Automatiseerders willen vooral meer geld

Werknemers zullen meer vrije dagen verkopen dan kopen

Automatiseerders hechten meer belang aan een hoger salaris dan aan vrije tijd. Geld is in hun ogen eveneens belangrijker dan cursussen en opleidingen. Dit blijkt uit het Beloningsonderzoek 1999 van De Breed en Partners. Bedrijven met flexibele arbeidsvoorwaarden moeten er derhalve rekening mee houden dat het personeel vooral vrije dagen verkoopt.

Veel IT-bedrijven voeren een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden in. Op deze manier bieden zij hun werknemers de mogelijkheid prioriteiten vast te stellen en hun arbeidsvoorwaarden voor een deel zelf in te vullen. Zo kunnen medewerkers vrije dagen verkopen en het hiermee verdiende geld gebruiken als aanvulling op bijvoorbeeld hun pensioen of salaris. Het personeel kan in sommige gevallen ook een deel van het loon inleveren voor meer vrije tijd.
De meeste bedrijven zijn net begonnen met het vaststellen van deze flexibele arbeidsvoorwaarden en hebben nog geen ervaring met dit keuzemodel. Het is natuurlijk van belang voor de ondernemingen om in te kunnen schatten of het personeel veel dagen gaat kopen of juist verkopen. Als werknemers en masse vrije dagen kopen, dan levert dit productiviteitsverlies op.

Wensen

Origin sloot in mei 1998 een cao à la carte af. Uit de eerste ervaringen van het bedrijf blijkt dat de ongeveer zesduizend werknemers meer dagen kopen dan verkopen. Bij Roccade ligt dit anders. Het personeel verkoopt juist meer dagen. De medewerkers ruilen vrije tijd voor een hoger salaris.
Waar de praktijkervaringen uiteen lopen, kunnen onderzoeksresultaten meer houvast bieden. De Breed en Partners legde een groot aantal automatiseerders een aantal wensen voor. De ondervraagden mochten een keuze maken tussen twee secundaire voorwaarden en emolumenten, bijvoorbeeld geld of vrije tijd. Uit de resultaten blijkt dat 64 procent een hoger salaris van groter belang acht dan vrije tijd. Deze mensen zullen dan ook, als ze de mogelijkheid krijgen, vrije dagen verkopen en inruilen voor geld. Ongeveer 36 procent zal extra dagen kopen.

Cursussen

Een hoger salaris is verreweg de belangrijkste wens van de automatiseerders. Alleen de mogelijkheid om cursussen te volgen kan aan de populariteit tippen van de zak met geld. Als de informatici mogen kiezen tussen meer geld of een goede opleiding, kiest 54 procent voor het salaris. Ruim 72 procent acht een hoger loon belangrijker dan een beter pensioen.
De auto heeft als arbeidsvoorwaarde afgedaan. Automatiseerders hechten veel meer waarde aan vrije tijd (77 procent), opleidingen (87 procent) en een hoger salaris (95 procent), dan aan een duurdere wagen. Zelfs een beter pensioen is voor 77 procent belangrijker dan een auto, terwijl de veelal jonge automatiseerders niet bekend staan als mensen die aan hun oude dag denken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.