goedkoopste abonnementen vindt je bij dochterbedrijven van de providers. Deze budget telecom aanbieders maken overigens gewoon gebruik van de vier grote netwerken in Nederland te weten KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele 2. Budgetproviders zijn onder andere Hollands Nieuwe, Ben, Simpel, Simyo, Youfone, Lebara of Budget Mobiel.

Snel, sneller, snelst

Een netwerk kiezen is op zich niet moeilijk. Het langzaamste is een 3G netwerk, dan komt een 4G netwerk en daarna een 4G+. Vanaf volgend jaar worden de eerste mobiele abonnementen op het 5G netwerk verwacht. Met een 5G kun je dan snelheden tot honderden MB/s halen. Bij het kiezen bepaal je dus eerst waarvoor je je mobiel gebruikt en wat je doet op internet. Kijk je vaak You-Tube  fimpjes, of check je vaak je Instagram of Facebook, dan is een snel netwerk slim.

Alles in een bundel

Een bundel bevat belminuten en een aantal MB’s. Aan jou om de aantallen te bepalen en de beste bundel te kiezen. Dat bepalen kun je het beste doen door je gebruik van de afgelopen zes maanden te bekijken. Let wel op of er bijzondere momenten waren waarom je verbruik hoger of juist lager was. (bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken of online school verbruikte je minder MB’s onderweg en maakte je waarschijnlijk meer gebruik van wifi). Ging je juist regelmatig over je bundel heen. Besef dan dat dat duurder is dan direct een wat grotere bundel te kiezen.

Sim only of dual sim

Is je telefoon nog goed of weet je nog niet welk abonnement of telefoon je gaat kiezen, dan is een sim only kiezen een goed keuze of tussen oplossing. Kies als het voor tijdelijk is wel een sim only die je snel op kunt zeggen zodat snel kunt schakelen. Heb je zowel een privé als zakelijk nummer en wil je niet met twee telefoons op zak lopen? Dan is een telefoon met dual-sim functie een slimme keuze. Je hebt dan één smartphone waar je twee verschillende simkaarten in kunt plaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-04T11:30:40.000Z Twenty Four Webvertising


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.